Sokan kritizálják, mégis számos céget indított el a siker felé. Miért érdemes vissza nem térítendő támogatásokra pályázni?

 

Számos cégvezető szeretne új gépeket beszerezni, termékeket fejleszteni, korszerűsítené az informatikai rendszerét, ingatlant vásárolna vagy bővítené a meglévőt, munkaerőt alkalmazna, esetleg képzésekre küldené a beosztottjait. Csak az a kérdés, hogy mégis honnan lehet előteremteni a szükséges anyagi hátteret?

 

Például egy kezdő vállalkozás esetében nem nagyon beszélhetünk nyereségről, amely újra meg újra befektethető, sőt a támogatók sem kopogtatnak percenként a tulajdonos irodájának ajtaján. Már ha van ilyen helyisége… Főként ekkor érdemes tájékozódni az Európai Uniós, valamint az állami vissza nem térítendő támogatásokról, amelyek jelentős erősítést adhatnak az érintett cégnek: megismerhetik a piacon, ügyfeleket szerezhet stb.

 

De mit is takar ez a négyszavas kifejezés? Az egyik értelmezés szerint „meghatározott feltételek fennállása esetén az állam által magánszemélyeknek, vállalkozásoknak nyújtott támogatás, amelyet nem kell visszafizetni”. Vagyis, ha egy fiatal gazda 40.000 eurónyi finanszírozást kap egy mezőgazdasággal kapcsolatos pályázat sikeres elbírálása után, anélkül fektetheti be az összeget, hogy valaha törlesztenie kellene. Természetesen csak akkor, ha szabályszerűen jár el, vagyis hitelesek az adatok, betartja pontosan az üzleti tervet és minden rendben van az elszámolással.

 

Sokan viszont maga a pályázat szó hallatán megrettennek, és kijelentik, hogy ők bizony sosem vágnak bele. A másik táborban lévők azonban egymás után többször is próbálkoznak, abban bízva, hogy legalább egyszer vagy akár többször is sikerül. Nekik elsősorban tudniuk kell, hogy pontosan mit akarnak fejleszteni, korszerűsíteni, jól meghatározott ötlettel, életképes üzleti tervvel kell rendelkezniük. A konkrét ötlettel már ajánlatos felkeresni egy megbízható pályázatíró/szaktanácsadó céget, amely felkutatja az adott témába vágó pályázati felhívást (ebben a szakaszban a legtöbb szaktanácsadás ingyenes). Amennyiben a cégvezető fordítva üli meg a lovat, azaz a felhívás szövegéhez igazítja az ötletet, jóval nehezebb dolga lesz a megvalósítási időszakban.

 

Most vegyünk két létező vállalkozást, értelemszerűen név nélkül. Az egyik traktort vásárolt a vissza nem térítendő támogatásból, aminek köszönhetően lényegesen felgyorsult a munkafolyamat, és emellett a szomszédos gazdákat is segíti. Van viszont egy társasjátékokat forgalmazó cég, amelyet teljes mértékben a nyereségből fejlesztettek és fejlesztenek, a város széléről a központba költöztették, jelentősen bővült a termékskála és a munkatársak száma is gyarapodott. A tulajdonosok egyelőre nem akarnak pályázni.

 

A vélemények tehát megoszlanak, mindenki más-más utat tart járhatónak. Ha mégis a vissza nem térítendő támogatások lehívására szavazna egy cégvezető, mindenképp hiteles forrásból szerezze be a szükséges információkat, és tartson ki az elhatározása mellett, még akkor is, ha a kétkedők megpróbálják lebeszélni. Ugyanis olyan forrásokról van szó, amelyek az adófizetők pénzéből és a vállalkozók által befizetett adókból tevődnek össze, és érdeklődés híján az EU-s vagy az állami pénztárban maradnak.

 

Egy mostanában sokat használt közhellyel élve: amennyiben megpróbálod, 50%-os a siker, ha pedig nem, akkor minden esélyt elveszítesz.

 

Mindenkinek sok sikert!