La finalul lunii noiembrie 2018, la sediul ADR Centru din Alba Iulia, a fost semnat proiectul de finantare prin Programul Operational Regional 2014-2020 pentru realizarea de investitii in dotarea cu echipamente medicale la sase spitale din judetele Harghita si Covasna. Este vorba de proiectul ”Asigurarea accesului la servicii de sanatate in regim ambulatoriu pentru populatia judetelor Harghita si Covasna”, al carui beneficiar direct este structura parteneriala dintre Ministerul Sanatatii, Unitatea Administrativ Teritoriala Judetul Harghita, Spitalul Municipal Gheorgheni, Spitalul de Psihiatrie Tulghes, Spitalul Judetean de Urgenta Miercurea Ciuc, Spitalul Municipal Targu Secuiesc, Spitalul de Recuperare Cardiovasculara ”Dr. Benedek Geza” Covasna, Unitatea Administrativ Teritoriala Judetul Covasna si Spitalul Judetean de Urgenta ”Dr. Fogolyan Kristof” Sfantu Gheorghe. Valoarea totala a cererii de finantare este de peste 3,95 milioane lei, din care 98% vor fi fonduri nerambursabile.

Finantarea este acordata in cadrul Axei Prioritare 8 a Programului REGIO 2014-2020, pentru investitii in infrastructura sanitara si sociala care contribuie la dezvoltarea la nivel national, regional si local, reducand inegalitatile in ceea ce priveste starea de sanatate si promovand incluziunea sociala prin imbunatatirea accesului la serviciile sociale, culturale si de recreere, precum si trecerea de la serviciile institutionale la serviciile prestate de comunitati. Prin acest proiect se doreste cresterea accesibilitatii serviciilor de sanatate, comunitare si a celor de nivel secundar, in special pentru zonele sarace si izolate. Pana la sfarsitul lunii octombrie 2019, cand se va finaliza proiectul, vor fi dotate cu echipamente moderne ambulatoriile – fostele policlinici – de la Spitalele judetene din Miercurea Ciuc si Sfantu Gheorghe, Spitalele municipale din Targu Secuiesc si Gheorgheni, de la Spitalul de recuperare cardiovasculara din orasul Covasna, precum si de la Spitalul de Psihiatrie din Tulghes.

Obiectivul general al acestei cereri de finantare – depusa in cadrul apelului de proiecte nefinalizate derulate de Ministerul Sanatatii in parteneriat cu unitatile medicale si cu administratia publica judeteana – este dezvoltarea infrastructurii sanitare, prin investitii in dotari necesare infrastructurii medicale, pentru a contribui la dezvoltarea operationalitatii la nivel regional si local, reducand inegalitatile in ceea ce priveste starea de sanatate publica si imbunatatind accesul la serviciile medicale de calitate. Prin proiect se urmareste modernizarea si tehnologizarea la nivel european al ambulatoriilor sanitare deficitare, care utilizeaza aparatura uzata fizic si moral. Se vor realiza achizitii de echipamente noi, ce aduc atat o crestere calitativa a serviciilor oferite, cat si o crestere cantitativa a numarului de persoane beneficiare de servicii medicale. Valoarea totala a proiectului este de 3.953.403,28 lei (aproape 0,85 milioane euro), din care 3.874.334,78 lei (peste 0,83 milioane euro) fiind fonduri nerambursabile, restul provenind din contributia beneficiarului.

Sursa: ADR Centru