A hazai kis- és középvállalkozások tulajdonosai nemcsak európai uniós, hanem állami finanszírozású programok keretében is pályázhatnak vissza nem térítendő támogatásokra.

Sokak szerint ez a legjobb dolog, ami létezik, ugyanis az így kapott pénz nagymértékben elősegíti a vállalkozás fejlődését.

A hazai alapokat az Üzleti Környezetért, Kereskedelemért és Vállalkozásokért Felelős Minisztérium (www.imm.gov.ro) kezeli a Kis- és Középvállalkozások Pályázatait és Programjait Levezető Ügynökségen (www.aippmm.ro) keresztül.

 

A hazai vissza nem térítendő támogatások legfőbb jellemzői

Ezeket a programokat mindössze néhány hónap alatt bonyolítják le, gyors kifutásuak, így az érdeklődőknek nagyon kell igyekezniük, hogy olyan pályázatot állítsanak össze, amely átmegy a szigorú rostán.

A rendelkezésekre álló keretösszegek viszonylag alacsonyak, a legbőkezűbb programban (kisiparosítás) pályázatonként megközelítően 100.000 eurót lehet igényelni.

A vissza nem térítendő támogatások mértéke általában 90%, nagyobb, mint az uniós programok esetében, a 100%-ot is eléri egyes pályázatoknál. Ez azt jelenti, hogy a sikeres pályázó legtöbbször önerőből kell előteremtse a hiányzó összeget.

 

A pályázat benyújtását megelőző teendők

Elsősorban megvalósítható ötletre van szükség, és csak ezután következik a pályázatok felkutatása. Sokan előbb találnak egy jónak tűnő kiírást, majd arra szabják az üzleti tervet, anélkül, hogy végiggondolnák az esetleges következményeket.

A pályázati csomagot egyénileg is össze lehet állítani, de hatékony segítséget nyújthat egy erre szakosodott cég, amely végigkalauzolja a pályázót az esetleges útvesztőkön, megirja az üzleti tervet.

Bármelyik megoldást is válassza a pályázó, lényeges, hogy jól ismerje a követelményeket, csatolja a kért mellékleteket és tartsa be a határidőket.

 

 Elszámolható és nem leírható költségek

Többek között felszerelésekre, gépekre, berendezésekre, kisteherautókra lehet pályázni a hazai kiírásoknál, de a szabadalmak, védjegyek, szoftveralkalmazások, licencek, informatikai berendezések, honlapok, bútorok, sőt a különféle vállalkozói képzések is elszámolhatók.

Ezzel szemben vannak olyan költségek, amelyeket nem lehet leírni az elnyert összegből, ezek közé tartozik egyebek mellett a prémium, végkielégítés, a késedelmi kamat és bírság, az adó-, valamint járulék-, illeték- és vámtartozások, a jövedéki termékek költségei, illetve a visszaigényelhető ÁFA.

 

 

A pályázók köre

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is pályázhatnak a kezdő, lezárt pénzügyi évvel nem rendelkező vállalkozások, de azok is, amelyeknek több évnyi régiségük van az adott területen.

A legtöbb hazai pályázatot a korlátolt felelősségű társaságoknak (S.R.L.) írják ki. Ugyanakkor azt is figyelembe kell venni, hogy melyik pályázat célozza meg a vidéki vállalkozásokat és melyik szól a városon bejegyzetteknek; ez is jelentősen megkönnyíti a szűrést.

 

A legfontosabb kiírások

A tervek szerint a 2018-as költségvetésből idén tíz államilag támogatott programot bonyolítanak le.

Ezek egy része a vállalkozásindítást és a munkahelyteremtést ösztönzi, de olyanok is vannak köztük, amelyek a termelést,  a kreativitást, kereskedelmet és a szolgáltatási tevékenységek gyarapítását, illetve a fogyasztási cikkek előállítását serkentik.

 

 A Start-up Nation Program

Idén is meghirdetik az egyik legnépszerűbb programot, és azokat sem zárják ki, akik tavaly valami miatt nem jutottak támogatáshoz.

Ezúttal hozzávetőlegesen 2 milliárd lej értékű pénzalap áll rendelkezésre, és az elképzelések szerint közel 10.000, 2017. január 31. után alapított vállalkozás projektjét finanszírozzák; a vissza nem térítendő támogatás mértéke ezúttal is 100%-os.

A programnak köszönhetően a fogyasztási cikkeket és szoftvereket gyártó, a kreatív iparágakban tevékenykedő, illetve a szolgáltatásokra és egyéb gazdasági tevékenységekre szakosodott KKV-kat támogatják.

Tavaly 1,7 milliárd lej volt a keretösszeg, amelyből 8600 vállalkozást finanszíroztak.

A legelső kiírásra összesen 19.296-on jelentkeztek.

 

 

A Femeia Manager Program

2013-tól évente legfeljebb 50.000 lejes vissza nem térítendő támogatást kapott maximum tíz, nők által vezetett kis- és középvállalkozás.

Tavaly az illetékesek képzéseket akartak szervezni a program keretében, de végül nem sikerült megvalósítani.

Idén a legjobb üzleti tervek benyújtói kapnak támogatást a rendelkezésre álló 1 millió lejes keretösszegből.

 

Kisiparosoknak szóló program (Microindustrializare)

Ennek keretében a legalább egy lezárt pénzügyi évvel rendelkező engedélyezett magánszemélyek, egyéni vállalkozók, valamint a kis- és középvállalkozások pályázhatnak legfeljebb 450.000 lejes támogatásra.

Kizárólag azok nyújthatnak be pályázatot, akik a Gazdasági Tevékenységek Egységes Ágazati Osztályozási Rendszerének (CAEN) 1., 2. és 3. osztályába tartoznak, és termeléssel, illetve gyártással foglalkoznak.

Az elnyert összegből többek között új eszközöket, gépeket informatikai rendszereket, szabadalmakat, szoftveralkalmazásokat, stb. lehet vásárolni, a TVA-val, csomagolással, szállítással, üzembe helyezéssel kapcsolatos költségek nem elszámolhatók.

A kedvezményezettek 10%-os önrésszel kell hozzájáruljanak a projekthez.

 

Program a kereskedőknek és a szolgáltatóknak (Programul Comerț)

Erre az előző programhoz hasonlóan a legalább egy pénzügyi évvel rendelkező kis- és középvállalkozások pályázhatnak, a projektenkénti támogatás összege pedig legfeljebb 250.000 lej. A megvalósításhoz itt is körülbelül 10%-os önrészre lesz szükség.

 

 

Kétesélyes, de érdemes belevágni

 

Sikeres elbírálás esetén újabb feladatok várnak a vállalkozóra.

Amellett, hogy meg kell vásárolja a pályázatban vállalt gépeket, berendezéseket, szoftvereket stb., banira pontosan kell elszámoljon az odaítélt összeggel.

 

Ebben is segítséget nyújthat egy pályázati tanácsadással foglalkozó cég, amely az esetek nagyobb részében nem engedi el a pályázó kezét a beadási határidő lejárta után.

Azt is érdemes tisztázni, hogy hosszú távon mennyire fenntartható a vállalkozás, lesz-e pénzügyi tartalék a nehezebb időkre, vagy két-három évnyi üzemelés után le kell húzni a rolót.

Amennyiben az illetékesek nem támogatják a benyújtott pályázatot, a következő kiírásnál javasolt újra megpróbálni, de előbb ki kell deríteni, hogy miért utasították el.

 

Egyelőre nem lehet tudni, hogy pontosan mikor hirdetik meg a hazai vissza nem térítendő támogatásokkal kapcsolatos programokat, a részletekért ajánlott pályázati tanácsadóhoz fordulni, de a www.imm.gov.ro és a www.aippimm.ro honlapokon is rendszeresen frissítik az információkat.

 

Ütőképes ötleteket és sikeres pályázást kívánunk!