A koronavírus-járvány számos mikró-, kis- és középvállalkozásra, illetve nagyvállalatra volt negatív hatással világszinten; az elmúlt hónapokban többen is alkalmazottakat bocsátottak el, leállították a termelést vagy csődöt jelentettek.

A problémát számos ország, köztük Románia is különféle pályázati lehetőségekkel próbálja orvosolni. Ezek egyrészt a vállalkozások fejlesztésében és versenyképesebbé tételében segítenek, másrészt pedig az infrastrukturális beruházásokat, a digitalizálást, valamint a fenntartható gazdaságra való átállást ösztönzik.

 

1. A román kormány gazdaságfellendítési terve

 

1.1 Forgótőke- és beruházásfinanszírozásra vonatkozó támogatások a vállalkozások újraindítása érdekében

 

Ezen belül legfeljebb 2000 euróra pályázhatnak azok a kft.-k, illetve PFA-k (engedélyezett magánszemélyek), amelyeknek nincs alkalmazottjuk. Az elnyert összegből egyebek között alapanyagokat vásárolhatnak, kiegyenlíthetik a tartozásaikat és bérleti díjat fizethetnek.

Ennek a kiírásnak ötvenezer haszonélvezője lehet, a rendelkezésre álló keretösszeg pedig 100 millió euró.

Egy másik pályázattal azokat akarják segíteni, akik bérleti díjat kellett fizessenek a szükségállapot vagy a készenléti állapot alatt. A nyertes pályázók háromhavi bérleti díjat kapnak az eredményhirdetés után (összesen 160 millió euró áll rendelkezésre).

Ugyancsak pályázhatnak a HoReCa-szektorban (szállodák, éttermek, kávézók) tevékenykedő, valamint a turizmussal, szállítással és rendezvényszervezéssel foglalkozó kis- és középvállalkozások.

A maximálisan elnyerhető 125 ezer eurós támogatásból a többi között bővíthetik a készleteiket, kifizethetik a tartozásaikat és felszerelést vásárolhatnak (a rendelkezésre álló keretösszeg 350 millió euró).

50 ezer és 200 ezer euró közötti támogatáshoz juthatnak azok a kis- és középvállalkozások, amelyek új beruházásokat terveznek vagy újragondolnák a tevékenységüket.

Egyebek között az egészségügy, gyógyszeripar, élelmiszeripar, autóipar, építőipar, idegenforgalom területén működő cégek érintettek ebben a kiírásban, az elnyert összegből pedig berendezéseket, gépeket, valamint új technológiákat gyárthatnak és vásárolhatnak (a keretösszeg 550 millió euró).

 

 

1.2. A vállalkozások versenyképesebbé tételéért

 

A Regionális Operatív Program keretében a kisebb beruházásokat (2.1-es tengely), a gazdasági versenyképesség fokozását (2.2-es tengely), illetve a termelékenység növelését célzó nagy beruházásokat támogatják.

Az első kategória esetében maximum 200 ezer eurót, a másodiknál 200 ezer és 1 millió euró közötti összeget, a harmadiknál pedig 2 millió és 6 millió euró közötti összeget lehet elnyerni.

 

1.3. Az innovatív gazdasági kezdeményezések és a vállalatok digitalizálásának támogatása

 

Az elkövetkező időszakban azokat az egyetemistákat is akarják támogatni, akik start-upot indítanának. Ha a pályázatban két személy alkalmazását tűzik ki célul, akkor 40 ezer eurós támogatást kaphatnak, ha pedig öt embert foglalkoztatnak majd, akár 100 ezer eurót is elnyerhetnek.

Ugyancsak érdemes figyelni egy másik projektre, amelynek keretében 30 ezer és 100 ezer euró közötti összeget lehet elnyerni a vállalkozások digitalizálására. A nyertes pályázó informatikai berendezéseket vásárolhat, ugyanakkor automatizálhatja az ipari berendezéseket és a technológiai folyamatokat.

A lehetséges pályázati források közül nem maradhat ki a Star-Tech Innovation-program (az új Start-UP-program) sem, amely közel 42 ezer euróval támogat körülbelül 7000 új kis- és középvállalkozást.

Szintén népszerű lehet a kis- és középvállalkozások alkalmazottainak munkáját megkönnyítő digitális oktatási programok finanszírozására kiírt pályázat, amelynek köszönhetően projektenként 30 ezer és 100 ezer euró közötti támogatást lehet elnyerni.

 

 

1.4. A mezőgazdaság és az élelmiszeripar fejlesztésének támogatása

 

Az egyik legérdekesebb kezdeményezéssel nyolc regionális raktárt építenének fel azért, hogy ott tárolják, válogassák, csomagolják, címkézzék és forgalmazzák a helyi, valamint a környékbeli mezőgazdasági termelők termékeit. A beruházás összértéke 120 millió euró.

A kiírók öntözőberendezések vásárlását is támogatják: az érdekeltek legfeljebb 6000 eurót nyerhetnek el erre a célra a rendelkezésre álló 48 millió eurós keretösszegből.

Nem elhanyagolható a vidéki környezetben alapított vállalkozások támogatása sem, ugyanis két alkalmazott esetén 40 ezer eurót, öt alkalmazott esetén pedig 100 ezer eurót kaphat a kistermelő a mezőgazdasági termékek feldolgozására és forgalmazására.

 

 

2. Pályázati lehetőség a gyümölcstermesztési ágazatban tevékenykedőknek

 

Június 30-tól indították útjára a Nemzeti Vidékfejlesztési Program (PNDR) 9.1a-jelű alintézkedése keretében meghirdetett pályázatot.

A haszonélvezők a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium által 2014. január elseje után hivatalosan elismert termelői csoportok, amelyek az elnyert összegből elszámolhatják az alapítási vagy a működési költségeket. Erre a programra összesen 1 millió 985 ezer 644 eurót szán a kiíró.

 

3. Proof of Concept pályázati felhívás

 

Várhatóan augusztusban indítják útjára az 1.2 Proof of concept nevű pályázatot a Regionális Operatív Program keretében.

A pályázó mikró-, kis- és középvállalkozások egyebek között innovatív ötletek tesztelésére, prototípusfejlesztésre és/vagy a projektötlet piaci érvényesítésére nyerhetnek el legfeljebb 200 ezer eurós vissza nem térítendő támogatást (a projekt összértékének 10%-át ők kell állják).

 

4. Vissza nem térítendő uniós támogatások a vidéki cégeknek

 

Az előrejelzések szerint kétszáztíz szociális vállalkozást indítanak a falvakon a rendelkezésre álló 30 millió eurós keretösszegből, ugyanakkor minimum ezerötven munkahelyet teremtenek.

A Humántőke Operatív Program keretében meghirdetett pályázattal a többi között a sütőipari termékek, illetve a tejtermékek előállítását és forgalmazását, valamint a gyümölcsből készült termékek csomagolását akarják támogatni.

Amennyiben az illető cég két személyt alkalmaz, 40 ezer eurós támogatást kap, öt személy alkalmazásával pedig 100 ezer euróhoz jut.

 

5. Hegyvidéki vágóhidakat is lehet létesíteni

 

Az Országos Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség (AFIR) által meghirdetett felhívásra kizárólag azok a hegyvidéki állattenyésztők jelentkezhetnek, akik kis kapacitású vágóhidakat, illetve húsfeldolgozókat akarnak létesíteni.

A kiírók azért szűkítették le ennyire a kört, mivel annak ellenére, hogy a hegyvidéken vannak vágóállatok, nincs ahol levágni vagy feldolgozni őket, a meglévő vágóhidak pedig túl messze vannak az állattenyésztőktől.

A vissza nem térítendő támogatás mértéke 50%-os a kis- és középvállalkozásoknak, illetve a termelői csoportoknak/szövetkezeteknek/szövetkezeti társulásoknak és 40%-os a más típusú vállalkozásoknak.

A maximálisan elnyerhető 300 ezer eurós támogatást egyebek között építkezésre, húsfeldolgozó gépek, árucsomagoló és címkézőfelszerelések vásárlására lehet költeni.

A pályázatokat december 31-ig nyújthatják be az érdeklődők.

 

6. A filmipart is támogatják

Ezzel a programmal serkenteni szeretnék a hazai filmgyártást (a magánkezdeményezéseket is beleértve), illetve támogatnák a román gyártású és a koprodukcióban készülő alkotásokat.

December 31-ig legfeljebb nyolcvan pályázó nyerhet el támogatást a rendelkezésre álló 50 millió eurós keretösszegből.

 

 

Ebben a cikkben csak néhány pályázatot vázoltunk fel a közeljövőben esedékes kiírások közül.

Lehetőség tehát van bőven: egy-egy programnak köszönhetően új erőre kaphatnak a koronavírus-járvány miatt sínylődő vállalkozások, ugyanis szinte mindegyik találhat kedvére való pályázatot.

Nem éri meg halogatni a döntést, mert aki későn „ébred fel”, lemarad a vissza nem térő alkalmakról.