Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, merge mai departe cu intenția sa de a relua de la zero înscrierile la Măsura 3 – granturi de investiții de câte 50.000-200.000 de euro pentru firme, și anunță 3 modificări care se vor face la reluarea sesiunii.

Într-o video-conferință la Newsweek, Năsui a enumerat 3 modificări pe care le va introduce la reluarea sesiunii de înscrieri la Măsura 3:

  • secretizarea ermetică a procentelor de cofinanțare introduse în aplicație de către beneficiari, până la terminarea sesiunii de înscriere,
  • eliminarea cheltuielilor eligibile cu imobiliarele,
  • introducerea unor noi coduri CAEN eligibile, care au fost prevăzute prin legea 220/2020, prin care s-a modificat OUG 130/2020.

Ministrul Năsui afirmă că persoanele care au aplicat corect la sesiunea inițială de la Măsura 3, pe care vrea să o anuleze, vor fi eligibile și la reluarea de la zero a sesiunii de înscrieri. Totuși, trebuie menționat că introducându-se coduri CAEN noi față de sesiunea inițială, automat șansele celor care au aplicat în sesiunea inițială vor scădea, pentru că va crește concurența pe fonduri.

Iată ce a spus Claudiu Năsui :

„Pe Măsura 3, dorința noastră, în secunda aceasta, este să o reluăm, pentru că au fost 27.000 de aplicanți. Dintre aceștia, aproximativ 3.000 sunt potențial eligibili. Avem o rată destul de mare de oameni eligibili care au aplicat pe ultima sută de metri cu niște procente de cofinanțare foarte apropiate de procentul de cofinanțare eligibil, cam 1100 de firme.

…Toată lumea care era eligibilă va fi eligibilă și după ce vom reface call-ul. Și-l vom reface corect și cu respectul legii. Și asta trebuia să se fi întâmplat și din prima, anume să respectăm Legea 220, care a introdus niște CAEN-uri suplimentare. Legea trebuie respectată”.

La modificarea Măsurii 3 lucrează în acest moment secretarul de stat Paul Ene, dar nu s-a stabilit nimic concret până acum. Surse din Ministerul Economiei au declarat pentru StartupCafe.ro că la reluarea sesiunii de la zero nu vor fi introduse suplimentar din Legea 220/2020 decât codurile CAEN prevăzute în plus. Așadar, nu se va schimba și grila de punctaj, din câte afirmă acum sursele. Rămâne însă de văzut ce reguli se vor aplica până la urmă.

Ce se mai întâmplă la Măsura 2

Referitor la Măsura 2 – granturi de capital de lucru , ministrul Economiei afirmă că mai trebuie deblocați și banii din facilitatea React EU.

„Am reușit să mai deblocăm din bani. Trebuie să mai facem și alte lucruri ca să deblocăm și ceilalți bani. Trebuie să programăm React-EU și să reușim să luăm banii de acolo, dar asta e o problemă la nivel de stat, România în relația cu Uniunea Europeană. Și odată ce se face lucrul acesta, vom lua și diferențele de bani. Banii din Măsura 2 au fost suplimentați fără să-i avem de la Uniunea Europeană. Nici în secunda aceasta nu-i avem de la UE. I-am rezervat din facilitatea React EU, dar din păcate România nu a programat React EU. Ce am mai reușit să facem este să deblocăm o tranșă de bani din Măsura 3 pe Măsura 2” – a spus Claudiu Năsui la conferința Newsweek.

Surse din Ministerul Economiei au declarat, zilele trecute, pentru StartupCafe.ro, că se are în vedere și mutarea restului de fonduri UE de la Măsura 3 (de 206 milioane de euro) la Măsura 2. Astfel, statul ar putea să anuleze cu totul Măsura 3, blocată oricum pe perioada investigațiilor, și să lanseze de la zero o nouă linie de finanțare.

Dacă se vor muta și restul de 206 milioane de euro de la Măsura 3 la Măsura 2, nu mai putem vorbi de 500 milioane euro lipsă în acest moment, pentru că această lipsă de bani rămâne  doar la Măsura 3, care oricum este blocată prin ancheta DNA.

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a făcut aceste afirmații la conferința „ Educație financiară și ghidul complet al finanțării IMM”, organizată de Newsweek România.

sursa: Newsweek / startupcafe.ro