Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (MMACA) a publicat în data de 9 octombrie lista județelor și ponderea întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) la 100 de locuitori. Conform acestei liste, doar proiectele care urmează să se implementeze în București, Ilfov sau Cluj vor fi depunctate. Informațiile au fost obținute pe baza datelor furnizate de Institutul Național de Statistică la finalul anului 2016.

O posibilă explicație ar fi mutațiile produse în piață de ediția 2017 a programului Start-Up Nation, la care s-au înscris aproape 20.000 de IMM-uri înființate după data de 30 ianuarie 2017. Acest lucru indică faptul că este posibil ca programul să fi condus la înființarea unui număr considerabil de firme special pentru banii de la stat, ceea ce a dus la modificarea statisticilor.

De asemenea, este de menționat că județul Timiș rămâne în cursă cu punctajul mare și pe lista ministerului.

Vezi aici lista cu ponderea IMM-urilor în județele din România, în funcție de care proiectele vor fi punctate suplimentar sau depunctate în cadrul sesiunii din acest an a schemei de finanțare Start-up Nation 2018

Depunctarea firmelor din județele cu peste 4 IMM-uri la suta de locuitori a stârnit revolta consultanților pentru finanțări nerambursabile, care au avut, marți (09.10.2018), o întâlnire cu ministrul Radu Oprea. Introducerea unui sistem de calificare de tipul „primul venit – primul servit”, depunctarea afacerilor pe creare de softuri și alte astfel de moficări propuse de minister au stârnit de asemenea nemulțumirea consultanților și mediului de afaceri, care își pregătiseră deja proiectele pentru Start-Up Nation 2018 .

Descarcă aici întreaga grilă de punctaj propusă de minister .

Aproape 500 de persoane au semnat petiția online care critică modificările aduse programului Start-up Naţion 2018. Potrivit inițiatorilor, modificările aduse programului de stat încurajează mai degrabă afacerile de genul: restaurante, shaormerii, pizzerii, servicii de închiriere echipamente, servicii de înfrumusețare, spălătorii — în detrimentul domeniilor legate de producție și industriilor creative.

“Pentru a dezvolta startup-uri în domenii legate de producție, industrii creative, antreprenorii trebuie încurajați, întrucât acestea presupun investiții mai mari din partea antreprenorilor decât cele acoperite prin finanțarea de tip Start-up, precum și eforturi mult mai mari de susținere a acestora. În același timp, astfel de afaceri aduc cea mai mare plusvaloare la nivelul economiei românești, oferă potențial de creștere la nivelul comunităților locale și s-au dovedit a fi cele mai profitabile și stabile în ultimii ani. România trebuie să se îndrepte de la o economie bazată eminamente pe consum către o economie productivă și competitivă. Ori acest lucru nu se poate rezolva prin finanțarea unor afaceri de genul: restaurante, shaormerii, pizzerii, servicii de închiriere echipamente, servicii de înfrumusețare, spălătorii. Desigur și acestea au importanța lor, și trebuie să li se ofere șansa unei finanțări mai ales în zone defavorizate, cu condiția existenței cererii și a puterii financiare de cumpărare, altfel nu vor putea fi susținute. Prioritar pentru astfel de zone ar fi dezvoltarea de firme axate pe producție, care vor putea susține ulterior și zona de servicii oferite populației. O afacere în producție generează pe orizontală locuri de muncă, și bunăstare economică!, menționează inițiatorii petiției în scrisoarea deschisă intitulată “Nu permiteți ca Start up Nation 2018 să își piardă esența!”.

Undeva în luna noiembrie 2018 ar urma ca Guvernul să dea forma finală a ediției a doua  a programului, ceea ce va împinge ediția 2018 de fapt în anul 2019.