Elsősorban a kis- és középvállalkozások tulajdonosai örülhetnek a pályázati lehetőségeknek, de a mikro-, valamint az egyéni és a családi vállalkozásoknál sem panaszkodhatnak idén.

Legtöbb kiírásnál minimum 10%-os önrésszel kell hozzájárulni a projekthez, néhol viszont az elszámolható költségek akár 50%-át is kötelesek állni a pályázók.

Az alábbiakban fel lehet mérni, hogy melyik a legtesthezállóbb kiírás; természetesen az az ideális, ha a jelentkező egy jól kidolgozott ötlethez választ pályázatot, nem pedig fordítva.

 

Legfeljebb 200.000 euró a mikrovállalkozásoknak

Ez a felhívás (POR 2.1.A) a maximum kilenc alkalmazottat foglalkoztató, legalább egy éve, városi környezetben működő mikrovállalkozásokat célozza meg.

Az érdeklődők 25.000 és 200.000 euró közötti összegre pályázhatnak, a saját hozzájárulás pedig legalább 10%-os kell legyen; a nyerési esélyeket 20%-os vagy ennél nagyobb önrésszel lehet növelni.

Ezúttal az északkelet-romániai, a délkelet-romániai, a délnyugat-olténiai, a nyugat-romániai, valamint a közép-romániai fejlesztési régió mikrovállalkozásai élhetnek a lehetőséggel.

Az elnyert összeget egyebek mellett termelési egységek építésére, korszerűsítésére, informatikai rendszerek, szoftverek beszerzésére, illetve konzultációs díjakra lehet fordítani.

Az érdeklődők 2019. július 8. – november 8. között jelentkezhetnek de a hatoságok egyértelműsítették, hogy a pénzügyi keret elfogyása esetén hamarabb is bezárhatják a felhívást.

 

A kis- és középvállalkozások sem maradnak ki

Folyamatban van a KKV-k részére a  POR 2.2 nevű pályázati felhívás megnyítása is.

Az északkelet-romániai, a délkelet-romániai, a dél-munténiai, a délnyugat-olténiai, a nyugat-romániai, az északnyugat-romániai, valamint a közép-romániai fejlesztési régióban, 2018. január 3. után bejegyzett kkv-k, amelyek nem mezőgazdasági tevékenységgel foglalkoznak.

A pályázatban leírt terveket tizenkét hónap alatt valósíthatják meg az illetékesek, szükség esetén viszont legkésőbb 2023. december 31-ig ki lehet tolni a határidőt.

Az ideális jelentkezőnek legalább három alkalmazottja van, további munkahelyeket teremt,  nyereséggel zárta a 2018-as évet, nem tartozik az államkasszának, és nem volt időlegesen felfüggesztve a tevékenysége.

Az elnyert összegből állóeszközöket, bútorokat, irodai felszereléseket, licenceket szerezhet be, sőt a pályázatírással járó költségeket is fedezheti.

A saját tőke nagysága régiótól függően változik, de legalább 30%-os kell legyen.

 

Újra kinyílt a kapu a kisiparosok előtt

Ennél a kiírásnál (Programul de microindustrializare) többek között az élelmiszeriparban tevékenykedő, ruházati cikkek, papír- és papírtermékek, elektromos berendezések gyártásával, bútorkészítéssel foglalkozó kis- és középvállalkozások pályázhatnak.

Legalább egy üzleti év kell legyen a hátuk mögött, ugyanakkor igazolniuk kell, hogy nem tartoznak az államnak, illetve nyereséggel zárták az előző évet.

A sikeres pályázók legfeljebb 450.000 eurós támogatást kaphatnak 10%-os önrésszel, az összegből pedig a többi között szabadalmakat, licenceket, védjegyeket, számítástechnikai eszközöket vásárolhatnak.

A kiírók összesen 22.678.000 lejt hagytak jóvá a 2019-es évre.

 

Kereskedők és szolgáltatók, figyelem!

Ez a kiírás – Programul comerț și servicii – azokat a legalább egy éve működő kis- és középvállalkozásokat célozza meg, amelyek az elmúlt években nem kaptak támogatást a program keretében, és egyáltalán nincs adósságuk.

A rendelkezésre álló 15.392.000 lejből egy pályázó legfeljebb 250.000 lejt nyerhet el, az elszámolható költségeknek pedig minimum 10%-át kell állnia.

A kiírók a program által a versenyképesség növelésére, munkahelyek teremtésére és fenntartására, illetve a piaci igényekhez való alkalmazkodásra szeretnék ösztönözni a jelentkezőket.

 

Kézművesek és mesteremberek támogatása

Azon ritka alkalmak egyike, amikor a kis- és középvállalkozások mellett a szövetkezetek, vállalkozói engedéllyel rendelkező magánszemélyek, egyéni és családi vállalkozások, illetve alapítványok is pályázhatnak.

Az ötletgazdák a kiírás (Programul național multianual pentru susținerea meșteșugurilor și artizanatului) által szeretnék megerősíteni a kézműveseket és a mesterembereket, elősegítve, hogy az általuk készített termékekkel a hazai és a nemzetközi piacon is megjelenhessenek.

A nyertesek idén szeptemberben részt vehetnek a Kis- és középvállalkozások európai hete 2019 (Săptămâna europeană a IMM-urilor 2019) keretében szervezett brassói országos vásáron, amely három napig tart.

A részvétel ingyenes lesz számukra, sőt szállás- és utazási költséget sem kell fizetniük. 2019-ben a kiírók összesen 890.000 ezer lejből gazdálkodnak.

 

A turizmus is fejlődhet

Június elején tették közzé a fürdőtelepeken és a balneoklimatikus üdülőhelyeken működő éttermek és panziók, illetve más jellegű turisztikai vállalkozások számára kiírt programot (Programul de investiţii, modernizare şi dezvoltare a infrastructurii în staţiunile balneare sau balneoclimatice), miszerint egy-egy sikeres pályázó legfeljebb 200.000 eurós támogatást kaphat, ha 50%-os önrésszel rendelkezik.

Az elnyert összeget turisztikai és vendéglátóipari, egészségügyi, kulturális, sport- és szabadidős létesítmények építésére, gyógykezelésekhez szükséges bútorok és orvosi berendezések beszerzésére, turisztikai információs központok építésére lehet fordítani.

A haszonélvezők legalább tíz évig kell fenntartsák a program által támogatott beruházásokat, ellenkező esetben kötelesek visszautalni az összeget.

 

Sportóvodák a láthatáron

Magáncégek, nem kormányzati szervezetek, alapítványok, sportklubok, sportszövetségek nyerhetnek el legfeljebb 500.000 eurós, 100%-ban vissza nem térítendő állami támogatást sportóvodákkal kapcsolatos projektekre.

Az összegből sportpályákat létesíthetnek, sportóvodát építhetnek, illetve beszerezhetik a működéshez nélkülözhetetlen felszereléseket.

A tevékenységeket akár felújított ingatlanban is folytathatják a pályázók, de csak akkor, ha az elmúlt öt évben nem működött bölcsőde és/vagy óvoda az épületben.

Emellett be kell bizonyítaniuk, hogy legalább tíz alkalmazottal vágnak neki a projektnek, amelyet legalább huszonnégy hónappal a finanszírozási megállapodás aláírása után kell megvalósítani.

Az épületben minimum tíz évig kell folytatni a vállalt tevékenységet.

A nyerteseket az „elsőként jött, elsőként viheti” elve alapján, a projektek leadásának sorrendjében választják ki, amíg el nem fogy a rendelkezésre álló összeg.

 

A gazdálkodók is örülhetnek

November 30-ig lehet jelentkezni a Nemzeti Vidékfejlesztési Program keretében kiírt terménybiztosításra irányuló (17.1 – Prime de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor)  uniós programra.

A vissza nem térítendő támogatás mértéke 70%-os, illetve 50%-os a gazdaság méretétől függően.

A kiíró 42.797.487 eurót oszt szét a sikeres pályázók között, akik biztosítást kell kössenek, mielőtt megkapják a kedvezőtlen éghajlati jelenségek (árvizek, aszály, jégeső, fagy, esőzés, tornádó, vihar stb.) okozta károk megelőzésére odaítélt összeget.

Fontos megjegyezni, hogy jelenleg a tavaszi növénykultúrák biztosítására lehet pályázni, az őszi növénykultúrákra vonatkozó kiírás év vége felé jelenik meg.

 

Három új kiírás a közeljövőben KKV-k részére

A Gazdasági és Kereskedelmi Minisztérium által közzétett adatok szerint az első a kis- és középvállalkozások rövid- és hosszú távú fejlesztésére, a második az export ösztönzésére (Start-up Export), a harmadik pedig egy olyan vásárra irányul, amelyet a kis- és középvállalkozások számára szerveznek.

 

Ahogy a fennebb felsorolt példák is mutatják, az előző évekhez hasonlóan idén is számos lehetőség közül választhatnak a vállalkozók, csak egy jó, megalapozott ötletre van szükség.

Ahogy a mondás is tartja: “aki mer az nyer”.

 

Aki úgy érzi, hogy nem tudja egyedül megírni a pályázatot, forduljon egy erre szakosodott céghez, amely nagy segítségére lehet; nem érdemes halogatni, mivel nemegyszer rövid idő alatt elfogy a rendelkezésre álló összeg.

 

Az EU-s tagság kezdete óta több ezer cég nyert támogatást Romániában, aminek köszönhetően sikerült teljesíteni az üzleti tervben vállalt kötelezettségeket, és nem mellékesen új munkahelyeket is sikerült létrehozni. Érdemes belevágni!

 

Mindenkinek sok sikert kivánunk a pályázáshoz!