Firmele din România vor putea obține noi finanțări, de maximum 10 milioane de euro pe proiect, pentru investiții în producția de baterii, conform unui ghid oficial de finanțare publicat recent în Monitorul Oficial. 

Ministerul Energiei a publicat oficial varianta finală a Ghidului solicitantului de ajutor de stat privind sprijinirea investițiilor în dezvoltarea capacităților de stocare a energiei electrice (baterii) cu finanțare din Fondul pentru modernizare.

Proiectele urmează a fi depuse în platforma electronică dedicată FM, MySMIS2021  între:

  • 19 noiembrie 2024, ora 09:00 – data deschiderii apelului
  • 17 ianuarie 2025, ora 17:00 – data închiderii apelului.

Bugetul total estimat al apelului este  de 150.000.000 EUR și reprezintă sume nerambursabile din Fondul pentru modernizare. În cazul în care bugetul schemei de ajutor de stat nu se consumă integral după prezentul apel, Ministerul Energiei va organiza o nouă procedură de ofertare concurențială pentru suma rămasă neutilizată.

Valoarea ajutorului de stat solicitat nu depășește 10.000.000 de euro per întreprindere, indiferent de numărul de oferte depuse.

De asemenea, ajutorul de stat solicitat este de maximum 100.000 EUR per MWh de stocare instalat.

Intensitatea sprijinului public este de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile, dar firma beneficiară va trebui să suporte din resurse proprii cheltuielile neeligibile din proiect.

Potrivit comunicatului, apelul se desfășoară sub formă de procedură de ofertare concurențială, având un singur criteriu de ierarhizare a ofertelor, Euro/MWh.

În situația în care solicitantul va depune mai multe proiecte în cadrul acestui apel, se vor menționa proiectele depuse, valoarea ajutorului de stat solicitat pe fiecare dintre ele (în lei și procente), precum și valoarea totală a ajutorului de stat solicitat. În cazul depunerii mai multor cereri de finanțare de către un solicitant, valoarea totală a ajutorului de stat solicitat nu poate depăși 10.000.000 euro.

Solicitanții eligibili :

  • Operatorii economici de tip Societăți (microîntreprinderi, întreprinderi mici, mijlocii și întreprinderi mari, exclusiv întreprinderi nou înființate),
  • Regiile autonome.

Acestea trebuie să fie legal constituite în conformitate cu legislația națională sau în conformitate cu legislația specifică din statul membru a cărei naționalitate o dețin și înregistrate la ONRC în România până la data primei plăți din ajutorul de stat acordat.

Activitățile finanțabile :

  1. Achiziționarea de instalații/echipamente noi pentru construirea de capacități noi de stocare a energiei electrice;
  2. Construcții care fac obiectul proiectului de stocare a energiei electrice.

Resurse utile: 

sursa: Ministerul Energiei