În cursul anului 2018 se vor lansa numeroase programe de finanțare nu doar pentru microîntreprinderi și IMM-uri ci si pentru persoane fizice autorizate (PFA) sau întreprinderile individuale (II). În cadrul acestuia articol vom aminti cele mai importante programe de finanțare din fonduri nerambursabile, atât europene, cât și naționale.

Spre deosebire de programele de finanțare care sprijină societățile comerciale, liniile destinate PFA-urilor sunt mai puțin numeroase și oferă, totodată, un sprijin financiar nerambursabil mai redus. Tocmai de aceea, în cele mai multe situații PFA-urile pot demara, cu ajutorul acestor fonduri, doar afaceri mai mici.

Mai jos vă prezentăm câteva afaceri mai populare care pot fi demarate de PFA-uri cu ajutorul fondurilor nerambursabile:

1. Înființarea unei livezi sau arbuști fructiferi

Fondurile nerambursabile pentru acest domeniu de activitate se pot accesa prin intermediul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) prin intermediul submăsurii 4.1.a. Programul este activ, se pot pregăti cererile de finanțare, care se depun până cel târziu la data de 30 iunie 2018.

Ajutorul maxim ce poate fi solicitat este peste un milion de euro, însă este solicitată o contribuție proprie de 50% pentru acoperirea valorii eligibile a proiectului. Prin cadrul acestei linii de finanțare se pot achiziționa printre altele și utilajele necesare pentru înființarea unei mici unități de procesare alimentară a fructelor și obținerea, în acest fel, de sucuri, gemuri, dulceață sau compot.

Mai multe detalii despre acest program de finanțare puteți afla AICI

2. Investiții în exploatații agricole și sprijin pentru tinerii fermieri

Un alt domeniu important pentru PFA-urile din mediul rural îl constituie agricultura, domeniu ce este sprijinit, de asemenea, prin intermediul PNDR 2014-2020. Sesiunea din acest an se poate lansa în lunile următoare, Fondurile nerambursabile acoperă între 50%-100% din valoarea eligibilă a investiției și pot ajunge la mai mult de un milion de euro.

Proiectele pe care un PFA sau o II le poate iniția cuprind înființarea sau modernizarea unor exploatații vegetale, zootehnice sau mixte.

Informațiile suplimentare despre aceste finanțări puteți citi pe AICI sau AICI.

3. Servicii non-agricole pentru populația rurală

Investițiile realizate în domenii non-agricole au fost sprijinite prin intermediul PNDR 2014-2020, prin două măsuri de finanțare:

  • submăsura 6.2 destinată înființării unor afaceri non-agricole mici;
  • submăsura 6.4 destinată înființării sau dezvoltării unor afaceri non-agricole medii sau mari.

Diferența dintre cele două sub-măsuri  este că prin intermediul 6.2 beneficiarii pot primi 50.000 sau 70.000 de euro, în funcție de domeniul de activitate vizat. În același timp, sub-măsura 6.4 oferă posibilitatea unor finanțări de până la 200.000 de euro, însă este cerută o cofinanțare proprie de 10% –  30% din investiția eligibilă.

Spre deosebire de programele de finanțare amintite anterior care fie sunt lansate fie se vor lansa în perioada următoare, finanțările pentru activități non-agricole sunt deocamdată incerte, lansarea unor sesiuni în acest an nefiind anunțată de către AFIR.

Dacă vor exista sesiuni în acest an, PFA-urile pot primi fonduri nerambursabile pentru înființarea sau dezvoltarea unor afaceri precum:

  • servicii de cazare agroturistică (pensiuni agroturistice, case de vacanță, rulote,etc.);
  • activități meșteșugărești;
  • servicii pentru întreținerea și repararea autovehiculelor (service sau spălătorii auto);
  • servicii pentru populația rurală(ex.: coafor-frizerie, centre de fotocopiere, asistență medicală, lucrări de instalații electrice/sanitare/pentru construcții, etc.)
  • mici linii de producție (tâmplărie, fabricare articole, etc.)
  • industrii creative (ex.: editare cărț/reviste/jocuri pe calculator, difuzare programe TV, administrarea portalurilor de web, arhitectură, publicitate, design specializat, etc.)

4. Comerț cu produse artizanale sau meșteșugărești

Micii comercianți de produse artizanale sau meșteșugărești pot primi finanțare, prin intermediul fondurilor nerambursabile, pentru participarea la târguri de profil la care își pot vinde produsele proprii sau pe cele achiziționate de la producători.

Programul de finanțare permite și PFA-urilor (alături de alte forme de organizare, precum SRL-urile, spre exemplu) să participe la aceste târguri de profil, în cadrul căroră să își vândă produsele meșteșugărești sau artizanale.

Ajutorul nerambursabil nu este mare, fiind decontate cheltuielile pentru transportul comerciantului și al produselor sale, dar și cele ocazionate de participarea efectivă la târg (taxe de participare, închirierea standului expozițional). Programul este gestionat de către Agenția pentru Implementarea Proiectelor și Programelor pentru IMM-uri (AIPPIMM), iar în anul 2018 vor fi alocate fonduri de 890 de mii de lei.