În vederea pregătirii deschiderii apelului de proiecte pentru programul Strat-up Nation 2018, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat a publicat recent proiectul ordonanței de urgență pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă nr. 10/2017 pentru stimularea înfiinţării de noi întreprinderi mici şi mijlocii, cu modificările și completările ulterioare.

Descarcă Ordonanța de Urgență

„Cei interesati pot transmite completari sau propuneri de modificare, timp de 30 de zile, conform legislatiei, la adresele office@imm.gov.ro si directia.imm@imm.gov.ro” – a anunțat ministerul. Practic, programul ar urma să se deschidă peste cel puțin 30 de zile, dacă se menține perioada de consultare.

În noua grilă de punctaj, afacerile de producție și afacerile de servicii (exclusiv IT) vor avea tot punctaj maxim, dar 30 de puncte, afacerile din industrii creative vor avea 20 de puncte, iar comerțul și alte activități, 10 puncte. Așadar, serviciile au fost ridicate în ierarhia grilei, deși rămân la același număr de puncte.

În ediția 2017, producția și afacerile din programare IT aveau punctaj maxim, 40 de puncte. Pe urmă veneau industriile creative – 35 de puncte, activitățile de servicii – 30 de puncte,  activitățile de comerț și alte activități – 25 de puncte.

O altă schimbare majoră față de programul de anul trecut este reprezentată de introducerea criteriului „densitatea IMM”:  Pentru localitățile (rural sau urban) din județele în care număr de IMM la nivel județean/ 100 locuitori < 4 se acordă 20 de puncte, pe când pentru celelalte localități doar 5 puncte. Această modificare dezavantajează mai ales antreprenorii din București și din județele mai dezvoltate. În plus, sunt favorizați antreprenorii debutanți în propunerea din 2018.

Un alt element nou introdus este acela conform căruia apelul de proiecte se va închide automat la momentul la care valoarea totală a cheltuielilor eligibile solicitate prin proiectele înregistrate va atinge pragul de 150% din bugetul alocat apelului.

Potrivit proiectului de ordonanță de urgență, în cadrul Programului Start-up Nation – România se poate acorda, la solicitarea beneficiarului, un avans de până la 30% din suma totală aprobată” ca ajutor financiar nerambursabil.

În continuare, eligibile sunt tot microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii (IMM) înființate după data de 30 ianuarie 2017.

Implementarea proiectelor admise împinsă în 2019

Cu perioada de consultare publică asupra proiectului de ordonanță de urgență deschiderea programului pe 2018 este împinsă în luna noiembrie, cel mai devreme. Dacă perioada de înscrieri va dura tot o lună, ca în 2017, practic selecția firmelor câștigătoare și implementarea programului pe anul 2018 se duc de fapt în 2019.

Proiectul de OUG inițiat de Ministerul pentru Mediul de Afaceri are nevoie să fie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul oficial pentru a putea fi aplicat.

     sursa: AIPPIMM,  startupcafe.ro