UPDATE:

Conform unui comunicat oficial emis ieri, 15 octombrie 2020, secretarul de stat Liviu Rogojinaru, a făcut declarații referitoare la cele două scheme de granturi care urmează să fie lansate în perioada următoare, respectiv granturi pentru capital de lucru și investiții.

În cadrul videoconferinţei „RoInvest”, oficialul a prezentat calendarul programelor de sprijin financiar pentru IMM-uri gestionate de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.

Schema a doua de sprijin, granturile pentru capital de lucru în valoare de 350 de milioane de euro, va intra în dezbatere publică săptămâna viitoare şi va începe în săptămâna 26-31 octombrie”, a anunțat secretarul de stat. În ceea ce privește programul de investiții în valoare de 550 de milioane de euro, acesta se va deschide în săptămâna 2-8 noiembrie.

Alt program avut în vedere de MEEMA este programul de sprijin pentru retailerii din marile centre comerciale, care va demara în următoarele 2-3 săptămâni, programul Electric-Up.

***************************

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a anunțat, miercuri (14.10.2020), în ședința de Guvern, când urmează să fie deschise sesiunile de aplicare la Măsura 2granturi de capital de lucru de 2000-150.000 euro pentru IMM-uri și ONG-uri, precum și la Măsura 3, granturi de investiții de câte 50.000-200.000 de euro pentru IMM-uri.

„Săptamâna viitoare ne dorim să dăm drumul la capital de lucru. Mi-aș fi dorit să dăm drumul înainte la schema de investiții, dar mai sunt niște reglaje de făcut. Săptămâna viitoare începem cu capitalul de lucru, după care, încă o săptămână, schema de investiții. Practic până la sfârșitul lunii octombrie vom avea date drumul toate schemele. Pentru investiții vom avea apel deschis 30 de zile pentru depunere de proiecte, după care va fi evaluarea”, a precizat ministrul Popescu.

El a precizat că la Măsura 2 se va aplica tot principiul primul venit-primul servit, ca în cazul Microgranturilor deschisă deja de luni, 12 octombrie, dar la Măsura 3 nu se va aplica acest principiu, urmând să se se calculeze punctaje pe grila de evaluare.

De menționat însă că în schema de ajutor de stat – aprobată de Ministerul Fondurilor Europene – se arată că potențialii beneficiari ai celor 3 măsuri în valoare totală de 1 miliard de euro ar trebui să depună cererile de finanțare nu mai târziu de 30 octombrie 2020. Aceasta înseamnă că, pentru a se lansa o sesiune de 30 de zile pe Măsura 3, așa cum a spus ministrul Economiei acum, va trebui modificată schema de finanțare.

De altfel Comisia Europeană a decis să prelungească și să extindă domeniul de aplicare al Cadrului temporar pentru măsuri de ajutor de stat adoptat la 19 martie 2020 pentru a sprijini economia în contextul pandemiei. Toate secțiunile Cadrului temporar sunt prelungite cu șase luni, respectiv până la 30 iunie 2021, iar secțiunea care permite acordarea de sprijin pentru recapitalizare este prelungită cu trei luni, respectiv până la 30 septembrie 2021.

„Se poate prelungi schema de finanțare. În baza regulamentului european, vom solicita Comisiei Europene să ne prelungească schema de ajutor de stat până în 30 iunie 2021. Acest lucru va permite să prelungim contractarea măsurilor 1, 2 și 3 până la 30 iunie 2021 – a declarat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș.

Sursa: MEEMA