Astazi, 17.12.2018 s-a publicat pe site-ul AIPPIMM, procedurile si documentele finale pentru Start-Up NAtion 2018. Documentele se pot vizualiza si descarca AICI.

„Schema este valabilă până la 31 decembrie 2020, plățile în cadrul schemei de minimis vor fi efectuate până la 31 decembrie 2021” – prevede schema de ajutor minimis Start-Up Nation 2018.

De asemenea, se menționează că nu sunt eligibile în cadrul programului:

-„societățile ai căror acționari/asociați au deținut societăți pentru care au semnat acord de finanțare și au înstrăinat parțial sau total părți sociale;
– societățile ai căror acționari/ asociați au semnat acord de finanțare, nu au implementat și nu au depus cerere de renunțare totală până la data limită de depunere a ultimei cereri de plată/rambursare (01 octombrie 2018)”. Referirea este la firmele calificate la finanțare în prima ediție a programului, deschisă în anul 2017.

UPDATE: ANUNT LANSARE START-UP NATION

Ministerul pentru Mediul de Afaceri a anunțat oficial data la care va deschide aplicația electronică de înscriere în programul Start-Up Nation 2018-2019, prin care statul acordă fonduri nerambursabile de câte 200.000 de lei (cca. 43.000 de euro) firmelor private mici și mijlocii.

Aplicația pentru înscrierea în programul Start-Up Nation 2018 se deschide joi, 27 decembrie 2018, ora 11:00, pe site-ul aippimm.ro, a anunțat Direcția Politici Antreprenoriale din minister.

Aplicația va rămâne deschisă timp de 30 de zile lucrătoare.

Calcularea punctajului planului de afaceri se va face în timp real şi transparent, conform grilei de evaluare. Punctajul minim pentru a fi acceptat de principiu în vederea verificării administrative şi a eligibilităţii este de 50 de puncte din maximum 100 de puncte posibile.

”Platforma informatică este pregătită pentru lansarea înscrierilor. Îi încurajez pe antreprenori să depună planuri de afaceri sustenabile și să evalueze foarte corect numărul de locuri de muncă create, pentru că, atrag atenția, punctajul încurajează achiziția de echipamente tehnologice”, a declarat Ștefan-Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.

Deasemnea antreprenorii care vor primi finanțare prin intermediul programului Start-up Nation 2018 vor putea cere un avans de 30% din suma totală aprobată a proiectului imediat după semnarea acordului de finanțare.  Aceasta este una dintre cele mai importante modificări aduse programului de finanțare de către Minister.

În cadrul programului Start-up Nation 2018, ajutorul financiar nerambursabil este de 200.000 de lei și acoperă integral valoarea eligibilă a investiției. Anul trecut, beneficiarii aveau la dispoziție trei modalități de a implementa planurile de afaceri și a de intra în posesia banilor nerambursabili:

  • beneficiarul cheltuie bani proprii, achiziționează echipamentele, iar prin intermediul proiectului își recuperează aceste cheltuieli;
  • beneficiarul obține un credit bancar de tip punte, achiziționează echipamentele, iar fondurile nerambursabile decontate prin proiect vor fi plătite băncii pentru a stinge obligațiile contractuale;
  • furnizorul livrează echipamentele beneficiarului și așteaptă ca statul să deconteze echipamentele.

Modificarea propusă are rolul de a grăbi implementarea proiectelor și de a reduce costurile finanțării bancare. În cazul în care beneficiarul nu deține întreaga sumă din fonduri proprii, iar furnizorii nu sunt dispuși să crediteze societăți nou înființate, singura opțiune viabilă este cea a contractării unui credit bancar pe termen scurt. Astfel, obținând un avans de 30% din întreaga valoare, beneficiarii vor avea nevoie să obțină un credit punte pentru diferența de 70% din valoarea totală a proiectului.

Anunțul de lansare AICI

sursa: aippimm.ro