În fiecare an avem de ales dintre numeroase programe de finanțare, iar foarte multe dintre acestea se adresează microîntreprinderilor,  intreprinderilor mici și mijlocii. Proiecte pot fi depuse pentru fonduri europene sau fonduri naționale, toate nerambursabile. Pentru succesul unui proiect este nevoie însă de parcurgerea în prealabil a mai multor pași. Astăzi vă prezentăm câteva dintre cele mai importante.

 

    1. Publicarea programelor de finanțare

Pentru a afla ce programe de finanțare au fost lansate pot fi de ajutor, printre altele, paginile de internet ale diverselor ministere de resort sau cele ale companiilor/centrelor de consultanță în domeniu. Descrierea trebuie citită cu mare atenție și cu răbdare. De multe ori lipsa timpului ne face să parcurgem în grabă textul, ceea ce în viitor poate genera mai multe neplăceri. Nu am înțeles ceva exact sau am interpretat lucrurile altfel decât trebuia, acestea sunt doar două dintre lucrurile care pot influența în viitor în mod negativ rezultatul proiectului de finanțare depus.

    2. Redactarea proiectului de finanțare

În timpul redactării proiectului de finanțare trebuie să ne străduim întotdeauna să ne exprimăm clar și concis. Planul de afacere să fie clar și ușor de parcurs. Este foarte important să respectăm întocmai cele descrise în prezentarea programului de finanțare, întrucât chiar și o mică abatere de la reguli poate însemna un criteriu de excludere – de exemplu, termenele limită de depunere a proiectelor, autenticitatea documentelor, termenul lor de valabilitate etc. Mai multe informații despre cum se pregătește un proiect de finanțare puteți găsi aici.

 

 

redactare proiect finanțare

 

    3. Termenele limită

Proiectele se depun în general în termen de 30 de zile, dar există și excepții. Uneori autoritățile ne pun doar o singură săptămână la dispoziție. În ciuda acestui fapt multă lume se apucă de redactarea proiectului abia în ultimele zile, ceea ce duce la grabă și neatenție. Tocmai de aceea se recomandă ca sarcinile să fie împărțite în timp, astfel vom ști mereu care pas urmează. În cazul în care proiectul este ales câștigător termenul limită pentru decontare trebuie luat foarte în serios. Întotdeauna este necesar să ne lăsăm suficient timp pentru încheierea sarcinilor, pentru verificare, pentru ultimele retușuri.

 

termen limită

   4. Suma de finanțare

Totodată este necesar să întocmim un plan de afaceri, în caz contrar este foarte greu de estimat care va fi valoarea totală a investițiilor. Bugetul este unul dintre cele mai dificile părți ale redactării proiectului. Nu este necesar să aplicăm neapărat pentru întreaga sumă disponibilă, dar dacă totuși depășim suma maximă ce se poate obține – și asta pentru că așa impun calculele din planul de afaceri – trebuie să fim pregătiți să completăm suma din fonduri proprii sau din credite.

 

    5. Argumente autentice

Să solicităm finanțare doar pentru lucruri ale căror necesitate o putem argumenta, iar descrierea să fie întotdeauna concentrată pe esență. Să calculăm prețuri reale, salarii reale. Să prezentăm care sunt cheltuielile pe care le va acoperi finanțarea, în acest mod decontul va merge mai ușor. Să avem în vedere pentru ce tipuri de cheltuieli este oferită finanțarea și să ne axăm doar pe acelea. Este important ca obiectul proitectului și obiectivele descrise să conțină date exacte ale căror descriere detaliată să convingă persoana care va evalua  proiectul nostru despre faptul că societatea noastră știe cu adevărat pe ce anume dorește să cheltuiască banii primiți.

 

    6. Depunere electronică

Există tot mai multe programe de finanțare în care proiectele pot fi depuse exclusiv în mod electronic. Din această cauză lumea tinde să amâne trimiterea proiectului până în ultima zi, de aceea este indicat să înregistrăm proiectul cât mai repede posibil .

    7. Se pot face completări sau nu?

Există documente care trebuie anexate în mod obligatoriu proiectelor depuse; acestea nu pot fi transmise ulterior drept completare. Astfel de documente sunt, de exemplu: specimenul de semnătură, dovada funcționării, declarațiile, planul de afaceri, ofertele de preț etc. Dacă uităm una dintre aceste documente, proiectul nostru va fi respins. Există însă și unele care pot fi transmise mai târziu, atunci când ni le solicită autoritățile; termenele limită trebuie însă respectate și în acest caz.

    8. Date de contact

Să specificăm adresa poștală, numărul de telefon, respectiv, o adresă de e-mail pe care o verificăm în fiecare zi. Acest lucru este foarte important atunci când este nevoie de completări sau autoritășile doresc să comunice cu noi.

Dacă simțim că sarcinile de realizat pentru redactarea și depunerea unui proiect de finanțare ne-ar solicita prea mult, să apelăm la o companie/un specialist care se ocupă de asta și care ne va lua greutatea de pe umeri. În majoritatea cazului la început consultantul ne va informa în mod gratuit  despre aspectele cele mai importante, ne va ajuta să ne orientăm în lumea complexă a programelor de finanțare și mai mult decât atât, oferă și garanții.

…și să nu uităm: chiar dacă nu am câștigat cu primul proiect, mai există întodeauna o a doua și chiar o a treia șansă.