Aki járatos a hazai és az európai uniós támogatások világában, meg fogja erősíteni, hogy a részben vagy száz százalékosan vissza nem térítendő támogatásokkal szinte bármilyen elképzelést megvalósíthat a vállalkozó. De nem feledkezhetünk meg arról, hogy néhány ötlet nagyobb eséllyel indul a több száz vagy ezer pályázat versenyében.

Mégis milyen elképzelésekre bólinthatnak rá könnyebben a kiírók? A válaszért ajánlott utánanézni az elmúlt évtizedet felölelő pénzügyi elemzésnek, amelynek eredményét idén tette közzé a Romániai Banki-Pénzügyi Elemzők Szövetsége.

A TOP 10-be került gazdasági tevékenységek közül hatot ismertetünk, majd olyan vállalkozási ötleteket is felsorakoztatunk, amelyek ugyancsak esélyesek lehetnek egy-egy vissza nem térítendő támogatás elnyerésére.

 

1. A modern technológia mentőangyalai

Az elmúlt évtizedben jelentősen megnőtt azok száma, akik távközlési eszközök javítására szakosodott vállalkozást indítottak. Például népszerűek az okostelefon-, illetve táblagépszervizek, ahol jórészt sérült, hibás, törött kijelzők cseréjével foglalkoznak, de szükség esetén a beázott készülékeket is igyekeznek helyrepofozni.

 

reparare telefon

 

2. Virágzó online boltok

Az internet térhódítása miatt egyre többen értékesítik a termékeiket vagy szolgáltatásaikat a különféle webáruházakban, kihasználva az új üzleti lehetőségeket. Az érdeklődők virtuális kosárba tehetik a megvásárolni kívánt árut, majd a webes pénztárnál megadják a fizetéshez szükséges adatokat. Ha a vállalkozó keresőmotor-barát online üzletet szeretne, érdemes megbíznia egy ezzel foglalkozó céget.

 

3. Az egészséges életmód jegyében

A fogyni és az életmódváltásra vágyókat célozzák meg a gombamód szaporodó fitneszközpontok. Az érdeklődők egyedül vagy személyi edző segítségével próbálhatják ki az edzőgépeket, csoportos (zumba, pilates, dance aerobik stb.) órákon vehetnek részt, táplálékkiegészítőket vásárolhatnak, sőt néhány helyen a masszázst és a wellness-szolgáltatást is igényelhetnek. Ha valaki tartós életmódváltást szeretne, és komolyan is gondolja, amibe belevágott, január elsejétől február végéig kerülje el a zsúfolt fitnesztermeket, mivel év elején sokan csak a szilveszteri fogadkozások miatt kezdenek edzeni, de viszonylag hamar, mindössze néhány hét alatt lelohad a lelkesedésük.

 

4. Szinte kötelező az online jelenlét

Ha egy vállalkozót, céget, művészt vagy sportolót nem lehet elérni a világhálón, akkor nem is létezik – halljuk nemegyszer ezt a manapság közkeletű mondást. Sőt a szakértők egy része még azt is hozzáfűzi, hogy minél több felületen kell jelen lenni ahhoz, hogy a termékek, szolgáltatások híre könnyebben eljusson a lehetséges ügyfelekhez. Ebben segíthetnek a webfejlesztésre és programozásra specializálódott cégek, amelyek egyebek mellett kereső- és felhasználóbarát honlapokat, webáruházakat ígérnek. A félreértések elkerülése érdekében már a legelején érdemes tisztázni, hogy ki tölti meg tartalommal a honlapot, mivel sok esetben a szövegírás nem szerepel a webfejlesztő cégek kínálatában.

website design

 

5. „A fogfájós ember mindenkit boldognak képzel, akinek jók a fogai.” (Arthur Bloch)

És amíg van fogfájós ember, addig szükség lesz a sokrétű fogászati szolgáltatásokra. Ezt azok tudják a legjobban, akik az elmúlt egy évtizedben gyökérkezeléssel, esztétikai fogászattal, szájsebészettel, illetve szájhigiéniai és fogkozmetikai kezelésekkel foglalkozó rendelőt nyitottak. Bár mostanában számos módszer van a fogakkal kapcsolatos problémák megelőzésére, bátran kijelenthető, hogy a fogorvosi és a fogtechnikusi szakma egyelőre nem megy ki a divatból.

 

6. Fő a természetesség

Egyre többen készítenek bőrbarát kézműves szappanokat 100%-ban természetes alapanyagokból, mesterséges összetevők, aromák, kőolajszármazékok, illetve tartósítószerek nélkül. Általuk mellőzhetők a nagykereskedelemben forgalmazott kozmetikumok, sőt számos bőrprobléma is kezelhető.

 

7. Tejben, vajban…

Ugyancsak népszerűek mostanában azok a vállalkozások, ahol tejtermékek előállításával, valamint fagylaltkészítéssel foglalkoznak. Egyebek mellett tejfölt, vajat, joghurtot, sajtot, aludttejet állítanak elő friss, hőkezelt (pasztőrözött), fertőtlenített, illetve homogenizált tejből. Az édesszájúak örömére napról napra bővül a fagylaltkészítők tábora, akik aroma-, színezék- és tartósítószer-mentes termékeket kínálnak a vásárlóknak.

 

8. „Napi egy alma az orvost távol tartja”

Aki nem akarja turmixolással kezdeni a reggelt, válogathat a gyümölcs- és zöldséglevekre specializálódott vállalkozások kínálatai közül. Egyelőre főként a gyümölcslevek népszerűek a hazai piacon, de a zöldséglevek is keresettek az egészséges táplálkozás iránt érdeklődők körében. A minőségi, természetes termékhez értelemszerűen korszerű feldolgozógépekre van szükség, amelyeket például a sikeresen elbírált pályázati támogatásokból lehet megvásárolni.

mere

 

9. Ahol a fa új életre kel

Az asztalosműhelyek is virágkorukat élik manapság. Néhol irodáknak és üzleteknek készítenek bútorzatot, más helyeken pedig szállodák, éttermek, színházak és mozik megrendeléseit vállalják el. Az alapanyag lehet tömör fa vagy rétegelt lemez, attól függően, hogy a vállalkozások mire szakosodtak.

 

10. Személyzeti lízing

Több olyan vállalkozást találunk Romániában, amelyek különböző cégeknek keresnek munkaerőt. Első lépésben a megrendelő igényeihez alkalmazkodva toborozzák a legjobbnak vélt jelentkezőket, tesztelik őket, illetve új alkalmazottat ajánlanak akkor, ha valamilyen okból kifolyólag megszűnik a munkaviszony a cég és az első körben kiválasztott személy között.

femeie aplica pentru job

A felsoroltakból is világosan látszik, hogy az ötletek tárháza szinte végtelen. Hogy mire van szükség a megvalósításukhoz? Elsősorban testhezálló pályázati felhívásra, jól kidolgozott üzleti tervre, türelemre és kitartásra, forgótőkére, de az is sokat nyom a latban, ha a vállalkozónak van érzéke a piackutatáshoz, illetve az ügyfélszerzéshez, ugyanakkor az előírásokat is betartja.

 

Sikeres pályázást kívánunk!