Plata granturilor de capital de lucru promise firmelor românești prin Măsura 2 a bătut pasul pe loc în ultima perioadă, din cauza lipsei sursei de finanțare europeană, iar acum un oficial din Ministerul Economiei a fost întrebat când și cum se vor fi plătiți beneficiarii admiși la finanțare pe lista de așteptare.

Din 22 noiembrie, s-a efectuat o redistribuire de fonduri între agențiile IMM și, în perioada imediat următoare, se vor plăti ajutoarele către beneficiarii admiși în lista de așteptare pe capital de lucru până aproape de RUE 17.000 (probabil 100-150 de firme), a declarat consilierul Liviu Rogojinaru.

Referitor la firmele rămase neplătite, acesta a declarat: „cred că, dacă se vor mișca repede și bine lucrurile, vor primi și ele banii undeva la finalul primului trimestru”.

Într-un interviu video acordat StartupCafe.ro, Liviu Rogojinaru, consilierul ministerului interimar Virgil Popescu, a dat unele explicații privind rezolvarea situației în care se găsesc solicitanții de ajutoare de stat prin Măsura 2 – granturi de capital de lucru de câte 50.000-150.000 de euro.

Interviu video cu Liviu Rogojinaru, consilier Ministerul Economiei: AICI

Măsura 2 – situația la zi

În ultimele două săptămâni s-au mai putut plăti abia 9 firme, cu o sumă totală de 3,1 milioane lei (641.740 de euro, la cursul folosit în program).

De anul trecut până în prezent au fost plătite 13.728 de firme, cu o sumă totală de 3,746 miliarde lei (774,2 milioane euro la cursul folosit în program).

În acest moment rămân 2966 de firme admise la finanțare în lista de așteptare, dar mai departe, agențiile IMM urmează să mai trimită notificări pentru contractare până aproape de numărul RUE 17.000, pe bugetul actual disponibil. Tot va mai rămâne un volum mare, de aproximativ 2800 de firme care vor avea nevoie de fondurile React EU.

Alte 16 firme sunt deja cu contractele semnate și neplătite încă, în acest moment.

Încă 3 firme au mai rămas în clarificări.

5513 solicitanți au fost respinși.

sursa: startupcafe.ro