Comisia Europeană a dat undă verde României pentru creşterea sprijinului şi intensităţilor de finanţare cu componentă de ajutor de stat, de la maximum 50%, până la finalul anului trecut, la 60%, din acest an şi până în 2027, conform unei analize realizate de o  companie de consultanţă.

Analiza face referire atât la schemele de ajutor de stat, cum este cea reglementată de HG 807/2014, cât şi la programele operaţionale care au componentă de ajutor de stat, cum este Programul Operaţional Regional (POR), ce urmează să fie operaţional din această vară şi pe care companiile vor putea depune proiecte.
Conform CE, şapte regiuni din România (Nord-Vest, Centru, Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia şi Vest) se numără printre cele mai defavorizate din UE, cu un PIB pe cap de locuitor sub 75% din media UE. Prin urmare, acestea sunt eligibile pentru ajutor în temeiul derogării prevăzute la articolul 107 alineatul (3) litera (a) din TFUE (aşa-numitele zone „A”), cu intensităţi maxime ale ajutorului pentru întreprinderile mari cuprinse între 30% şi 60%.Potrivit CE, aproximativ 90% din regiunile României vor putea beneficia de sprijin pentru investiţii prin ajutoare de stat.

„În acest fel, Botoşani, Suceava, Neamţ, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galaţi, Tulcea, Brăila, Buzău, Prahova, Ialomiţa, Călăraşi, Teleorman, Olt, Vâlcea, Gorj, Dolj şi Mehedinţi sunt cele 19 judeţe care vor beneficia de alocări de până la 60% în proiectele realizate prin ajutor de stat în următorii ani”, susţin autorii analizei.

Sprijinului de 60% se adaugă 10% pentru companiile mijlocii (50-249 angajaţi, cu cel mult 50 milioane euro cifră de afaceri) şi 20% pentru companiile mici (0-49 angajaţi, cel mult 10 milioane de euro cifră de afaceri, conform pragurilor stabilite de legea 346/2004).

Totodată, judeţele Satu Mare, Maramureş, Sălaj, Bistriţa-Năsăud, Iaşi, Alba, Argeş, Dâmboviţa, Giurgiu sau Constanţa vor beneficia de alocări de până la 50% din valoarea proiectelor de investiţii derulate în anii următori.

De asemenea, judeţele Bihor, Caraş-Severin, Hunedoara, Cluj, dar şi cele din centrul ţării – Mureş, Harghita, Covasna, Sibiu sau Braşov vor avea alocări cu sprijin nerambursabil prin ajutor de stat de până la 40% din valoarea investiţiilor derulate, în timp ce judeţele Timiş şi Arad vor avea o alocare diminuată faţă de intervalul anterior, de la 35%, la 30%.

„Începând cu acest an, Bucureştiul nu se mai află pe harta finanţărilor nerambursabile cu componentă de ajutor de stat, aşa cum este Schema reglementată de HG 807/2014, cu modificările ce urmează a fi adoptate în cursul lunii ianuarie, potrivit documentului aflat în consultare pe site-ul Ministerului”, mai arată cercetarea.
Companiile care doresc să investească în Capitală vor trebui să apeleze la alte surse de finanţare disponibile pentru această zonă.
„Companiile mici şi mijlocii vor avea la dispoziţie Programul Operaţional Regional (POR), cu alocări de circa 80 milioane euro pentru investiţii în active corporale şi 40-45 milioane euro pentru digitalizare. Companiile mari, din păcate, vor trebui să se reorienteze spre alte surse de finanţare”, a precizat Roxana Mircea.Potrivit analizei, sesiunea este deschisă în mod continuu, proiectele sunt gestionate de Departamentul de Ajutor de Stat al de Ministerul Finanţelor, iar obligaţiile principale ale unei companii beneficiare de ajutor de stat sunt să menţină numărul mediu de angajaţi de pe ultimele 12 luni înaintea depunerii cererii şi să plătească taxe şi impozite pe noul proiect de investiţii în cuantum egal cu grantul în 5-7 ani, taxe aferente salariilor noilor angajaţi, impozit pe profit, impozit pe clădire etc.

În cazul în care la finalul perioadei de 5-7 ani societatea nu vă plati taxe la nivelul grantului, va returna strict suma neplătită şi o dobândă de 2,27 +1%.

„Documentaţia iniţială trebuie să conţină devizul general, devize/obiect şi memoriu, studiu de piaţă care să ateste cerere neonorată, cota de piaţă etc. La depunerea proiectului societatea nu trebuie să deţină terenul sau să facă dovada cofinanţării. Dreptul real sau dovada de folosinţă a halei, precum şi sursele de finanţare se vor depune în 6 luni de la emiterea Acordului. Perioada de evaluare este mult mai scurtă, cuprinsă între 3-6 luni, raportat la fonduri europene, unde procesul este mai laborios. În plus, poţi demara proiectul de investiţii imediat ce ai depus cererea de finanţare la Ministerul Finanţelor”, a mai precizat compania de consultanţă.

Vizualizează AICI proiectul de hotărâre și AICI Nota de fundamentare.