Több ezer mikro-, illetve kis- és középvállalkozás használta ki a hazai és európai uniós támogatások adta lehetőségeket a 2007-es EU-s csatlakozás óta. Olyan üzleti ötleteket valósítottak meg, amelyekre valószínűleg egyáltalán nem vagy csak nehezen szereztek volna anyagi forrást, így viszont közelebb kerültek a céljaikhoz.

Egyebek mellett termelői egységet, szőlőültetvényt, pékséget, tejüzemet, állatfarmot, bútorgyárat, óvodát, autószervizt, IT-s céget, stb. hoztak létre, de olyanok is voltak, akik a már létező vállalkozásuk fejlesztésére, pontosabban eszközvásárlásra, új termékek gyártására, valamint az informatikai hálózat korszerűsítésére használták fel a jóváhagyott összeget.

A pályázati kiírások elsődleges célja a mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének fejlesztése volt, ugyanakkor a munkahelyteremtést is ösztönözték.

Ezúttal egy-két sikeres projekten keresztül mutatjuk be, hogy szinte bármi kivitelezhető, a legvégén pedig olyan elképzeléseket vázolunk fel, amelyekre az ötletgazda biztosan nem kap részben vagy száz százalékban vissza nem térítendő támogatást.

 

Középpontban a napenergia

 

Egy Pitești-i mérnök több mint 160 000 eurós hazai és uniós vissza nem térítendő támogatást kapott arra, hogy kiderítse, miként lehet elkészíteni a lehető legjobb napenergiagyűjtő-rendszert. A projekt befejezése után kijelentette, hogy a lakosság és a cégek függetlenedhetnek a nagy energiaszolgáltató vállalatoktól, ha ötvözik a megújuló energiaforrásokra alapozó berendezéseket. Az ötvenegy éves férfi a Pitești-i Egyetemen kísérletezett az általa berendezett laboratóriumban, előtte viszont a saját garázsában keresett megoldást a problémára.

 

 

Az álló- és mozgóképek rajongóinak

 

Pályázati pénzekből egyre többen indítanak el fotózásra és videózásra szakosodott vállalkozást. Egy 31 éves Vaslui megyei fiatalember filmrendező szeretne lenni, és egy európai uniós támogatásnak köszönhetően közelebb került az álmaihoz. Professzionális fényképezőgépet és videókamerát vásárolt, majd megnyitotta a saját fotó- és videóstúdióját. A projekt összértéke 13 858 euró, amelyhez az EU 9700 euróval járult hozzá.

 

 

A fára alapozva

 

A fafeldolgozás egyszerűsítését és lerövidítését ígéri az egyik Bákó megyei cég, amelyet szintén vissza nem térítendő támogatásból alapítottak 2016 márciusában. Klasszikus és ipari fafeldolgozó gépeket forgalmaz, amelyeket ingyenesen szállít és szerel össze Románia-szerte. Számos kiállításon vesz részt, ahol még nagyobb ismertségre tesz szert.

 

Középpontban a gyógyítás

 

Egy 42 éves fogorvos európai uniós támogatásokból saját egészségügyi központot alapított egy Iași-tól tíz kilométerre lévő községben. Ő fogorvosként dolgozik, míg a 69 éves édesapjához szívproblémákkal jelentkezhetnek a betegek.

Bár több sikeres pályázata is volt az EU-nál, a 2011-es és a 2014-es év jelentősen megváltoztatta az életét, ugyanis összesen 157 000 eurónyi támogatást kapott, az összegből pedig korszerű felszereléseket vásárolt a központba.

 

 

Gombatermesztés felsőfokon

 

Egy marosszentkirályi fiatalember 2012-ben kezdett nagyüzemi gombatermesztéssel foglalkozni európai uniós támogatásból, de már azelőtt is volt tapasztalata ezen a téren. EU-s szabványok szerint dolgozik, az elmúlt években pedig több marosvásárhelyi áruházzal sikerült szerződést kötnie, ahol az általa termesztett csiperke- és laskagombát értékesítik.

 

Franchise-hálózatok kiépítése

 

Bár az Amerikai Egyesült Államokban elterjedtebb, Romániában is kezdett gyökeret verni a franchise-szemlélet. Hazai és uniós támogatásokból szolgáltatásokra, éttermekre és kávézókra, illetve kiskereskedelemre szakosodott hálózatokat hoztak létre, amelyek egyre népszerűbbek a romániai piacon. És mit jelent a franchise? Bárhol is legyen az üzlet, mindegyik egységben ugyanolyan fajtájú, minőségű áruval, szolgáltatással találkozhatnak az ügyfelek, sőt az arculat, a berendezés, illetve az alkalmazottak ruhája is megegyezik.

 

Néhány dologra nem szabad pályázni

 

Bár a tarottal, asztrológiával, illetve a spiritizmussal foglalkozó személyek már hivatalosan bejegyzett vállalkozást alapíthatnak, egyáltalán nem pályázhatnak az esetleges fejlesztésekre. A kiírók ugyancsak rossz szemmel nézik a házassági ügynökségeket, amelyek önerőből kell előteremtsék a működésükhöz szükséges anyagi forrást. De ott van még a vegyes érzelmeket kiváltó videochat-szolgáltatás, amelyet szintén nem fognak közpénzekből támogatni, még akkor sem, ha nyereségesen működik.

 

tarot

 

Bár van egy-két kikötés, sőt az elszámolható és nem elszámolható költségekről szóló részt is alaposan át kell olvasni, szinte bármilyen üzleti ötlet megvalósítható. Ahogy a felsorakoztatott pozitív példákból is látszott, lehet támogatást igényelni napenergiával kapcsolatos kutatásokra, fotó- és videóstúdiókra, fafeldolgozó gépek forgalmazására, orvosi rendelőkre, gombatermesztésre, vidékfejlesztésre, mezőgazdaságra vagy akár üzlethálózatok alapítására is.

 

Ha megvan az ötlet, testhezálló kiírást és segítőkész embereket kell keresni hozzá, akik még a pályázat megírását is átvállalhatják.

 

Sikeres pályázást kívánunk!