Beneficiarii din programul Start-Up Nation 2018-2019, care au de primit bani de la stat în urma investițiilor pe care le-au efectuat, vor putea să primească o serie de plăți, printr-o nouă alocare bugetară, au declarat, joi, surse guvernamentale.

UPDATE: În Monitorul Oficial s-a publicat hotărârea de guvern prin care se alocă bani pentru Start-Up Nation 2018-2019, dar suma este de numai 150 de milioane de lei, care ajunge doar pentru 750 de firme beneficiare (la valoarea maximă a finanțării nerambursabile).

Potrivit surselor noastre, Ministerul pentru Mediul de Afaceri făcuse un proiect de hotărâre de guvern, în care se prevedea alocarea a 250 de milioane de lei din Fondul de Rezervă al Guvernului, pentru plățile restante din programul Start-Up Nation, ediția a doua, aflat încă în implementare.

„Guvernul a aprobat azi hotărârea, în ședință” – au declarat sursele guvernamentale.

De precizat că Guvernul interimar Ciucă nu a comunicat oficial alocarea acestor bani, în urma ședinței de joi. De asemenea, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, responsabil cu realocările de bugete, a enumerat, joi, în urma ședinței, o serie de astfel de hotărâri privind banii din Fondul de rezervă, dar nu a pomenit nimic despre Start-Up Nation.

În altă ordine de idei, firmele care s-au calificat la finanțare în cadrul acestui program trebuie să facă investițiile pe care și le-au asumat și să depună deconturile la minister până pe 31 decembrie 2020. Inițial, termenul era 28 iunie 2020, dar a fost prelungit de 2 ori până acum – o dată până pe 28 septembrie 2020, iar apoi până pe 31 decembrie 2020.

Cu afacerile lovite grav de pandemia coronavirus și de lipsa de fonduri din buget, mulți antreprenori din programul Start-Up Nation au nevoie de o nouă prelungire de termen, pentru că le este foarte greu să efectueze investițiile la care s-au angajat. Prelungrea de termen poate fi acordată de ministrul Economiei, Virgil Popescu, prin ordin.

9.855 de SRL-uri au ajuns să semneze contracte de finanțare, pentru a primi fonduri nerambursabile de maximum 200.000 de lei fiecare în baza investițiilor la care s-au obligat. Din cele aproape 10.000 de firme calificate, vreo 8000 au optat pentru a lua credite-punte de la băncile partenere, iar restul de 2.000 au făcut cheltuieli din resurse proprii sau au obținut credit-furnizor, adică furnizorii le-au dat echipamentele urmând ca statul să plătească ajutorul nerambursabil, pe sistem de cerere de plată.

sursa: startupcafe.ro