Guvernul a lansat Planul Național pentru Marea Industrie, un program amplu de sprijin pentru marile companii, având un buget de aproape 2 miliarde de euro. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat pe 18 septembrie că acest pachet economic major este destinat investițiilor strategice în industria de prelucrare și producția de materii prime industriale.

Prim-ministrul a precizat că “este cel mai important pachet economic de susținere a economiei, de circa 2 miliarde de euro, axat pe trei piloni principali”.

Planul este axat pe trei mari piloni principali. și anume:

  • Sprijin pentru Investiții Strategice: Această schemă, cu un buget de peste 500 milioane euro, va stimula investițiile mari, de peste 150 milioane euro, care vor crea cel puțin 250 de locuri de muncă în regiunile mai puțin dezvoltate din punct de vedere economic. Companiile beneficiare vor avea acces la facilități fiscale importante.
  • Program de Ajutor de Stat pentru Marea Industrie: Cu o alocare de 1 miliard de euro, acest program sprijină companiile care investesc în tehnologii ce reduc emisiile de gaze cu efect de seră și consumul de energie. Fiecare beneficiar poate primi până la 100 milioane euro, finanțarea provenind din vânzarea certificatelor de emisii de carbon.
  • Sprijin pentru Producția de Materii Prime Industriale: O sumă de 250 milioane euro este destinată companiilor care dezvoltă investiții în producția de materii prime industriale esențiale, precum țevi, bare metalice, aluminiu și cupru.

Pe lângă acest plan, Guvernul a aprobat un împrumut de 600 milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), destinat investițiilor în energie regenerabilă și infrastructură de transport. Premierul a subliniat că o parte importantă a acestor fonduri va fi direcționată către proiecte în parteneriat public-privat, inclusiv pentru dezvoltarea transportului public din București. Totodată, împrumutul va contribui la acoperirea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice.

sursa: Guvernul României