Az országunkban tevékenykedő kisiparosoknak nincs könnyű dolguk. Sokszor nincs komoly anyagi hátterük, nem tudnak felzárkózni, nem tudnak kilépni az uniós piacra. És ez csak egy pár gond amivel szembesülnek minden nap. Aki benne van természetesen még jobban tudja, milyen nehéz kisiparosnak lenni.

 

Szerencsére van egy nagyon jó hírünk. Mégpedig az, hogy az állam felismerte ezeket a nehézségeket és külön pályázati programot hozott létre a kisiparosoknak.

A tavaly már egyszer megnyitották, de  akkora sikere volt, hogy idén is úgy döntöttek, hogy folytatják, sőt úgy néz ki, hogy 2020-ig évente kí fogják irní. Ez egy nagyszerű hír minden kisiparosnak, akik így komoly finanszírozáshoz juthatnak (max 100.000 euró). Minimális önrésszel (10%)!

Mivel azért mégiscsak pályázatról beszélünk, ezért meg kell felelni bizonyos kritériumoknak. Ezekből szedtük össze az legfontosabbakat:

     1. Célcsoportok

Többek között az élelmiszeripari, textiláru-, ruházati termékeket gyártó vállalkozások pályázhatnak, de olyanok is, amelyek papír és papírtermékek, fémalapanyag, gumi- és műanyag termék előállításával, illetve bútorkészítéssel foglalkoznak.

 

celcsoport kisiparos

 

     2. Előfeltételek

Legalább egy lezárt üzleti év kell legyen a vállalkozás háta mögött, az esetleges átszervezés, ideiglenes felfüggesztés és fizetésképtelenség pedig kizáró jellegű. Emellett igazolni kell, hogy a pályázónak nincs köztartozása, csupán saját tőkével rendelkezik, illetve nyereséggel zárta a megelöző évet. Azok az üzlettársak és részvényesek, akiknek több vállalkozásuk is van, csak egyetlen vállalkozás képviselőjeként pályázhatnak.

 

     3. Elszámolható költségek

Sikeres elbírálás esetén a pályázó technológiai berendezéseket, szabadalmakat, licenceket, védjegyeket, hűtő- és fűtőberendezéseket, számítástechnikai eszközöket stb. vásárolhat, de weboldalkészítést, tanácsadást és képzéseken való részvételt is el lehet számolni. Csakis új eszközök vásárolhatók, a TVA-val, csomagolással, szállítással, üzembe helyezéssel kapcsolatos költségeket pedig nem lehet elszámolni.

 

elszamolhato koltsegek kisiparos

 

A pályázónak vállalnia kell, hogy az elszámolás benyújtásáig legalább két személyt alkalmaz minimum három éves időtartamra, napi nyolc órás munkaidővel.

Bár a pályázati csomag összeállítása nem könnyű feladat, az esetleges pozitív elbírálás fontos mérföldkő lehet a vállalkozás életében, tehát mindenképp megéri pályázni, mert aki mer az nyer. Számos pályázatíró , szaktanácsadó tud segíteni a dokumentáció összeállitásában, a pályázat elkészitésében.Sok sikert mindenkinek!