Mai multe firmei finanțate prin programul  Start-Up Nation au ajuns să fie scoase la vânzare pe platforma de anunțuri OLX, ceea ce reprezintă ”un risc reputațional extraordinar” pentru acest program, a declarat, într-un interviu acordat Mediafax, ministrul Economiei, Virgil Popescu.

Programul Start-Up Nation are un buget de finanțare asigurat și pentru 2020, însă în prezent se lucrează la un nou set de criterii pentru ca Guvernul să se asigure că afacerile finanțate sunt viabile și pot rezista în piață.

”Vrem să ne asigurăm că următoarele tipuri de start-up-uri și business-uri pe care le vom finanța sunt viabile, rezistă, aduc inovație, tehnologie nouă și nu ne vom mai întâlni după perioada de acordare a finanțării cu situații de genul aceasta în care afaceri, pur și simplu, se închid sau se vând pe OLX. Pentru că, după părerea mea, o afacere care se vinde pe OLX este un risc reputațional extraordinar care îți dă pestre cap tot programul. Dacă vrei să faci un start-up, nu îl faci și vinzi pe OLX”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Economiei.

Prin programul guvernamental Start-Up Nation, tinerii antreprenori pot accesa o finanțare de până la 200.000 de lei de la stat pentru înființarea unei afaceri. Antreprenorii care au accesat finanțarea de la stat pentru a-și începe afacerea nu vor mai putea să își vândă online business-ul, avertizează ministrul Economiei.

„…o să avem grijă în noile criterii să împiedicăm acest lucru”, a mai declarat Virgil Popescu, pentru agenţia de presă. Deasemenea s-au depistat și alte probleme precum erau finanțate afaceri cu angajați cărora li s-a desfăcut contractul de muncă după ce a fost primită finanțarea, dar și o afacere din județul Prahova care avea înregistrate 63 de persoane.

Nu cred că a fost benefic faptul că s-a punctat numărul de angajați și nu eficiența afacerii, faptul că acea afacere poate fi viabilă și după încheierea perioadei de monitorizare. Asta vom urmări în perioada următoare”.

Potrivit ministrului, se discută despre noi criterii de aplicare în cadrul viitoarei ediții, inclusiv „o să avem grijă în noile criterii […] să vedem persoanele care au capacitatea managerială de a duce acest proiect la bun sfârșit.”

Un alt criteriu menționat de ministrul Popescu a fost „poate ar fi bine să fie și o cotă parte de 5%, de 10% de cofinanțare, că poate atunci este mai atent respectivul antreprenor”.

Antreprenorii care au vârsta de până în 35 de ani primesc un punctaj mai mare pentru primirea finanțării, dar vârsta nu reprezintă un criteriu eliminatoriu.

sursa si detalii mai multe: mediafax.ro