Peste 2.000 de firme mici și mijlocii din România au obținut credite bancare cu garanții europene, în condiții avantajoase, prin Inițiativa pentru IMM-uri, iar fondurile disponibile au fost suplimentate.

Ca urmare a implementării cu succes a Inițiativei pentru IMM-uri în România (SMEi), autoritățile române au alocat suplimentar 150 milioane euro din Programul Operațional Regional, cu cofinanțare prin FEDR, ridicând bugetul FESI din cadrul inițiativei până la 250 milioane euro. Prin această creștere și împreună cu resursele suplimentare din partea grupului BEI și a Comisiei Europene, până la 1,38 miliarde euro sunt disponibile pentru companiile românești grație Inițiativei pentru IMM-uri.

În acest context, joi (03.10.2019) au fost semnate acorduri noi și s-au actualizat acordurile existente cu cele 8 bănci care oferă credite în program:

  • Banca Transilvania,
  • CEC Bank,
  • Banca Comercială Română,
  • BRD – Groupe Société Générale,
  • Libra Internet Bank,
  • ProCredit Bank,
  • Raiffeisen Bank,
  • Unicredit Bank,
  • ING Bank România.

Acordurile financiare urmăresc să faciliteze accesul la finanțare al firmelor românești, prin garanții de 60% pentru fiecare împrumut și prin scăderea ratelor dobânzilor percepute de bănci.

Prin fondurile europene, împreună cu resursele suplimentare din partea grupului Băncii Europene de Investiții și a Comisiei Europene, până la 1,38 miliarde EUR sunt disponibile pentru companiile românești, grație Inițiativei pentru IMM-uri.

În total, 5.000 de firme mici și mijlocii ar urma să beneficieze de creditare avantajoasă.

„Mai mult de 2000 de IMM-uri românești au beneficiat de această Inițiativă, fiind deja alocată suma de 500 milioane EUR”, a spus Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice.

———————————–

Inițiativa pentru IMM-uri (SMEi) din România, înființată în octombrie 2016, face parte dintr-o inițiativă mai largă a Comisiei Europene și a Grupului BEI, care beneficiază de finanțare din partea Uniunii Europene prin programele FEDER și Horizon 2020.

Inițiativa urmărește încurajarea statelor membre să își dubleze volumul Fondurilor ESI investite prin instrumente financiare în perioada 2014-2020 și stimularea competitivității micro-întreprinderilor, întreprinderilor mici și mijlocii ale României, printr-un acces mai bun la finanțare. SMEi a fost dezvoltată ca instrument de răspuns rapid și eficient pentru majorarea creditării în economia reală, creării de locuri de muncă și stimulării creșterii. Inițiativa pentru IMM-uri este finanțată prin Programul Operațional Regional 2014-2020, cu cofinanțare din Fondul European de Dezvoltare Regională.

Sursa: Reprezentanța Comisiei Europeană în România