Săptămâna trecuta a avut loc investirea noului Ministru al Fondurilor Europene, Marcel Ioan Boloș.

„Avem ca obiectiv prioritar pregătirea următoarei perioade de programare – 2021-2027”

Marcel Ioan Boloș a menționat printre prioritățile mandatului demararea negocierilor cu Comisia Europeană pentru pregătirea temeinică a viitoarelor programe operaționale: „Avem ca obiectiv prioritar pregătirea următoarei perioade de programare, și anume exercițiul financiar 2021-2027. Nu mai avem voie să repetăm greșelile din trecut. În acest context, ne-am fixat la nivelul MFE să avem Acordul de Parteneriat împreună cu arhitectura instituțională a programelor ca să le putem transmite Comisiei Europene până în trimestrul I al anului următor și să avem o primă discuție cu Comisia Europeană.  Sperăm ca anul 2021 să fie cel în care să pornim cu dreptul în absorbția de fonduri europene. Desigur că pe lângă aceste documente strategice mai avem în vedere pregătirea portofoliului de proiecte mature de infrastructură pentru ca, tot începând cu anul 2021, România să aibă proiectele deja pregătite pentru a putea fi implementate si pentru a fi cu un pas înainte față de ceea ce s-a întâmplat în actuala perioadă de programare.

Transparența activității autorităților de management

Vom stabili ca la un anumit interval de timp să fie postate pe platformele de socializare și pe site rapoarte cu principalele activități ale autorităților de management în decursul unei perioade de timp. Ca să putem fi respectați, trebuie să respectăm beneficiarul și să avem o deschidere totală spre cei care au contracte de finanțare. Aceste rapoarte vor fi informațiile transmise societății civile, societate cu care vom colabora și pe care o vom consulta”, a declarat ministrul.

Simplificarea procesului de accesare a fondurilor europene

Ministrul Boloș a menționat una din cele mai importante măsuri pentru viitoarea perioadă de programare:„Simplificarea procedurală este așteptată de toată lumea. Cererile de finanțare nu mai trebuie să fie la fel de stufoase pentru beneficiari și pentru cei care aplică în cadrul apelurilor de proiecte. ”

Sursa: MFE