Idén is számos lehetőség várja azokat, akik pályázati pénzből szeretnék elindítani, fejleszteni a vállalkozásukat.

Ha az érdekeltek úgy érzik, hogy nem illenek bele a kiírások valamelyikébe, érdemes tovább kutatniuk, de akár egy szakembert is felkérhetnek, aki könnyedén eligazodik a pályázatok útvesztőiben.

Részben vagy száz százalékban vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek többek között az informatikai ágazatban tevékenykedők, illetve azok is, akik például borászattal vagy gyümölcstermeléssel foglalkoznak.

 

Start-up Nation újratöltve

 

A múlt év egyik legnépszerűbb programját 2018. december 27-én indították újra; olyan jelentkező is volt is volt, aki szilveszter éjszakáján, pontban éjfélkor töltötte fel a pályázatát az aippimm.ro honlapra.

A jelentkezők száma pedig napról napra nő: eddig több mint 17.600, 2017. január 30. után alapított kis- és középvállalkozás vezetője döntött úgy, hogy megméretteti az üzleti tervét.

Nem kicsi a tét, ugyanis akár 43 ezer eurós (megközelítően 200 ezer lej), 100%-ban vissza nem térítendő támogatást kaphat az, aki február 12-én este 8 óráig regisztrál az aippimm.ro honlapon.

Nem pályázhatnak az asztrológiával és spiritizmussal foglalkozó vállalkozások, az eszkort-cégek, sem pedig azok, akik online adnak házassági, illetve pszichológiai tanácsokat.

Első körben összesen 1,71 milliárd lejt kaptak a kezdő vállalkozások, amelyek több tízezer új munkahelyet hoztak létre. Idén tízezer üzleti terv részesülhet támogatásban.

 

 

A Start-up City is megszületett

 

Mivel a fővárosiak, helyzetükből adódóan szinte esélytelenül pályázhatnak a Start-up Nation programban, Bukarest polgármesteri hivatala előrukkolt a Bucharest Start-up City nevű projekttel. Összesen 10 millió euró áll rendelkezésre, amelyből 200 kezdővállalkozást akarnak támogatni egyenként max. 50 ezer euróval.

A kezdés időpontja egyelőre nem tisztázott, a korábbi információk szerint az idei év első hónapjaiban lehet majd jelentkezni.

 

Ezt is sokan várják

 

A mikró-, illetve a kis- és középvállalkozások körében ugyancsak népszerű a 2.2-es intézkedés, amelyet a Regionális Operatív Program keretében hirdettek meg.

Kizárólag a nem mezőgazdasági tevékenységet folytató vállalkozások pályázhatnak: városról a KKV-k, vidékről pedig a középvállalkozások; sikeres elbírálás esetén legfeljebb 5 millió eurós támogatáshoz juthatnak.

Pozitív fogadtatásra számíthatnak azok a legkésőbb 2018. január 3-án alapított vállalkozások, amelyeknek legalább három alkalmazottjuk van, nyereséggel zárták az elmúlt évet, nincsen adósságuk az állam felé, és alapításuk óta egyszer sem függesztették fel a tevékenységüket.

Az elnyert összegből többek között fedezni lehet a termeléssel, építkezéssel, szofverfejlesztéssel, telekommunikációval, catering-tevékenységgel kapcsolatos költségeket.

Legfeljebb 70%-ot számolnak el a gyártási helyiség építésére, korszerűsítésére, bővítésére, állóeszközök, bútorok, irodai berendezések, valamint immateriális javak (informatikai rendszerek, szabadalmak, licencek stb.) vásárlására.

Nem veszik figyelembe azokat a projekteket, amelyeket csak az immateriális javak beszerzésére alapoztak.

90%-ban vissza nem térítendő támogatást lehet szerezni a termékek/szolgáltatások tanúsítására, valamint a külföldi kiállításokon és vásárokon való részvételre. Az üzleti tervben leírtakat a támogatási szerződés aláírásától számított három éven belül kell megvalósítani.

 

Pályázat az IT-szektorban működő vállalkozásoknak

 

Január 30-án reggel 9 órától lehet pályázni az informatikai ágazat számára meghirdetett kiírásra. Az érdeklődők 500 ezer és 3 millió 500 ezer euró közötti támogatást nyerhetnek el innovatív szoftver- és applikációfejlesztésre, illetve a különféle IT-szolgáltatásokra.

Pályázhatnak a Romániában bejegyzett, IT-szektorban működő mikró-, kis- és középvállalkozások, a klaszterekben tevékenykedőket is beleértve.

A kiírók többek között támogatják az elektronikus alkatrészek, kommunikációs berendezések gyártását, az egyedi, ügyfélorientált szoftverfejlesztési tevékenységeket, az informatikai tanácsadást, valamint a biotechnológiai kutatásokat és fejlesztéseket.

Nagyobb eséllyel nyernek azok a vállalkozások, amelyek Romániában újdonságnak számító terméket/szolgáltatást hoznak létre, a termék/szolgáltatás több gazdasági ágazatot „szolgál ki”, magas képzettségű szakemberek vannak a csapatban, amit oklevelekkel is tudják biztosítani stb.

A vissza nem térítendő támogatás mértéke 45–80%, illetve 100% régiótól, tevékenységtől, valamint a vállalkozás méretétől függően.

 

IT

 

Előtérben a mezőgazdasági termékek feldolgozása

 

A Nemzeti Vidékfejlesztési Program 2014–2020 4.2-es alintézkedése keretében január 31-én délután 4 óráig lehet benyújtani a pályázatokat a mezőgazdasági termékek feldolgozásával kapcsolatban.

Összesen 203 millió euró áll rendelkezésre, amelyből egyebek mellett feldolgozó és forgalmazó egységek létrehozását és/vagy korszerűsítését, új technológiák bevezetését, környezetvédelmi intézkedések bevezetését, és nem mellékesen új munkahelyek teremtését segítik elő a kiírók.

Pályázhatnak a mikró-, kis- és középvállalkozások, a nagyvállalatok, egyéni, valamint családi vállalkozások, szövetkezetek és termelői csoportok.

A vissza nem térítendő támogatás mértéke 50%-os a kis- és középvállalkozásoknak, illetve a termelői csoportoknak/szövetkezeteknek, 40%-os pedig a többi vállalkozásnak.

Többek között a hús és húskészítmények, gyümölcs- és zöldséglevek, tésztafélék és édesség, tejtermékek és sajt gyártásával, sörfőzéssel, tea- és kávéfeldolgozással foglalkozó vállalkozások pályázhatnak.

Az elszámolható költségek közé tartozik a tevékenységhez elengedhetetlenül szükséges ingatlanok építése, bővítése, korszerűsítése, a belső minőség-ellenőrzés javítására, valamint a termékek címkézésére, csomagolására, licencek, szabadalmak beszerzésére irányuló kiadások stb. Ugyanakkor a tanácsadási és a tervezési díjak is elszámolhatók.

 

Európai alapok gyümölcstermelőknek

 

Legfeljebb 1 millió 50 ezer eurót kaphatnak azok, akik „gyümölcsfarmot” hoznának létre, illetve korszerűsítenék a meglévőt.

A 4.1a alintézkedéssel a kiírók serkenteni szeretnék a mezőgazdászok (kivéve az engedéllyel nem rendelkező magánszemélyek), termelői csoportok és szövetkezetek versenyképességét.

Pályázni lehet gyümölcsültetvények létesítésére, mezőgazdasági gépek és berendezések vásárlására, feldolgozó egységek létrehozására és korszerűsítésére, valamint értékesítéssel kapcsolatos beruházásokra stb.

A vissza nem térítendő támogatás mértéke a kis-, közepes, illetve a nagyméretű farmoknál, társulásoknál egyaránt 50%-os; természetesen az is számít, hogy a pályázó mekkora összeget költ a különféle, kisebb és nagyobb beruházásokra.

A projekttel kapcsolatos további információkért a www.afir.infor (Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség), valamint a www.pndr.ro (Nemzeti Vidékfejlesztési Program) honlapján érdemes szétnézni.

 

A szőlő- és borágazat is fejlődik

 

Közel 240 millió eurós támogatást kaphat a 2019–2023-as időszakban a romániai borágazat.

A rendelkezésre álló összeget a szőlőültetvények átalakítására, a borok népszerűsítésére, illetve a betakarítás biztosítására fordíthatják a haszonélvezők, azaz szőlő- és borágazattal foglalkozó magán- és jogi személyek, illetve ezek társulásai.

Az eddigi adatok szerint Románia a rendelkezésre álló összegek 80%-át hívta le 2007–2013-as, illetve a 2014–2018-as költségvetési időszakban ezen a területen.

 

 

A népszerűsítést is támogatják

 

Az Európai Bizottság 172,5 millió euróval finanszírozza az Európai mezőgazdasági költségvetéséből az élelmiszeripari termékek európai és világszinten történő népszerűsítését.

A 2018-ban elindított programban három éven keresztül összesen hetvenkilenc kampány várható, amely egyebek mellett a tejtermékekre, az olajbogyóra és az olívaolajra, valamint a gyümölcsökre és a zöldségekre irányul.

A program legfőbb célja, hogy az EU-ban működő, élelmiszeripari termékeket forgalmazó vállalkozások népszerűsítsék a portékáikat, illetve új piacokra lépjenek be. A programok tizenkilenc EU-s tagállamot céloznak meg, többek között Romániát is.

 

Pénzalapok új forrásból

 

5 és 15 millió euró közötti támogatást kaphatnak a romániai kis- és középvállalkozások a Morphosis Capitaltól.

Az alap legfőbb befektetője az Európai Beruházási Alap, az Európai Regionális Fejlesztési Alap által társfinanszírozott Regionális Operatív Programon keresztül.

A Morphosis Capital támogatja a fogyasztási cikkekkel foglalkozó vállalatokat, az orvosi szolgáltatásokat, a technológiai ágazatot, valamint a B2B (business-to-businnes) szolgáltatási tevékenységet folytató cégeket.

További információkért érdemes felkeresni a www.morphosiscapital.com honlapot.

 

Több tízezer eurót lehet nyerni

 

Már lehet jelentkezni a májusi EU-Startups Summit keretében megszervezett versenyre, ahol számos start-up méri össze felkészültségét.

A vállalkozók három percben, 1200 ember előtt kell beszéljenek a tevékenységükről, arra törekedve, hogy meggyőzzék a szakértőkből álló zsűrit, illetve a lehetséges befektetőket.

2019 május 2–3-án, Barcelonában zajló versenyen olyan két évnél nem idősebb vállalkozások indulhatnak, amelyek nem nyertek el 500.000 eurónál nagyobb támogatást a különféle pályázati kiírásokon. A jelentkezési határidő február 25-e.

 

Több pénz Romániának

 

Az Európai Bizottság már javában tárgyal arról, hogy mekkora összegre pályázhat Románia a 2021–2027-es támogatási időszakban.

Az eddigi információk szerint 6 milliárd euróval, vagyis 8%-kal megnő a rendelkezésre álló összeg a jelenlegi, 2014–2020-as időszakhoz képest.

Amennyiben legfelsőbb szinteken is elfogadják a költségvetést, jó esély van arra, hogy még egy szinttel feljebb lépjenek a romániai vállalkozások, vállalatok.

Mindehhez természetesen megvalósítható ötletekre, bátorságra van szükség, és az sem mellékes, hogy ki írja meg az üzleti tervet – nemegyszer ezen áll vagy bukik az egész.

 

Sikeres pályázást és ötleteik maradéktalan megvalósítását kívánjuk minden egyes pályázónak!