Programele europene și guvernamentale sunt numeroase și în cadrul acestor programe sunt și mai multe submăsuri. Fiecare dintre aceste progame și submăsuri au în vedere diferite domenii de activitate, așadar sunt numeroase investiții eligibile în aceste programe și diferă de la una la alta.

Dacă ne uităm de exemplu la Programul Operațional Regional, acest program, cum îi spune și numele, este un program regional și are câteva submăsuri pentru sectorul privat. Una este destinată microîntreprinderilor din mediul urban, alta vizează IMM-urile, atât în mediul urban cât și în mediul rural, iar cealaltă incubatoarele de afaceri. Domeniile vizate sunt cele  non-agricole.

Chiar dacă aceste submăsuri diferă între ele la anumite puncte, au multe în comun atunci când vine vorba de cheltuielile eligibile. Mai jos sunt menționate câteva dintre investițiile care se pot face în cadrul acestor submăsuri.

investiții

O altă categorie mare de finanțări europene este Programul Național de Dezvoltare Rurală, sau PNDR pe scurt. Acest program nu este un program regional ci unul national, dar are în vedere numai dezvoltarea zonelor rurale. Ca și în cazul celorlalte programe europene, avem și aici numeroase submăsuri, cu obiective specifice, dar totuși sunt oarecum grupate. De exemplu dacă ne uităm la submăsurile 4.1 și 6.1 putem vedea multe similarități.  Diferența constă în principal în tipul de beneficiar eligibil. Ambele vizează producția agricolă, dar permite și activități de procesare la nivelul fermei. Submăsura 6.1 vine în sprijinul tinerilor fermieri cu o mulțime de beneficii. Unul dintre aceste beneficii este că conține mai puține constrângeri la capitolul de cheltuieli eligibile.

Ce investiții putem să facem în cadrul acestor submăsuri?

investiții

Dacă am vorbit mai sus de activități de producție agricolă, să vedemsubmăsuri pentru procesarea produselor agricole. În această categorie există 3 submăsuri și anume: 4.2, 4.2a, GBER. În cadrul acestor submăsuri se pot procesa diferite produse agricole, precum : legume, fructe, cereale, lapte, etc.

Mai există  două submăsuri în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală, respectiv 6.2 și 6.4. Amândouă au  în vedere activități non-agricole în zonele rurale și permit numeroase investiții. Să vedem ce fel de investiții sunt eligibile:

investiții

Merită amintit și Programul Operațional Competivitate care are în vedere mai mult activități de cercetare-dezvoltare, respectiv IT.  Una dintre submăsuri vizează start-up-irle și spin-off-urile inovative. Alta vizează tehnologia informației și comunicațiilor. Ca tipuri de investiții pe care le putem realiza cu ajutorul acestui program amintim:

investiții

OK, am tot vorbit despre programele europene și am prezentat investițiile ce pot fi realizate cu ajutorul lor. Dar: în afară de programele europene mai exită și programe guvernamentale! O să vorbim despre 3 astfel de programe. Din fericire cele mai multe dintre investițiile eligibile în aceste programe sunt comune.

Să începem cu un program mult așteptat și care se va lansa probabil în luna mai, se numește Start-up Nation Romania. Acest program are în vizor acele persoane care doresc să înființeze o firmă nouă.

Un alt program este cel de  Microindustrializare. Obiectivul acestui program este susținerea investițiilor în sectorul producției , creșterea volumului de activitate și a competitivității IMM-urilor.

Un al treilea program vizează serviciile de piață și firmele de comerț.

Investițiile pe care le putem realiza cu aceste programe sunt multe:

investiții

Acest articol nu ar fi complet fără câteva exemple de succes. Am văzut că există multe programe și multe tipuri de investiții eligibile. Exemplele de succes pot să fie o inspirație și un exemplu a ce se pot face cu ajutorul fondurilor nerambursabile. Mai jos vă punem la dispoziție câteva exemple de succes care dovedesc că dacă vrei cu adevărat, dacă lupți pentru ceea ce îți dorești, atunci vei reuși. În ziua de astăzi nimic nu ţi se va oferi pe tavă. Ori lupţi pentru ceea ce vrei să atingi în viaţă, fie pe plan profesional, fie pe plan personal, ori te dai bătut şi îţi trăieşti viaţa de toate zilele fără un amumit scop anume.

  1. Cum se poate deschidă o fermă din fonduri europene? Doi medici veterinari tineri au început afacerea lor proprie și au făcut o fermă de animale din fonduri europene. Află povestea lor aici: https://cepu.ro/exemple-de-succes-ferma-de-animale-din-fonduri-europene/
  2. Fonduri UE pentru miere românească. Trei tineri dintr-un sat micuț din județul Prahova au reușit să convingă Uniunea Europeană să le dea fonduri ca să potă dezvolta afacerea cu o linie de produse bio. Povestea lor uimitoare îl găsești aici https://cepu.ro/exemple-de-succestrei-tineri-din-prahova-au-convins-ue-sa-le-dea-bani-pentru-o-afacere-cu-miere/
  3. Sat plutitor din bani europeni? Se poate așa ceva? Da! Citește povestea unui antreprenor din județul Caraș-Severin care vrea să-și constuiască visul din fonduri europene. https://cepu.ro/exemple-de-succes-prima-statiune-exotica-din-romania-in-forma-unui-sat-plutitor/
  4. Parc inudstrial cu profit pentru Primăria Oradea din fonduri europene https://cepu.ro/exemple-de-succes-amenajat-cu-15-milioane-de-euro-parcul-industrial-a-oradei-a-creat-2400-de-slujbe/
  5. Unde-s mulți, puterea crește. Află cum au ajuns 100 apicultori din județul Ialomița să construiască o fabrică de 150.000 euro https://cepu.ro/exemple-de-succes100-de-apicultori-din-ialomita-si-au-facut-o-fabrica-de-150-000-de-euro/
  6. Vedeți mai jos cum s-a dezvoltat un sat din județul Cluj cu ajutorul fondurilor europene și a devenit una dintre cele mai frumoase atracții turistice din România: http://stirileprotv.ro/alegeri-europarlamentare/cum-arata-satul-din-cluj-cu-propria-agentie-de-turism-care-atrage-turisti-straini-pe-banda-rulanta-vrem-natura-si-liniste.html

Vă dorim mult succes în dezvoltarea afacerii Dvs cu ajutorul fondurilor nerambursabile!

 

 

 

Icons from:

http://www.flaticon.com/authors/madebyoliver

http://www.freepik.com

http://www.flaticon.com/authors/darius-dan

http://www.flaticon.com/authors/vectors-market

http://www.flaticon.com/authors/nikita-golubev

http://www.flaticon.com/authors/fermam-aziz