Innovation Norway, operatorul de fond pentru programul „SMEs Growth”, a publicat ieri calendarul orientativ al lansărilor. Conform documentului, în trimestrul III al anului 2019 ar urma să se lanseze apelul pentru inovare în industria verde, creștere albastră și TIC.

Apelul, care s-a închis în primul trimestru al anului 2020, va avea un buget de 18 milioane de euro. IMM-urile și companiile mari înființate în România vor putea primi granturi cuprinse între 200.000 și 2 milioane de euro. Contribuția fondurilor nerambursabile va varia de la 10 la 50 (70) % în funcție de mărimea aplicantului, activitățile proiectului și regiunea de implementare.

Componentele programului:

  • Inovare în industria verde – vizează inițiativele pentru tehnologii inovatoare verzi, dezvoltarea de produse și soluții inovatoare, procese de producție verzi, utilizarea mai eficientă a resurselor și sistemelor tehnologice, activități de eficiență energetică și managementul deșeurilor.
  • TIC – Tehnologia informației și comunicațiilor – susține dezvoltarea de produse/procese/servicii utilizând o componentă TIV, dezvoltarea de produse/procese/servicii TIC;
  • Creștere albastră – susține dezvoltarea tehnologiilor, proceselor, soluțiilor, produselor sau  serviciilor inovatoare bazate pe „resurse albastre” din Marea Neagră, apele interioare, râuri și regiuni costiere

În primul trimestru al anului 2020 ar urma să se lanseze și cea de-a patra componentă a programului: „Boost to Romanian business sector” –  componentă care susține investițiile și măsurile soft pentru start-upuri, business modelling, training în domenii ca drepturi de proprietate intelectuală (IPR), design, dezvoltare strategică de business etc. În cadrul acestei componente, IMM-urile și ONG-urile din România vor primi granturi cuprinse între 10.000 – 200.000 euro, bugetul alocat pentru anul 2020 aferent acestei componente fiind de 2 milioane de euro.

Condițiile detaliate de acordare a finanțării vor fi publicate la momentul lansării apelurilor de proiecte.

sursa: fonduri-structurale.ro