Programele Comerț și Microindustrializare 2019, prin care statul ar fi trebuit să acorde firmelor mici și mijlocii românești finanțări de câte 52.000 euro, respectiv aproape 100.000 Euro, au fost anulate, pentru că lipsește sistemul informatic de înscriere în competiție, a declarat, marți, Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de afaceri.

„Aceste programe au fost derulate în anii trecuți într-un mod transparent, prin intermediul unor aplicații electronice de înscriere și gestiune a datelor ce permiteau acordarea automată a punctajelor, ordonarea la finanțare în funcție de criteriile de interes ale statului român, afișarea în timp real a situațiilor la nivel național aferente fiecărui program, generarea de rapoarte etc.

Anul acesta, până la această dată, nu au fost deschise aplicațiile de înscriere întrucât  furnizorul desemnat să realizeze aceste aplicații nu și-a respectat obligațiile contractuale, ministerul fiind nevoit să anuleze contractul de achiziție a serviciilor. În lipsa unor aplicaţii informatice funcţionale de  înscriere și gestiune a programelor naționale, lansarea acestor programe în anul 2019 este imposibilă”, a afirmat Ministerul Economiei.

Guvernul susține însă că va relua programele Comerț și Microindustrializare din anul 2020.

„Ministerul economiei, energiei şi mediului de afaceri are în vedere lansarea procedurilor de achiziție a serviciilor informatice imediat după aprobarea Legii Bugetului de Stat pentru anul 2020 și achiziționarea unui furnizor pentru o perioadă de minimum 3 ani, în scopul evitării apariției unor astfel de blocaje la fiecare lansare de program. Ministerul economiei, energiei şi mediului de afaceri susţine continuitatea acestor programe, care şi-au dovedit eficacitatea și au oferit mediului de afaceri posibilitatea să performeze prin autosusținere, a precizat instituția, la solicitarea StartupCafe.ro.

Programul Microindustrializare ar fi trebuit să se deruleze în anul 2019 cu un buget de 22.678.000 lei (credite de angajament), bani care vor ajunge pentru circa 50 de beneficiari, la valoarea maximă a ajutorului de la stat de câte 450.000 de lei.

De asemenea, Programul Comerț ar fi trebuit să se desfășoare în anul 2019 cu un buget de 15.392.000 lei (credite de angajament), bani care ar fi ajuns pentru 61 de firme, la valoarea maximă a ajutorului, de 250.000 de lei.

sursa: startupcafe.ro