Firmele românești de distribuție de energie vor putea accesa fonduri europene de câte 15 milioane de euro pe proiect, pentru implementarea de sisteme inteligente de măsurare a consumului, printr-o nouă linie de finanțare scoasă în dezbatere publică de Ministerul Fondurilor Europene.

Vorbim despre Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) Obiectivul Specific 6.2. „Reducerea consumului mediu de energie electrică la nivelul locuințelor”, o linie de finanțare în valoare de 33 milioane euro, pentru care s-a scos în dezbatere un proiect de Ghid al solicitantului.

O firmă de distribuție de energie va putea obșine 15 milioane de euro pe proiect, din care 85% sunt asigurați din Fondul European de Dezvoltare Regională, parte a Politicii de coeziune a UE, iar 15% de la bugetul de stat.

Proiectele, care vor avea o durată maxima de 4 ani, vor urmări:

  • Introducerea unui sistem de măsurare inteligentă pentru mai mulţi consumatori conectaţi la reţele inteligente, respectiv cca. 10.000 de consumatori preponderent casnici în cadrul fiecărei regiuni deservite de către cei 8 operatori de distribuţie concesionari (proiecte demonstrative).
  • Îmbunătățirea gestionării consumului de energie electrică la nivelul locuinţelor prin modificarea comportamentului utilizatorilor de sisteme de măsurare inteligentă, care să conducă la reducerea consumului mediu de energie electrică.
  • Asigurarea facturării energiei electrice pe baza consumului real.
  • Contribuția proiectelor la realizarea viitoarelor rețele inteligente de distribuție a energiei electrice.

Vor putea fi finanțate proiecte în toată țara în afară de București și județul Ilfov.

Pe perioada consultării publice, cei interesați sunt rugați să transmită propuneri privind îmbunătățirea ghidului solicitantului și a celorlalte documente aferente apelului de proiecte la adresa de e-mail: secretariat.dgpim@fonduri-ue.ro , până la data de 08.04.2019.

Apelul de proiecte va fi deschis ulterior aprobării variantei revizuite a Ghidului Solicitantului pentru Obiectivul Specific 6.3. ” Reducerea consumului mediu de energie electrică la nivelul locuințelor”.

În Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), România are la dispoziție 9,2 miliarde de euro pentru proiecte de transport, energie și mediu, din care țara a atras până la data de 1 martie 2019 circa 1,5 miliarde de euro, ca rambursări de cheltuieli de la Comisia Europeană, însemnând o rată de absorbție de circa 16% pe acest program.

sursa: fonduri-ue.ro