În cadrul Ședinței de Guvern a fost aprobată Procedura de implementare a Programului Start-up Nation 2025.
În Monitorul Oficial a fost publicat Procedura de implementare cu anexele, inclusiv grila de punctaj și lista codurilor CAEN favorizate la finanțările de maximum 250.000 lei (50.000 EUR), pentru tineri și alte persoane eligibile care vor să-și lanseze o afacere în România.
✅Pentru detalii și o consultanță gratuită pentru verificarea eligibilității click AICI
Buget Total: cca. 450 de milioane EUR.
Conform declarațiilor ministrului Bogdan Ivan de la finalul ședinței de guvern, calendarul este următorul:
- Deschiderea înscrierilor pentru cursuri de antreprenoriat: 15 aprilie. Înainte de lansare, MEDAT va anunța lista formatorilor selectați, pentru ca viitorii antreprenori să se poată înscrie la cursuri.
- 1 iunie 2025: lansarea modulului online de înscriere la finanțare, pentru firmele înființate de beneficiarii finali care au trecut prin cursuri. Înscrierea va fi activă pe site-ul https://minimis.imm.gov.ro
- Selecția antreprenorilor eligibili: 1 octombrie – 1 noiembrie
- Semnarea contractelor de finanțare pentru peste 7.500 de beneficiari: 15 octombrie – 30 octombrie 2025
„Până la finalul lunii octombrie urmează să fie semnate toate contractele de finanțare și acordat avansul de 50%” – a anunțat ministrul Economiei, Bogdan Ivan, într-un briefing după ședința de guvern de joi.
De precizat că antreprenorii din programul Startup Nation vor putea derula proiectele și cu credite-punte de la partenerii bancari. „Toate dobânzile la creditele-punte pentru antreprenori vor fi la jumătate față de nivelul din piață” – a susținut Ivan.
El a promis că agențiile IMM din subordinea ministerului vor efectua mai rapid evalarea dosarelor. „Vom folosi inteligența artificială pe platforma pe care antreprenorii vor putea să-și încarce proiectele, iar ele vor fi evaluate mult mai rapid”, a spus Ivan.
Potrivit acestuia, în cadrul Startup Nation 2025, „sunt stimulate acele activitățile de producție și procesare, în special în industria alimentară, electronică și IT, prelucrarea lemnului, hârtiei și cartonului. Este un model care se poate implementa inclusiv în zona ruralăă, în acele zone defavorizate”.
Totodată, ministrul a prezentat și o serie de cheltuieli eligibile:
- Achiziția de echipamente tehnologice;
- Soluții IT;
- Costuri pentru înființarea firmei;
- Achiziția de mobilier;
- Utilități;
- Salarii;
- Marketing;
- Servicii de consultanță.
Punctajul maxim care se poate obţine este de 100 de puncte.
Punctajul minim pentru accesarea programului este de 50 de puncte.
Selectarea proiectelor se va face în ordinea descrescătoare a punctajului obţinut.
La punctaje egale va prevala:
– punctajul obţinut la criteriul aferent valoarii aportului propriu
– punctajul obţinut la criteriul aferent investiției
– punctajul obținut la criteriul aferent componentei de dezvoltare durabilă
– punctajul obținut la criteriul debutului în afaceri (
– punctajul obținut la criteriul aferent locurilor de muncă
– valoarea exactă a procentului aferent investiției în echipamente;
– valoarea exactă a procentului aferent aportului propriu;
– data şi ora înscrierii în program;
Beneficiari eligibili la Pilonul I :
La Pilonul I, vor putea obține cursuri de antreprenoriat și, eventual, ajutor financiar „tinerii sub 30 de ani — persoană cu vârsta între 18 ani și până în 30 de ani neîmpliniți la momentul înscrierii în aplicația electronică aferentă Programului pentru stimularea întreprinderilor mici și mijlocii „START UP NATION — ROMÂNIA” ediția 2024, pentru a participa la activitățile programului, indiferent de statutul pe piața muncii, inclusiv persoana reîntoarsă în țară”. Aici intră inclusiv românii care se întorc din diaspora și își fac firmă în România.
Bugetul total pentru pilonul I este de 295.750.000 euro, din care:
- pentru regiunea București-Ilfov, 29.750.000 euro,
- pentru restul țării, 266.000.000 euro.
În cadrul componentei specifice pilonului I — Activarea potențialului antreprenorial al tinerilor se are în vedere asigurarea accesului la cursuri de formare în vederea dobândirii de competențe antreprenoriale pentru un număr estimat de 25.000 de persoane fizice eligibile. Minimum 10% din persoanele fizice sprijinite pentru participarea la cursuri vor fi persoane ce aparțin minorității rome. Încadrarea în categoria de persoane aparținând minorității rome se realizează pe bază de declarație pe propria răspundere.
În cadrul pilonului I se finanțează (cu maximum 50.000 EUR fiecare) un număr estimat de 5.250 de întreprinderi înființate. Întreprinderile vor crea prin intermediul programului un număr estimat de 10.500 locuri de muncă.
Beneficiari eligibili la Pilonul II :
- tineri cu vârsta de peste 30 de ani — persoană cu vârsta între 30 de ani și până în 35 de ani neîmpliniți la momentul înscrierii în aplicația electronică aferentă programului, indiferent de statutul pe piața muncii, inclusiv persoana reîntoarsă în țară;
- persoane în căutarea unui loc de muncă — astfel cum sunt definite la art. 5 pct. III din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, cu modificările și completările ulterioare, inclusiv persoana reîntoarsă în țară;
- șomer — astfel cum este definit în art. 5 pct. IV din Legea nr. 76/2002, cu modificările și completările ulterioare, inclusiv persoana reîntoarsă în țară;
- șomer de lungă durată — astfel cum este definit la art. 5 pct. IV ind. 2 din Legea nr. 76/2002, inclusiv persoana reîntoarsă în țară;
- persoane inactive — persoanele care nu fac parte din forța de muncă, respectiv care nu sunt nici ocupate, nici șomere, inclusiv persoana reîntoarsă în țară;
- persoane din grupurile dezavantajate pe piața muncii — persoane cu nivel scăzut de instruire, ultimul nivel de școlarizare absolvit fiind ISCED 2 ( învăţământ gimnazial – n.r.), persoane cu dizabilități, persoane din comunitățile supuse riscului de excluziune socială, persoane din zonele rurale, persoane eliberate din detenție, tineri postinstituționalizați, inclusiv persoana reîntoarsă în țară.
Bugetul total pentru pilonul II — Sprijin pentru dezvoltarea antreprenoriatului reprezintă echivalentul în lei al sumei de 150.435.295 euro.
Bucureștiul și județul Ilfov sunt excluse de la finanțarea din Pilonul II Startup Nation 2024.
În cadrul pilonului II se are în vedere asigurarea accesului la cursuri de antreprenoriat pentru un număr estimat de 4.600 de persoane fizice eligibile. De asemenea, se finanțează un număr estimat de 2.500 de întreprinderi înființate. În cadrul acestor firme se vor crea un număr estimat de 5.000 de locuri de muncă.
Procedura este disponibilă în Monitorul Oficial, AICI
Desarcă preznetarea scurtă START UP NATION 2025 AICI
✅Pentru detalii, informații și o consultanță gratuită pentru verificarea eligibilității click AICI