Sprijinul pentru tinerii fermieri, submăsura 6.1, crește anul acesta la 70.000 de euro/fermă. Această sumă este însă pentru fermele mari. Pentru fermele mai mici, ajutorul maxim va fi de 60.000 de euro/fermă, a anunțat ministrul agriculturii, Adrian Oros.

Ce condiții trebuie însă îndeplinite pentru a beneficia de aceste finanțări?

Pentru doi ani am alocat 100 de milioane de euro. Care sunt elementele de noutate? Am introdus noi criterii de selecție în vederea unei coerențe interne la nivelul finanțării în perioada de tranziție. În primul rând, principiul integrării în cadrul planurilor de afaceri a activităților de protecția mediului privind gestionarea gunoiului de grajd, agricultura de precizie. Adică, dacă ai zootehnie și ai ai integrat și aceste lucruri, care se pliază pe Green Deal (Pactul Verde n.r.), este o prioritizare. De asemenea, principiul integrării în planul de afaceri a construirii și modernizării clădirii cu destinație agroalimentară, a achiziției de echipamente în vederea creșterii performanței economice a exploatației. Și un alt avantaj, principiul apartenenței la o formă asociativă. Încercăm și aici, pe cei care sunt mici să-i stimulăm să intre și-n cooperative. Apoi, am introdus valori crescute pe proiect, în sensul că, alocări maxime per proiect 70.000 de euro pentru exploatațiile care integrează în planul de afaceri operațiuni de condiționare-procesare sau agricultură ecologică, deci, cele două priorități, procesare-condiționare și agricultură ecologică, pentru exploatațiile între 30.000 și 50.000 SO (stanrdard output) și 60.000 de euro pentru exploatațiile care integrează aceleași operațiuni de condiționare-procesare și agricultură ecologică pentru exploatațiile mai mici, între 12.000 și 29.000 SO –  a explicat ministrul agriculturii, la Agro TV.

Beneficiarul sprijinului acordat pe submăsura 6.1 trebuie să aibă vârsta de maxim 41 de ani și să se instaleze pentru prima oară ca șef al unei exploatații agricole. Modificările din PNDR pentru cei doi ani de tranziție, 2021-2022,  trebuie aprobate încă de Comisia Europeană.

sursa: agroinfo.ro