Conform comisarului european pentru agricultură Phil Hogan, cel mai mare sprijin va fi alocat fermierilor tineri care vor beneficia de un buget majorat ca primă de instalare și de o alocare mai mare din pilonii cu bani nerambursabili.

”Tinerii agricultori vor beneficia de o gamă largă de instrumente, printr-o combinație de aspecte obligatorii și voluntare. Cel puțin 2% din pachetul național pentru plățile directe va trebui să fie destinat reînnoirii generațiilor. Cheltuielile de astăzi reprezintă doar 0,8%”, a spus Phil Hogan, arătând că ”această sumă trebuie alocată fie sub formă de ajutor de completare a venitului în pilonul I și / sau subvenții pentru instalarea sumelor forfetare în Pilonul II”.
Astfel, persoanele care vor să se instaleze ca tineri fermieri vor putea accesa aceasta suma maximă oferită de Uniunea Europeană.
Noile modificări privind suma pe care o pot obține potențialii beneficiari vor fi puse în aplicare când se va lansa o nouă sesiune de depunere a proiectelor destinată instalării tinerilor fermieri.
Potrivit specialiștilor în domeniu, cel mai probabil aceasta se va intâmpla după ce se va încheia Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, anul acesta fiind ultimul an când se mai depun proiecte pe diverse submăsuri de finanțare. Anul viitor vor fi evaluate proiectele și se vor derula plățile finale pentru beneficiarii sumelor disponibile în cadrul PNDR 2014-2020.