Comisia Europeană și Banca Europeană de Investiții (BEI) au lansat luni, 29 aprilie 2019, un pachet de credite în valoare de 1 miliard de euro destinat în special tinerilor agricultori. În 2017, 27% din cererile de împrumut transmise băncilor de către tinerii agricultori din UE au fost respinse, în comparație cu doar 9% pentru alte ferme.

Accesul la finanțare este esențial și prea adesea un obstacol pentru tinerii care doresc să se alăture profesiei. Cu 11% dintre fermierii europeni sub vârsta de 40 de ani, sprijinirea tinerilor agricultori în acest sector este o prioritate pentru Comisia Europeană și pentru politica agricolă comună după 2020„, a declarat Comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală, Phil Hogan.

Pachetul de 1 miliard de euro anunțat luni de comisarul pentru agricultură Phil Hogan și vicepreședintele BEI, Andrew McDowell, are drept scop creșterea accesului la finanțare pentru fermierii din UE, în special pentru tinerii agricultori.

Vicepreședintele BEI responsabil cu agricultura și bioeconomia, Andrew McDowell, a declarat: „Sectorul agricol reprezintă coloana vertebrală a economiei UE și are un rol esențial nu numai în producerea alimentelor sănătoase, ci și în combaterea schimbărilor climatice și conservarea mediului. Prin această nouă inițiativă, BEI urmărește viitorul sectorului și abordează un important decalaj pe piață, lipsa accesului la finanțare al agricultorilor, în special a următorilor generații de agricultori. Acest împrumut de program va sprijini, de asemenea, creșterea și competitivitatea în sectorul agricol / bioeconomie, prin păstrarea și crearea de locuri de muncă în regiunile rurale și de coastă.”

Programul va fi administrat la nivel de stat membru de către bănci și societăți de leasing care operează în întreaga UE. Băncile participante ar trebui să se alinieze cu suma angajată de BEI, aducând astfel suma totală la un potențial de 2 miliarde EUR, iar prioritatea ar trebui acordată tinerilor agricultori.

Programul se va adresa mai multor deficiențe actuale cu care se confruntă agricultorii:

  • Rate ale dobânzii mai mici;
  • Perioade mai lungi de până la 5 ani pentru a începe rambursarea împrumutului;
  • Perioade mai lungi de rambursare a întregului împrumut (până la 15 ani);
  • A adăugat flexibilitate, în funcție de condiții, pentru a răspunde volatilității prețurilor din sectorul agricol pentru a se asigura că agricultorii continuă să plătească împrumuturi în perioade dificile (de exemplu, printr-o perioadă de „vacanță / grație” care permite agricultorilor să nu plătească câteva luni).

Două împrumuturi pilot de 275 de milioane de euro urmează să fie puse în aplicare în Franța prin intermediul acestei scheme. Aceste împrumuturi sunt destinate în special tinerilor agricultori și atenuării schimbărilor climatice.

Sursa: Comisia Europeană