Ministerul pentru Mediul de Afaceri a scos marți (16.10.2018) în dezbatere publică o variantă actualizată a propunerii de modificare a programului Start-Up Nation, ediția a doua, în care serviciile creative, inclusiv crearea de programe de calculator, cresc în punctaj față de grila propusă în urmă cu două săptămâni, care a stârnit nemulțumirea unor consultanți și unor antreprenori.

Trebuie remarcat faptul că a fost eliminat criteriul primul venit, primul servit, iar proiectele din sfera industriilor creative, precum și cele de IT vor putea obține un punctaj maxim.

Astfel, în noua grilă propusă, firmele care activează în domeniul industriilor creative vor fi punctate cu 30 de puncte, la fel ca serviciile și producția. Tot la industrii creative intră și crearea de programe IT.

Mai departe, în noua grilă propusă, comerțul și alte activități au tot 10 puncte.

Documentul poate fi consultat pe site-ul Agenției pentru Implementarea Programelor și Proiectelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (AIPPIMM), AICI,  fiind disponibil în dezbatere publică până la finalul acestei luni. În funcție de sugestiile primite din partea factorilor interesați, MMACA va publica ghidul final al solicitantului, dar și data la care sesiunea de primire a proiectelor va fi lansată.

Principalele modificări aduse programului Start-up Nation 2018 sunt:

  • renunțarea la criteriul de evaluare “primul venit, primul servit”;
  • renunțarea la criteriul prin care sesiunea de depunere urma să se închidă în momentul în care valoarea proiectelor depuse depășea plafonul de 150% din valoarea bugetului disponibil;
  • punctarea suplimentară a industriilor creative, la nivelul serviciilor și a producției.
  • Achiziționarea de utilaje și echipamente într-un procent mai mare de 60% sporește șansele de finanțare, punctajul acordat fiind de 10 puncte.
  • Persoanele care au avut firme în insolvență sunt în continuare descurajate

Descarcă aici noul proiect de ordonanță.

sursa: aippimm.ro