Au trecut 10 ani de când România a aderat la Uniunea Europeană și mulți dintre noi avem întrebări. Aderarea la UE a fost bună pentru țara noastră? Ce am primit de la UE? Am primit mai mult (fonduri) sau am plătit mai mult?

Noi aici la CEPU ne-am hotărât să răspundem la aceste întrebări. Am strâns datele necesare și esențiale ca să îți putem da o imagine clară asupra situației.

Hai să începem cu vești bune!

Vestea bună este că am primit mult mai mult decât am plătit :). Din 2007 până în 2016 am primit de la Bruxelles 40,5 miliarde de euro în fonduri europene nerambursabile, iar contribuția noastră la bugetul UE a fost de numai 13,6 miliarde euro.

fonduri

Am primit aceste fonduri în cursul perioadelor 2007-2013 și 2014-2020 (care este încă în derulare).

În prima perioadă, deci între 2007-2013 am primit de la UE fonduri în valoare de 37 miliarde euro. Întrebarea logică următoare este: pe ce am cheltuit acești bani? Scurt și la obiect:

  • 7,73 miliarde pentru dezvoltare rurală și pescuit. Rata de absorbție a fost de 90%.
  • 7,65 miliarde plăți directe pe hectar
  • 17,25 miliarde de euro în fonduri structurale și de coeziune cu o rată de absorbție de 89,13%.

fonduri structurale

Bine, bine, dar ce înseamnă sau ce sunt fondurile pentru dezvoltare rurală sau fondurile structurale? Fondurile pentru dezvoltare rurală, cum îi spune și numele, vizează zona rurală și pescuitul. Aceste fonduri au fost folosite pentru realizarea sau îmbunătățirea unor investiții precum drumuri la sate, infrastructură de irigații, proiecte de agricultură și acvacultură, pescuit, sprijinirea întreprinzătorilor, etc.

Fondurile strcuturale și de coeziune sunt fonduri alocate pentru șosele, căi ferate, gropi de gunoi, canalizări, proiecte sociale, proiecte de cercetare, investiții firmelor private, etc.

Perioada a doua a început destul de greu pentru toate țările membre, dar totuși țara noastră a reușit să acceseze 3,5 miliarde de euro din 2014 până 2016. Cum au fost cheltuiți acești bani?

  • 1,35 miliarde fonduri structurale și de coeziune – dar în acest caz vorbim de avansuri plătite de Uniunea Europeană pentru derularea proiectelor. Conform Ministerului Fondurilor Europene, autoritățile au început deja să efectueze plăți interne cu ajutorul acestor avansuri.
  • 600 milioane euro fonduri pentru dezvoltare rurală și pescuit
  • 1,18 miliarde euro plăți directe la hectar

Trebuie să avem în vedere însă, că această perioadă nu s-a terminat încă și că cele mai mari și importante programe nu au încă autoritățile de management acreditate.

Și acum veștile proaste

Uitându-ne la aceste cifre, am putea spune că stăm destul de bine cu fondurile europene. Din păcate însă, aceste cifre ne arată doar cantitatea investițiilor și nu a calității :(.

Chiar și după 10 ani de la aderare România este una dintre cele mai puțin dezvoltate țări (lângă Bulgaria). În primele 8 ani, zona rurală a României (care reprezintă 45% din țară) nu a reușit să iasă din starea ei inițială. Conform datelor Comisiei Europene doi treimi din gospodăriile Românești din zona rurală nu au toalete în locuință. În 2014 doar 27% din populația rurală a fost conectată la la sistemul public de alimentare cu apă, și doar 5,3% a fost conectată la sistemul de canalizare.

zona rurala

Populația din zona rurală nu stă bine nici cu veniturile. În comparație cu alte țări, populația Română din zona rurală are cel mai mic venit. Dintre cei 20% care au loc de muncă, veniturile lor nu sunt suficiente pentre a-i scoate din sărăcie.

Concluzie

Chiar dacă reușim să atragem mult mai multe fonduri decât contribuim la bugetul UE, aceste fonduri ar trebui folosite pentru investiții de calitate, mai ales în zonele rurale pentru că drumul lor spre modernizare este una lungă, grea și plină de obstacole.

Din fericire, anul 2017 va fi anul finanțărilor pentru IMM și startup-uri. Vor fi apeluri de proiecte atât pentru întreprinderi mai vechi cât si pentru cele nou înființate, atât în mediul urban cât și în mediul rural. Foarte multe activități vor fi sprijinite, de aceea merită periodic să urmărim știrile din lumea fondurilor nerambursabile.