Viața antreprenorilor care au mici fabrici în România nu este deloc una ușoară. De multe ori nu au o bază financiară solidă, nu reușesc să se dezvolte și sunt în imposibilitatea de a accede pe piața europeană. Iar acestea sunt doar câteva dintre problemele cu care se confruntă zi de zi. Antreprenorii îți pot spune mai multe despre cât de dificil este să reușești să ții în picioare o mică fabrică.
Din fericire avem o veste foarte bună. Și anume că statul și-a dat seama de existența acestor dificultăți și a înființat un program special: Programul Microindustrializare.
Un astfel de program a mai existat și anul trecut, și deoarece s-a bucurat de un imens succes, anul acesta programul este repetat. Mai mult decât atât, se pare că până în 2020 va fi lansat anual.
Aceasta este o veste extraordinară pentru fiecare antreprenor cu mici fabrici, finanțarea pe care o pot obține prin intermediul acestui program fiind semnificativă (max. 100.000 de euro). Și cu un aport propriu minim (10%)!
Pentru a accesa aceste fonduri trebuie întrunite câteva condiții. Îți prezentăm pe cele mai importante dintre acestea:
1. Grupurile țintă
Pot accesa fondurile, printre altele, societățile din industria alimentară, societățile care produc textile sau articole de îmbrăcăminte, firmele care produc hârtie sau produse din hârtie, societăți din industria metalurgică, unități care realizează produse din cauciuc și mese plastice, respectiv, producătorii de mobilă.
2. Condiții de bază
Societatea trebuie să aibă cel puțin un an de exercițiu financiar încheiat, criterii de excludere fiind aflarea sub reorganizare, suspendarea temporară a activității sau aflarea în incapacitate de plată. Totodată trebuie dovedit faptul că nu există datorii la bugetul de stat și că se dispune numai de capital propriu, respectiv, că anul financiar anterior a fost încheiat cu profit. Asociații și acționarii care au mai multe afaceri pot depune proiecte doar ca reprezentanți ai unei singure societăți.
3. Cheltuieli decontabile
În cazul în care proiectul este câștigător, firma poate folosi finanțarea obținută pentru următoarele: cumpărarea de echipamente tehnologice, brevete, licențe, instalații de încălzire sau climatizare, echipamente IT tehnică de calcul etc., realizarea unor pagini web, consultanță, participarea la cursuri. Pot fi achiziționate numai echipamente noi, iar cheltuielile cu TVA, cu ambalajele și cu transportul, respectiv, punerea în funcțiune nu pot fi decontate.
Buna ziua, cand se va relansa acest program in anul 2018? Multumesc.
Buna ziua, se va relansa sigur in 2018, conform calendarului actualizat.Data exacta inca nu se stie, va tinem la curent. Toate cele bune.
Buna ziua! Acest program va continua si in acest an?
Buna ziua, da v-a continua si anul acesta, conform calendarului publicat de Ministerul pentru Mediul de Afaceri: https://cepu.ro/lista-propusa-programelor-cu-finantare-nerambursabila-de-la-stat-pentru-firme-2018/ Toate cele bune.
pentru firme de transport auto se aloca fonduri?
Buna ziua.In principiu se dau fonduri, dar nu pentru achizionare de masini.Ce doriti mai exact sa faceti, unde si ne-ar interesa daca aveti firma.Doar cu firma puteti participa la accesare de fonduri.Succes, o zi buna.