A 2020-as év számos változást hoz a vissza nem térítendő hazai, illetve európai uniós támogatások terén, a 2021–2027-es időszak pedig újabb pozitív fejleményeket tartogat.

Például az eddiginél is nagyobb figyelmet kapnak majd a start-upok, illetve az idősebb generáció által alapított cégek, sőt az elmaradottabb térségekben élőknek is több esélyük lesz a vállalkozási ötleteik megvalósítására.

Hamarosan indul az egyik legnépszerűbb program

 

December 24-től március 24-ig, azaz kereken három hónapig lehet benyújtani a pályázatokat a Regionális Operatív Program 2.2-es (POR 2.2) intézkedésének keretében. A kiírás csupán az északkelet-romániai (Bákó, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava és Vaslui megye), illetve a nyugat-romániai (Temes, Arad, Krassó-Szörény és Hunyad) fejlesztési régió mikro-, kis- és középvállalkozásait érinti.

Előbbi térségben a vissza nem térítendő támogatás mértéke 60%-os a középvállalkozásoknak és 70%-os a mikro- és kisvállalkozásoknak, utóbbiban pedig maximum 55%.

2020-ban, vagyis a következő kiírásnál jó esély van arra, hogy Bukarest és Ilfov megye kivételével a többi fejlesztési régióból is lehessen pályázni; ehhez viszont az Európai Bizottság jóváhagyására van szükség.

A jelenlegi állás szerint az érdeklődők minimum 200.000 és maximum 1 millió eurós támogatásra pályázhatnak.

Két pályázat újratöltve

Idén a feliratkozáshoz szükséges informatikai rendszer hiánya miatt nem indították el a kisiparosoknak szóló programot, az illetékesek viszont az ígérték, hogy 2020-ra megoldják a problémát, és lehet majd pályázni a Microindustrializare 2020 keretében, amire már el is különitettek forrásokat.

Megközelítően 100.000 eurót nyerhetnek el azok a legalább egy éve alakult vállalkozások, amelyek a többi között élelmiszeripari, ruházati, fémalapanyag termékeket gyártanak, illetve bútorkészítéssel foglalkoznak.

A vissza nem térítendő támogatás mértéke 90%-osra várható.

Szintén jövőre indítják újra a kereskedőknek és szolgáltatóknak kiírt, Comerț și Servicii 2020 elnevezésű programot, amelynek keretében hozzávetőlegesen 50.000 eurót lehet elnyerni, a vissza nem térítendő támogatás pedig ugyancsak maximálisan 90%-os.

Ugyancsak 2020 első negyedévére tervezik a népszerű Start-up Nation újabb kiírását; az előző két alkalommal több, mint 40.000 eurós 100%-ban vissza nem térítendő támogatást kaphattak azok, akik megfelelnek az előírásoknak.

Szintén jövőre számítani lehet a nők által alpított cégek támogatására.

Tulajdonképpen ezzel a programmal szeretnék vállalkozásindításra, -fejlesztésre ösztönözni a nőket, akik egyúttal a vállalkozói készségeiket is erősíthetik. 

start up nation

Új célok a 2021–2027-es időszakra

Az Európai Alapok Minisztériuma kilencféle programot javasol, amelyekből a mikró-, kis- és középvállalkozások is sokat nyerhetnek majd.

A nyolc térségre kiterjedő Regionális Operatív Programok (Programele Operaționale Regionale) például egyebek mellett az innovációt és a digitalizációt segítik elő, a Területfejlesztési Operatív Program (Programul Operațional Dezvoltare Teritorială) keretében pedig a kulturális örökség megőrzése, a kultúra és a turizmus kerül előtérbe.

Románia egyébként 8%-kal nagyobb összeget kap a 2021–2027-es időszakra vonatkozó uniós költségvetésből, mint 2017 és 2020 között, vagyis az eddigi 25,2 milliárd euró helyett 27,2 milliárd euró áll majd rendelkezésre.

Az eddiginél nagyobb eséllyel pályázhatnak majd a végzősök, az ötven évnél idősebbek, illetve az elmaradottabb térségekben élők.

Noha Románia nem használta ki 100%-ban a 2007–2013-as és a 2014–2020-as pénzügyi időszakban adódó lehetőségeket, azaz kevesebb támogatást hívott le, mint amennyi a rendelkezésére állt, így is több ezer új munkahelyet teremtett, ugyanakkor a vállalkozói lét is vonzóbbá vált a lakosok körében (az elmúlt években például többen is hazajöttek külföldről és saját vállalkozást alapítottak az európai uniós támogatásoknak köszönhetően).

A lehetőség tehát adott, már csak az a kérdés, hogy élnek-e vele azok, akik a saját lábukra szeretnének állni.

Elsősorban egy jól átgondolt, kivitelezhető ötlet kell hozzá és egy tapasztalattal rendelkező szaktanácsadó cég aki nagy segítséget tud nyújtani a pályázatok előkészitésében, megírásában és természetesen a projektmenedzsmentben is.

Sikeres pályázást kívánunk mindenkinek!