Fermierii romani care detin intre 3 si 9 vaci de lapte vor primi un ajutor financiar din fondurile europene alocate Romaniei pentru sectorul laptelui, in valoare de 5,44 milioane de euro, pentru a putea produce mai mult pentru piata, potrivit unui proiect de hotarare publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

„Se distribuie echivalentul in lei a sumei de 5.448.041,5 euro pentru producatorii de lapte, care se asigura din Fondul European de Garantare Agricola — FEGA, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pe anul 2017. Ajutorul financiar prevazut se acorda producatorilor de lapte, persoane juridice, persoane fizice sau persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale (…), care se incadreaza la activitatea ‘agricultura la scara mica,” se arata in document.

Pentru obtinerea ajutorului financiar beneficiarii trebuie sa detina un efectiv de vaci de lapte de minimum 3 si maximum 9 capete, inclusiv, pe beneficiar, identificate si inregistrate in RNE la data depunerii cererii, in exploatatie cu cod ANSVSA si sa aiba documente ca a livrat/vandut direct minimum 4 tone lapte in perioada 1 aprilie 2015 — 31 martie 2016. Cererea pentru obtinerea ajutoarelor se depune la centrele judetene ale APIA, respectiv al municipiului Bucuresti, insotita de documentele legate prevazute, pana la data de 2 mai 2017, inclusiv.

Proiectul de act normativ precizeaza ca producatorii de lapte care detin un efectiv de vaci lapte mai mic de 3 capete sau mai mare de 9 capete nu beneficiaza de prevederile actului normativ.

„Suma cuvenita fiecarui producator de lapte se calculeaza de catre APIA prin impartirea sumei totale prevazute la efectivul eligibil de vaci de lapte. Platile pentru aceste ajutoare se efectueaza pana la data de 30 iunie 2017. in vederea evaluarii eficacitatii masurii, ANSVSA verifica beneficiarii care au solicitat ajutorul de adaptare exceptional prevazut de prezenta hotarare a Guvernului, daca mentin exploatatia/exploatatiile inregistate in RNE pana la data de 31 august 2017, si transmit rezultatul verificarilor catre APIA”, se arata in document.

Autoritatea competenta comunica Comisiei, pana la data de 15 octombrie 2017, sumele platite, numarul si tipul beneficiarilor si evaluarea eficacitatii masurii.

Potrivit notei de fundamentare, exploatatiile cu efective de vaci de lapte cuprinse intre 3 si 9 capete sunt ferme mici a caror productie, aproximativ 50%, este destinata consumului propriu, ceea ce duce la venituri reduse din aceasta activitate, risc marit de aparitie a bolilor transmisibile la om (zoonoze), exploatarea de metisi cu grad genetic scazut.

Conform regulamentului Comisiei Europene din 8 septembrie 2016 de prevedere a unor ajutoare de adaptare exceptionale destinate producatorilor de lapte si fermierilor din alte sectoare de crestere a animalelor, Romaniei i s-a alocat un pachet financiar in valoare de 10.896.083 euro, din care 5.448.041,5 euro se distribuie pentru producatorii de lapte.

In nota de fundamentare se precizeaza ca fermele mici reprezinta un mecanism de securitate economica si o modalitate de protectie in spatiul rural. Protectia economica, implicit sociala, este impotriva saraciei, asigurand un nivel minim de alimente si de castiguri. in perioadele de criza economica, forta de munca este resorbita de agricultura. in cazul Romaniei, fermele familiale sunt o plasa de siguranta economica deoarece mecanismele de securitate sociala sunt deficitare si economia rurala non-agricola nu este diversificata.

Sursa: Agerpres