Számos vállalkozásnál abban bíznak, hogy egy-egy sikeres hazai vagy Európai Uniós pályázatnak köszönhetően fontos beruházásokat valósíthatnak meg, sőt új piacokra is betörhetnek. Az üzletvezetők egy része házon belül végeztetné el a pályázatírással járó munkát, másik részük viszont szívesebben bízná szakemberre a feladatot. De honnan tudhatja, hogy kit érdemes választani? Manapság ugyanis egyre többen foglalkoznak pályázatírással, sőt jó néhányuknak még szakképesítésük sincs. Ezúttal a profi pályázatíró cég legfőbb jellemzőit gyűjtöttük össze.

 

     1. Többéves szakmai tapasztalata van

Egyetlen tanfolyam, néhány pályázat megírása, valamint a felhívások követése korántsem elegendő ahhoz, hogy egy cég megbízhatónak tűnjön. Számos olyan pályázat kell legyen a háta mögött, amelyekben aktívan részt vállalt, a kezdetektől egészen a projekt végéig, és az sem mellékes, hogy ezek sikeresek voltak-e vagy sem.

 

     2. Hiteles referenciák

Az ügyfél még a szerződés megkötése előtt kérhet egy listát azokról a cégekről, amelyekkel korábban dolgozott a pályázatíró cég. Ha ennek nincs mitől tartania, gondolkodás nélkül rendelkezésére bocsátja az adatokat, és nem sértődik meg, ha az esetleges megbízó néhányat felhív a listán szereplő vállalkozások közül.

     3. Ismeri az aktuális pályázati kiírásokat…

…és természetesen követi is. Ha bármilyen változás van – például meghosszabbították a határidőt, módosult az útmutató szövege –, azonnal értesíti az ügyfelét, elmondja a javaslatait, emellett azt is tudja, hogy mire lehet számítani a közeljövőben.

     4. Jó kommunikációs készséggel bír

Mivel a pályázatírás egyik alapfeltétele az ügyfelekkel való kapcsolattartás, nem mindegy, hogy a szakember milyen módon beszél a megbízójával. Még akkor sem, ha főként e-mailben vagy telefonon tartják a kapcsolatot. Egy mogorva, szűkszavú szaktanácsadóval/szakemberrel szinte lehetetlen a közös munka.

     5. Nem tartogat meglepetéseket

Még a munka megkezdése előtt beszél az együttműködés feltételeiről az ügyféllel, elküldi a szerződést, és lehetőséget ad az esetleges módosításokra. Így a megbízó már a legelején tisztában lehet vele, hogy kell-e fizetnie a pályázatírásért, ha igen, akkor mennyit, és mekkora a sikerdíj. És az is lényeges, hogy a szakember milyen garanciát vállal arra az esetre, ha netán az ő hibájából nem nyer a pályázat.

     6. Együttműködő

Óvakodni kell az olyan pályázatíró cégtől, aki már az elején kijelenti, hogy (ő) mindent elintéz. Az igazán profi szakember folyamatosan egyeztet az ügyféllel, együtt gondolkodik, együtt tervez vele, sőt a céljait, tevékenységeit is alaposan megismeri. Így jó esély van arra, hogy megbízóra szabott, valóban egyedi pályázat szülessen.

     7. Betartja a határidőket

Sőt szinte kívülről tudja, hogy mikor van a leadás, a hiánypótlás, az elszámolás stb. határideje, és nem bosszankodik, ha netán ezek miatt fel kell áldoznia egy-két hétvégét, vagy meghosszabؙított munkaprogrammal kell dolgoznia.

     8. Az okiratokat is szem előtt tartja

Nemcsak a meggyőző szövegre figyel, hanem arra is, hogy a kiírásban kért összes dokumentumot ellenőrizze, majd csatolja a pályázathoz. Észreveszi, ha valamelyik irat nem felel meg a feltételeknek, újat kér helyette, emellett elemzi a pénzügyi eredményeket, és igyekszik a lehető legerősebb oldaláról bemutatni az adott vállalkozást.

     9. Nem mindentudó

Megbízhatóbbnak tűnik egy olyan pályázatíró, aki egy, legfeljebb két területre szakosodott, mint az, aki azt állítja magáról, hogy mindenhez ért, közben pedig elveszik az információk rengetegében.

     10. Nem csak a pályázat megírására összpontosít

Az sem mellékes, hogy a sikeres vagy sikertelen elbírálás után elengedi-e az ügyfél kezét…

Előbbi esetben segít az elszámolásban, ha az ügyfél külön igényt tart erre, utóbbi esetben új pályázati lehetőségeket kutat fel, amelyekről azonnal tájékoztatja az ügyfelét.

A felsorakoztatott ismérveket összegezve kijelenthető, hogy időt, pénzt és energiát spórolhat meg az, aki pályázatíró cégre bízza a munkát. De nem mindegy, hogy melyikre, ezért mindenképp ajánlott tájékozódni.

Mindenkinek sok sikert kivánunk a pályázáshoz!