Számos hazai és európai uniós pályázatot írtak ki idén, amelyekre több ezer kutató, mezőgazdász, kereskedő, kézműves, termelő, szolgáltató, feldolgozó és informatikus jelentkezett. Sokan egy-egy ilyen kiírásnak és természetesen a pozitív elbírálásnak köszönhetően tették meg az első lépéseket az üzleti életben vagy emelték újabb szintre a már meglévő vállalkozásukat. Jövőre ugyancsak sokrétű pályázati lehetőségek várnak az érdeklődőkre, de előbb érdemes visszatekinteni a 2017-es esztendőre.

 

Népszerű hazai programok

 

Főként az idén először meghirdetett Start-up Nation-program mozgósította az újonnan alapított vállalkozások tulajdonosait, akik összesen 19.297 pályázatot nyújtottak be. Az illetékesek által ellenőrzött 10.000 üzleti tervből 8.743 felelt meg a követelményeknek; végül 8.395 szerződést írtak alá november 15-ig.

Ugyancsak idén hirdették meg a kisiparosoknak szóló programot (Programul național multianual de microindustrializare), amelynek keretében az élelmiszer-, valamint a feldolgozóiparban tevékenykedő, legalább egy lezárt pénzügyi évvel rendelkező vállalkozások pályázhattak. Itt a vissza nem térítendő támogatás mértéke 90%-os volt.

Egy másik kiírás, a Comerț și servicii 2017 a legalább egy éve működő, kereskedelemmel vagy szolgáltatással foglalkozó kis- és középvállalkozásokat célozta meg, a programra szánt költségkeret pedig 49,9 millió lej volt. Az idei évben több mint 200-an kaptak legfeljebb 250.000 lejes (kb.55.000 euró) támogatást. A vissza nem térítendő támogatás mértéke 90%-os, tehát a befektetés összértékének 10%-át önerőből kell előteremtsék a pályázók.

A hazai kiírásokat egyébként néhány hónap alatt bonyolítják le, és megpályázandó összeg is alacsonyabb, mint az európai uniós kiírásoknál. A vissza nem térítendő támogatások mértéke azonban nagyobb, mint az uniós támogatások esetében, általában 90%-os, de van 100%-os pályázati felhívás is.

 

Az európai uniós pályázatok is keresettek voltak

 

A népszerűség egyik oka, hogy szinte bármilyen gazdasági tevékenységgel lehetett pályázni, a mezőgazdaságtól kezdve a kutatás-fejlesztésen és a szolgáltatásokon keresztül egészen a termelésig.

Többek között támogatták a 40 évnél fiatalabb gazdákat (PNDR 6.1-es altengely), akik pályázatonként legfeljebb 50.000 euró vissza nem térítendő támogatásra pályázhattak. Első körben az összeg 75%-át kapták meg a nyertesek, a fennmaradó 25%-hoz pedig a jóváhagyástól számított három éven belül jutnak hozzá. Természetesen voltak nem mezőgazdasági tevékenységgel kapcsolatos kiírások is, amelyek közül az egyiknél (PNDR 6.4-es altengely) új falusi szálláshelyek létesítésére, műhelyek, bemutatóterek, termelőegységek kialakítására stb. lehetett pályázni. A vissza nem térítendő támogatás mértéke 90%-os volt.

 

tamogatas

 

2018-ban is több lehetőség közül lehet választani

 

A hazai kiírások között újra ott lesz a népszerű Start-up Nation-program, amellyel kapcsolatban számos hír napvilágot látott az elmúlt hetekben, egyebek mellett az, hogy csak kizárólag a falvakban alapított cégek pályázhatnak, viszont a legújabb információk szerint a 2018-as kiírás már a városi cégeket is érinti, sőt azok is újra próbálkozhatnak, akiknek idén nem sikerült támogatást szerezni.

Ugyancsak kiírják a kisiparosoknak szóló pályázatot, amelyre összesen 86,2 millió lej áll rendelkezésre, közel 12 millió lejjel több, mint 2017-ben. Az érdeklődők legfeljebb 90%-os vissza nem térítendő támogatást kaphatnak, ami azt jelenti, hogy a hiányzó 10%-ot saját zsebből kell előteremtsék, ugyanakkor az ÁFÁ-t sem tudják elszámolni.

A tervek szerint 2018-ban, sőt 2019-ben és 2020-ban is pályázhatnak a kereskedelemmel vagy szolgáltatással foglalkozó kis- és középvállalkozások, a keret ugyanannyi lesz, mint idén, azaz 49,9 millió lej. Elsősorban felszerelésekre és gépekre lehet pályázni, az ÁFA pedig jövőben sem lesz elszámolható.

Az uniós forrásokra pályázhatnak majd a mikrovállalkozások, a kis- és középvállalkozások, a mezőgazdászok, családi/egyéni vállalkozások, illetve a gyümölcstermesztők, az állattenyésztők és az élelmiszeripar területén tevékenykedők. A támogatások összértéke pedig jelentős: a szakértők szerint Románia 2018-ban 6–6,5 milliárd eurót hívhat le az Európai Uniós strukturális és kohéziós alapokból.

Az új kiírásokkal kapcsolatban többek között a Nemzeti Vidékfejlesztési Program internetes oldalát (pndr.ro), az Üzleti környezetért, kereskedelemért és vállalkozásokért felelős minisztérium (www.imm.gov.ro), illetve az Európai Alapok Minisztériumának honlapját (www.fonduri-ue.ro) is ajánlott felkeresni.

 

Miért éri meg pályázni?

 

Számos vállalkozás a hazai és az európai uniós pályázatoknak köszönheti, hogy ismertté vált a piacon. Olyan eszközöket vásárolhatott, amelyeket egyébként nem tudott volna beszerezni, bizalomébresztő honlapot, reklámanyagokat készíttetett, javított a szolgáltatásai, termékei minőségén stb. Természetesen ehhez kellett egy jól kidolgozott üzleti terv, amely alátámasztotta az igényelt támogatás szükségességét.

Ha egy vállalkozó úgy érzi, hogy szeretne fejlődni, újabb lépéseket megtenni az üzleti életben, pályázza meg a hazai vagy az európai uniós kiírások valamelyikét. Amennyiben képtelen megbirkózni az ezzel járó feladatokkal, keressen fel egy pályázatíró szakembert, aki ideális esetben a sikeres elbírálás után sem engedi el a kezét.

 

 

Mindenkinek sok sikert kivánunk!