Regulamentul european care prevede un ajutor de 7.000 de euro/exploatație pentru fermierii afectați de criza provocată de noul coronavirus și 50.000 de euro pentru IMM-uri a intrat oficial în vigoare  vineri – 26 iunie odată cu publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Statele membre, inclusiv România, pot achita fermierilor o sumă forfetară care urmează să fie plătită până la 30 iunie 2021, pe baza cererilor de sprijin aprobate de autoritatea competentă până la 31 decembrie 2020. Criteriile de plată trebuie reglementate de fiecare stat în parte, în funcție de ramurile afectate de criză și care necesită acest sprijin excepțional.

Ce fermieri pot primi sprijinul de 7.000 euro/exploatație

Trebuie subliniat că decizia UE nu este obligatoriu de implementat dacă Guvernul unui stat membru nu dorește să introducă noi scheme de sprijn pentru fermierii afectați de noul coronavirus. În România, însă, producătorii agricoli au cerut ajutor întrucât afacerile lor au fost puternic impactate atât în perioada stării de urgență, cât și ulterior. Cele mai mari pierderi de venit le-au avut fermierii mici și medii pentru care ajutorul de 7.000 de euro pe fermă este binevenit, deși nu acoperă integral gradul de afectare.

sursa si detalii: agrointel.ro