A küszöbön áll a legnépszerűbb finanszírozási program újabb megnyítása, amelyet régóta várt a román üzleti környezet.

Ami eddig biztos, hogy egyelőre mindössze  két fejlesztési régióban lesz lehetőség a vállalkozók számára a projektek előkészítésére, mivel az elöző pályázati szesszióban csak ebben a két régióban maradtak felhasználatlanul uniós forrrások, de nem zárható ki, hogy ezt a programot újraindítsák az ország többi régiójában is, a fejlesztési minisztérium nyilatkozata alapján.

 

Szolgáltatáshoz, termeléshez szükséges ingatlanok építésére, gép,-eszköz beszerzésére, energiahatékonyságra vagy a meglévő épületek korszerűsítésére, bővítésére is lehet pályázni a Regionális Operatív Program 2.2-es (POR 2.2) keretében.

Alapvető fontosságú a hulladékok minimalizálása és újrahasznosítása, a munkahelyek fenntartása /újak létrehozása, illetve a fogyatékkal élők foglalkoztatása.

 

 

Ezúttal csupán az északkelet-romániai (Bákó, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava és Vaslui megye), illetve a nyugat-romániai (Temes, Arad, Krassó-Szörény és Hunyad) fejlesztési régió mikro-, kis- és középvállalkozásai nyújthatják be a projektjeiket.

Előbbiben összesen 31,4 millió euró, utóbbiban 36,6 millió euró áll rendelkezésre.

 

Legfeljebb 1 millió euró

 

Az érdeklődők minimum 200.000 eurós és maximum 1 millió eurós támogatásra pályázhatnak.

A északkelet-romániai fejlesztési régióban a vissza nem térítendő támogatás mértéke 60%-os a középvállalkozásoknak és 70%-os a mikro- és kisvállalkozásoknak.

A nyugat-romániai térségben viszont a középvállalkozások 45%-os, a mikro- és kisvállalkozások pedig 55%-os vissza nem térítendő támogatást nyerhetnek el.

A többi költséget a haszonélvező saját forrásból, esetleg bankhitelből fedezheti.

 

Az ideális pályázó

 

A pályázatokat azok a 2018. január 3. után alakult (az év első munkanapja volt) mikro-, kis- és középvállalkozások nyújthatják be, amelyek nyereséggel zárták a 2018-as évet, nincs tartozásuk az államkassza felé, és átlagban legalább három alkalmazottjuk volt a projekt leadásának évében, illetve az előző pénzügyi évben.

A mikrovállalkozásoknak legkevesebb három és legfeljebb kilenc alkalmazottjuk van, ugyanakkor az éves nettó árbevételük maximum 2 millió eurónak megfelelő összeg lejben.

A kisvállalkozások viszont kevesebb mint ötven főt foglalkoztatnak, az éves nettó árbevételük pedig nem haladja meg a 10 millió eurónak megfelelő összeget lejben.

A középvállalkozások soraiba azok a vállalkozások tartoznak, amelyeknek legfeljebb kétszáznegyvenkilenc foglalkoztatottjuk van, és az éves nettó árbevételük maximum 50 millió eurónak megfelelő összeg lejben.

 

 

Mire lehet pályázni?

 

A legelején említett építkezés, gép,-eszközbeszerzés illetve épületkorszerűsítés, -bővítés mellett olyan termékek vagy szolgáltatások bevezetésére is lehet pályázni, amelyek korábban nem szerepeltek az illető mikro-, kis- és középvállalkozás kínálatában.

Emellett az elnyert összegből számítástechnikai, valamint technológiai eszközök, szoftverek, licenszek is vásárolhatók, sőt az épülettervezési költségek, illetve a pályázati tanácsadás egy bizonyos része és a nemzetközi vásárrészvétel is elszámolható.

Nem mellékesen a jelentkezőnek bizonyítania kell, hogy fedezni tudja a fennmaradó támogatható, illetve a nem támogatható költségeket.

Ha az illető vállalkozás építkezni szeretne, egy beépíthető telket kell birtokoljon (vagy koncesszióban béreljen), amelyet városrendezési bizonylattal (certificat de urbanism) köteles igazolni.

Amennyiben eszközbeszerzésre pályázik, szüksége van egy megfelelő, saját tulajdonban lévő vagy bérelt ingatlanra, ahol a gépeket üzembe helyezheti.

 

 

A pályázati határidők

 

Az érdeklődők 2019. december 24-én 12 órától nyújthatják be a pályázataikat egészen 2020. március 24-én 12 óráig.

Amennyiben kimerül a keret, azaz elfogy a rendelkezésre álló összeg, a kiírók akár két hónap után is lezárhatják a pályázatot.

A támogatási kérelmeket kizárólag a http://www.fonduri-ue.ro/mysmis honlapon elérhető MySMIS elektronikai rendszeren keresztül lehet benyújtani, a mellékletek pedig pdf-ben tölthetők fel.

A pályázattal kapcsolatban a http://www.inforegio.ro/ro/axa-prioritara-2/apeluri-lansate/772-ghid-specific-2-2-imm-relansare-2019 linkre kattintva olvashatók további információk.

 

Noha sokan a mai napig tartanak a pályázástól, egy felkészült pályázatíró rengeteget segíthet abban, hogy a mikro-, kis- és középvállalkozások képviselői eligazodjanak a bonyolult és bürokratikus rendszerben.

Azt is érdemes figyelembe venni, hogy ez az utolsó lehetőség a 2014–2020-as pályázati időszakban – 2021-ig nem írnak ki újat a Regionális Operatív Program 2.2-es (POR 2.2) intézkedésének keretében –, és egyelőre nem lehet tudni, hogy milyen feltételek szerepelnek majd az esetleges újabb kiírásban.

 

A lehetőség tehát adott: az érdeklődő vállalkozásoknak mindenképpen érdemes felmérniük, hogy mennyi esélyük van a sikerre egy szakember segítségével, rendelkeznek-e  a szükséges önrésszel és amnnyiben nagy az esély, bátran belevágni.

 

Eredményes pályázást kívánunk mindnkinek!