Újabb fejlődési, fejlesztési lehetőségek előtt állnak a városi környezetben lévő romániai mikrovállalkozások.

A Regionális Fejlesztési és Közigazgatásügyi Minisztérium által vezényelt kiírás (Regionális Operatív Program 2.1.-es altengely) nyertesei 25.000 és 200.000 euró közötti európai uniós támogatáshoz juthatnak, ha teljesítenek bizonyos a pályázati feltételeket.

 

Kik pályázhatnak?

 

A kiírók olyan 2018. január 3-a (az év első munkanapja) után alapított mikrovállalkozások (kereskedelmi társaság – kft. – vagy szövetkezeti társaság) jelentkezésére számítanak, amelyek legfeljebb kilenc alkalmazottal működnek, az éves nettó forgalmuk nem haladja meg a kétmillió eurót, és legalább egy lezárt pénzügyi év van mögöttük, megszakítások nélkül.

Természetesen nyereséggel kellett zárniuk a 2018-as évet.

Összesen öt térség, az északkelet-romániai, a délkelet-romániai, a délnyugat-olténiai, a nyugat-romániai, valamint a közép-romániai fejlesztési régió mikrovállalkozásai pályázhatnak.

Utóbbiban (Fehér, Brassó, Kovászna, Hargita, Maros és Szeben megye) a rendelkezésre álló összeg 14,74 millió euró.

A fővárosi és az Ilfov megyei, az északnyugat-romániai, a dél-munténiai, illetve az ITB (Integrált Területi Beruházások) Duna-delta fejlesztési régióból nem lehet jelentkezni a kiírásra.

 

persoana zambeste

 

Elszámolható költségek

 

Az elnyert összeget egyebek mellett termelőhelyiségek/szolgáltatói felületek bővítésére, építkezésre, felújításra, fejlesztésre, technológiai és számítógépes berendezések, bútorok, munka- és állóeszközök beszerzésére fordíthatják a mikrovállalkozások.

Ugyancsak el lehet számolni az energiatakarékosságot és -hatékonyságot elősegítő berendezéseket/eszközöket, valamint azokat a rendszereket, amelyek környezetbarát, megújuló energiaforrásokat használnak a hatékonyság növelése érdekében (az erre szánt összeg nem haladhatja meg a teljes befektetés 15 százalékát).

Azok a mikrovállalkozások is jól járnak, amelyek a többi között szabadalmak, licencek, védjegyek, szoftverek vásárlását tervezik, vagy akár online boltot nyitnának.

 

Mi kerüljön az üzleti tervbe?

 

A vállalkozás részletes bemutatása mellett ismertetni kell a tervezett beruházást, például azt, hogy miért van szükség rá, milyen tapasztalata van a cégnek ezen a téren, illetve milyen költségekkel járnak a tervezett, megvásárolni szándékozott munkálatok/javak/szolgáltatások.

A pályázóra váró feladatok ezzel korántsem érnek véget, ugyanis a termék/szolgáltatás bemutatása, a marketingstratégia felvázolása, valamint a pénzügyi elemzés és előrejelzés is fontos része az üzleti tervnek.

 

Támogatott tevékenységi körök

 

Az érdeklődők csak egyetlen tevékenységi kódra, vagyis CAEN-kódra pályázhatnak

Az érintett területek skálája azonban igen széles: egyebek mellett

  • szoftvergyártó cég
  • autószerviz
  • bútorgyártó üzem
  • fitneszszalon
  • termelő fotós
  • webdizájner
  • könyvkiadó

A nyertesek 90%-ban vissza nem térítendő támogatást kapnak, az önrész 10%-os, vagyis rendelkezniük kell a benyújtott projekt összértékének 10%-ával.

De a nagyobb nyerési esély érdekében ajánlatos akár 20%-ra is emeleni az önrész mértékét, mivel ez plussz pontokat jelent  a pályázat elbírálásánál.

A kiírók ezáltal nagyobb felelősségvállalásra késztetik a vállalkozókat, akik így kénytelenek még jobban beleásni magukat az egész folyamatba, a projekt kidolgozásától kezdve az adott beruházás lebonyolításáig.

Az önrésznek egy másik előnye is van: a rendelkezésre álló költségvetésből több projektet lehet finanszírozni, így a pénzalap felhasználása is hatékonyabb lesz.

 

 

Határidők szorításában

 

A kiírásnak eleget tevő vállalkozások kizárólag a MySMIS informatikai rendszerbe (http://www.fonduri-ue.ro/mysmis) tölthetik fel a pályázataikat 2019. július 8-án 12 óra és 2019. november 8-án 12 óra között.

Amennyiben a kiírásra szánt összeget hamarabb felhasználják az illetékesek, a határidő is csökkenni fog, erre jó lesz minden érdeklödőnek figyelni.

A nyertes mikrovállalkozások munkája egyáltalán nem ér véget az eredményhirdetéssel, ugyanis legkésőbb 2023. december 31-ig teljesíteniük kell az üzleti tervben vállalt kötelezettségeiket.

Előtte viszont kitöltésre vár a pályázati űrlap, sőt az üzleti terv sem hanyagolható el.

Utóbbit elkészíthetik a cégen/szövetkezeten belül, vagy felkérhetnek egy erre szakosodott szaktanácsadót/pályázatírót, esetleg egy pályázatírásra szakosodott vállalkozást, amely a terhek nagy részét leveszi a vállukról.

 

Ez az utolsó ilyen jellegű kiírás a 2014–2020-as költségvetési időszakban, ezért mindenképpen érdemes megpróbálni, mert nagy valószínűséggel ezzel a programal már csak 2021-től találkozhatunk újra.

 

Sikeres pályázást kívánunk mindenkinek!