Cea de-a treia ediţie a programului guvernamental Start-Up Nation ar putea fi lansată până la sfârşitul anului, cu prilejul rectificării bugetare, a declarat sâmbătă, la Braşov, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Radu Oprea.

Potrivit acestuia, în urma discuţiilor de până acum cu mediul de afaceri, principalele modificări cerute în privinţa criteriilor de selecţie a proiectelor sunt legate de cofinanţare, de educaţia antreprenorială, de o mai bună definire a codurilor CAEN şi eliminarea criteriului legat de numărul locurilor de muncă create. „Dar este devreme să ne pronunţăm cum vor arăta aceste criterii. Vom continua aceste dezbateri, încercăm să ţinem cont de toate părerile şi să vedem care sunt cele mai bune criterii pe care le avem, ţinând cont că Start Up Nation este un program de succes şi că mă aştept că, în ediţia a treia, 2019, să fie mult mai mulţi antreprenori tineri care îşi doresc să debuteze în afaceri pe acest program”, a spus Oprea.

El a estimat că în această următoare ediţie a programului ar urma să fie depuse în jur de 50.000 de aplicaţii.

„Suntem în consultări. Am avut întâlnire cu Consiliul Consultativ Întreprinderi Mici și Mijlocii, care avizează programele noastre, am avut întâlnire cu antreprenori din Timiș, la Brașov. Voi avea o întâlnire și cu consultanții”, a declarat Ștefan-Radu Oprea. Totodată, ministrul este ferm convins că viitorilor oamenilor de afaceri și se va pune la dispoziție grila de finanțare în câteva săptămâni: „Grila va fi gata până la sfârșitul lui octombrie cel mai probabil, pentru că vreau să avem și procedurile foarte clare”.

Schimbări majore

Ministerul pregătește și modificări pentru Start-Up 2019. În acest sens, Radu-Ștefan Oprea a dezvăluit care sunt punctele puse în dezbatere: „Avem în discuție educația antreprenorială, să punctăm mai mult ideea de educare a antreprenorului – o chestiune la care țin foarte mult. Altă idee care a fost ridicată în toate discuțiile a fost cea de cofinanțare – dacă vii cu cofinanțare, te implici mai mult și poți avea rezultate mai bune. Se poate întâmpla să-i încurajăm pe cei care au businessuri deschise. Au propus alții o mai bună departajare a codurilor CAEN, adică să nu mai fie toate serviciile, ci câteva. Alții au spus <<dați doar pentru tineri, pentru că ne adresăm lor>>. Dar debutul în afaceri nu ține de vârsta biologică în 2017-18, 50% dintre aplicanți sunt până în 35 de ani, iar restul, peste. Criteriul legat de București-Ilfov a mai apărut în dezbatere… Toate au și plusuri, și minusuri. De aceea e nevoie de această dezbatere și nu numai față în față, ci inclusiv pe forumurile social media le avem”, a dezvăluit ministrul .

Deasemenea ministrul anunțat că plățile pentru ediția din 2018 a programului au început, iar pentru Start Up Nation 2019, se așteaptă la o bătaie și mai mare din partea viitorilor oameni de afaceri. „Plățile pentru ediția a doua au și început. Plățile pentru cererile de plată au început, iar băncile deja acordă credite (…) Avem paradoxul Start-Up Nation, deci cu cât este mai de succes un program, cu atât mai mulți nemulțumiți potențiali vor exista, pentru că vor primi finanțare doar 10.000 de proiecte. În 2017 am avut peste 19.000 de înscriși – peste 9.000 de potențiali nemulțumiți care nu au fost selectați. În ediția 2018, 33.000 de aplicanți, deci 23.000 de antreprenori care și-au pus speranțe, visuri și nu au reușit să ajungă la finanțare. Eu, anul acesta mă gândesc să avem peste 50.000 de aplicanți, deci peste 40.000 de oameni care nu vor avea acces la finanțare”, a declarat ministrul Oprea.

sursa: evz.ro