Firmele mici si mijlocii (IMM) din Romania vor putea primi fonduri nerambursabile de la stat in valoare de maxium 50.000 de lei (circa 11.000 euro), pentru activitati de internationalizare a afacerii, prin participare la targuri in strainatate si achizitionare de de site-uri si aplicatii de promovare, prin noul Program Internationalizare.

Potrivit unui proiect e hotarare de guvern lansat joi in dezbatere de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Programului national multianual de sustinere a internationalizarii operatorilor economici romani ar urma sa se desfasoare in perioada 2017-2020, cu un buget total de 71 milioane lei, de la stat, din care:

 • in anul 2017 – 5 milioane lei;
 • in anul 2018 – 20 milioane lei;
 • in anul 2019 – 22 milioane lei,
 • in anul 2020 – maximum 24 milioane lei.

Firmele beneficiare vor putea primi maximum 50.000 RON, ajutor nerambursabil de la stat, intr-un an. Intensitatea sprijinului este de 90%, fara TVA, ceea ce inseamna ca firma va treui sa vina cu restul de 10% din cheltuieli, plus TVA, care nu este eligibila.

Beneficiari eligibili:

– microintreprinderi si firme mici si mijlocii (IMM) care au ca obiect de activitate productia de bunuri si/sau prestari de servicii (codurile CAEN principal si/sau secundar autorizat conform Legii nr. 359/2004, cu modificarile si completarile ulterioare).
Acestea NU folosesc ajutorul pentru achizitionarea de vehicule de transport rutier de marfuri in contul tertilor sau contra cost.
De asemenea, vor fi exceptate de la ajutor firmele din sectoarele de pescuit, acvacultura,  agricultura, prelucrare agricola si altele.

Cheltuielile eligibile:

 • 30.000 RON – Participari individuale la targuri si expozitii internationale, organizate in strainatate, cu stand propriu. Se vor deconta taxe obligatorii, cum sunt taxele de participare, de inscriere in catalog, de asigurare fara a se limita la acestea, inchiriere spatiu expozitional, amenajare stand, utilitati necesare desfasurarii functionalitatii standului in perioada expozitiei (internet, curent, fara a se limita la acestea).
 • 15.000 RON – Taxe de participare la misiuni economice organizate in strainatate.
 • 10.000 RON – Realizarea unui site pe Internet/aplicatie pentru mobil, pentru prezentarea activitatii firmei solicitante si a produselor promovate, in limba romana si limba engleza cu obligativitatea mentinerii paginii active cel putin 1 an de la data crearii.
 • 10.000 RON – Documenare si studii de piata.
 • 10.000 RON – Cheltuieli pentru realizarea urmatoarelor activitati: materiale promotionale, panouri publicitare, video publicitar, precum si alte activitati de promovare si sustinere a internationalizarii cu obligativitatea participarii la un targ international sau la o misiune economica in strainatate.
 • 5.000 RON – Crearea identitatii vizuale a unui operator economic roman (marca, sigla, slogan).
 • 5.000 RON – Participari la cursuri de pregatire, in tara si/sau in strainatate, in domeniul tehnicilor de promovare a produselor/serviciilor pe noi piete. Se acopera doar taxa de participare.

Programul urmareste:

 • a) promovarea produselor si serviciilor intreprinderilor mici si mijlocii pe noi piete externe;
 • b) stimularea comunicarii si a parteneriatului in afaceri;
 • c) pregatirea intreprinzatorilor in domeniul tehnicilor de promovare a produselor si serviciilor pe noi piete.

Proiectul de hotarare de guvern are nevoie sa fie aprobat de Guvern si publicat in Monitorul Oficial, pentru a putea intra in vigoare.

Părțile interesate sunt invitate să transmită observații pe conținutul documentelor aferente propunerii de hotărâre de guvern la următoarele adrese de e-mail:

anca.stefanescu@dce.gov.ro și cristina.stanica@imm.gov.ro, până la data de 29 mai 2017.

Resurse utile:

Descarca de AICI proiectul de HG pentru programul Internationalizare
Descarca de AICI anexa cu cheltuielile eligibile in programul Internationalizare

sursa: startupcafe.ro