Crescatorii de oi vor putea primi fonduri de pana la 15.000 de euro fiecare, pe o perioada de 3 ani, ca subventii la comercializarea lanii, printr-o schema de ajutor de minimis in valoare de 36 milioane lei (circa 8 milioane euro) de la bugetul de stat, potrivit unei propuneri de hotarare de guvern lansate miercuri de Ministerul Agriculturii.

Ajutoarele de minimis ar urma sa ajunga la ciobani incepand din anul 2018.

„Valoarea sprijinului financiar reprezentand ajutor de minimis care se acorda beneficiarilor este de 1leu/kg lana comercializata. Valoarea totala a ajutoarelor de minimis care se acorda unei intreprinderi/ intreprinderi unice nu poate depasi suma de 15.000 euro pe durata a 3 exercitii financiare, in cursul exercitiului financiar actual si in cele doua exercitii financiare precedente” – prevede proiectul.

Shema de ajutor de minimis ar urma sa aiba resurse financiare de 36 de milioane de lei (circa 8 milioane euro) de la bugetul de stat, in limita prevederilor bugetare aprobate cu aceasta destinatie Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pe anul 2018.

Beneficiari:
Schema de ajutor de minimis se acorda crescatorilor de animale care isi desfasoara activitatea in domeniul cresterii ovinelor:

  • crescatori de ovine, persoane fizice care detin atestat de producator emis in baza Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor masuri de reglementare a pietei produselor din sectorul agricol, cu modificarile si completarile ulterioare, valabil pana la data platii ajutorului de minimis;
  • crescatori de ovine, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale, constituite potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, cu modificarile si completarile ulterioare;
  • crescatori de ovine, persoane juridice.

Criterii de eligibilitate:

  • sa detina o exploatatie inregistrata in Registrul National al Exploatatiilor, astfel cum e prevazut in Norma sanitara veterinara pentru implementarea procesului de identificare si inregistrare a suinelor, ovinelor, caprinelor si bovinelor, aprobata prin Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor nr. 40/2010, cu modificarile si completarile ulterioare;
  • sa faca dovada comercializarii cantitatii de lana pentru care solicita acordarea sprijinului catre un centru de colectare a lanii sau o unitate de procesare a lanii.

Sursa: startupcafe