Autoritatea de Management pentru Programul Regional București-Ilfov a lansat ieri, 14 noiembrie 2024, apelul de proiecte Sprijin pentru creșterea durabilă și modernizarea tehnologică a microîntreprinderilor, din cadrul Priorității 1 a PR BI – O regiune competitivă prin inovare, digitalizare și întreprinderi dinamice.

Pentru a fi eligibil pentru prezentul apel de proiecte, solicitantul trebuie să fie societate comercială înregistrata în baza Legii societăţilor nr. 31/1990, societate cooperativă constituită în baza Legii nr. 1/2005, sau care funcționează în baza OUG nr. 6/2011 cu modificările și completările ulterioare, care se încadrează în categoria microîntreprinderilor, cu sediul social/sediu secundar în Regiunea București-Ilfov și locația de implementare a proiectului în mediul urban.

Alocarea nerambursabilă aferentă apelului este de 37.627.723,75 euro.

Valoarea maximă a asistenței financiare nerambursabile solicitate pentru un proiect, este de 300.000 euro.

Contribuția solicitantului la finanțarea investiției trebuie să fie de minimum 10% din valoarea eligibilă a investiției pentru proiectele a căror valoare nerambursabilă este maximum 200.000 euro și de 20% pentru proiectele a căror valoare nerambursabilă este cuprinsă între 200.001 și 300.000 de euro.

Acțiunea sprijinită în cadrul acestui apel de proiecte vizează creșterea durabilă și modernizarea tehnologică a microîntreprinderilor, prin îmbunătățirea capacităților tehnice și/sau industriale, pentru a gestiona mai eficient dezvoltarea produselor și serviciilor, prin următoarele tipuri principale de investiții:

  • construirea/extinderea spaţiilor de producţie/ prestare de servicii;
  • achiziționarea de echipamente, tehnologii (inclusiv tehnologii verzi), utilaje, instalații de lucru, precum și dotări încadrate în categoria mijloacelor fixe: mobilier, echipamente informatice, echipamente de birotică;
  • programe informatice, brevete, licențe, mărci comerciale, alte drepturi și active similare.

Sunt EXCLUSE de la finanțare: 

  • microîntreprinderile care nu au sediul social/sediu secundar înregistrat în Regiunea de Dezvoltare București-Ilfov, până la efectuarea primei plăți a ajutorului;
  • sucursalele, agențiile, reprezentanțele sau alte unități fără personalitate juridică;
  • microîntreprinderile care propun investiții care se vor implementa în mediul rural cu excepția celor din satele aparținătoare municipiilor și orașelor.

Grila de punctaj

Grila de punctaj  acordă puncte suplimentare firmelor care au asociați femei, precum și investițiilor din Ilfov:

„Proiectele depuse de microîntreprinderi în care cel puțin unul dintre administratori/ asociați cu minimum 25% parți sociale/ reprezentantul legal al beneficiarului, desemnat înainte de 01.01.2024, este de gen feminin, vor primi punctaj suplimentar în cadrul etapei de selecție și evaluare” – prevede Ghidul oficial.

De asemenea, firmele care  dețin sediu social în regiunea București-Ilfov înregistrat înainte de 01.01.2024 primesc punctaj suplimentar.

Totodată, avantajate la punctaj vor fi mai ales firmele care au cifra de afaceri mai mare decât finanțarea nerambursabilă cerută, precum și companiile care au active mai mari decât datoriile. 

Vor fi respinse proiectele care nu întrunesc un prag minim de 70 de puncte în etapa de evaluare tehnică și financiară. Punctajul maxim este de 100 puncte.

Perioada de depunere a proiectelor este 27.01.2025 – 10.02.2025.

Citește detaii despre acest program AICI

Dacă sunteți interesat de acest program de finanțare, vă stăm la dispoziție cu drag. Vă ajutăm în legătura cu informații, o analiză a eligibilității, deasemena dacă sunteți eligibil vă putem realiza și implementa proiectul de finanțare dorit. Solicitați o consultanță AICI

Sursa: ADR BI