A fiatalok közül még manapság is sokan a külföldi megélhetést választják, arra hivatkozva, hogy itthon jóval nehezebb boldogulni. A szülőföldön való maradást ösztönzik a különféle európai uniós, vagy hazai vissza nem térítendő támogatások, amelyek által több tízezer eurós összegeket lehet lehívni, persze az előírt feltételek teljesítése után. Most az ilyen pályázatok közül ragadunk ki néhányat.

     Start-up Nation-program

Erre a kiírásra összesen 19.296 pályázatot nyújtottak be idén, amelyből 19.026 volt érvényes; a határidő lejárta után folyamatosan zajlik az elbírálás.

A program kizárólag az idén alapított kis- és középvállalkozásoknak szólt, és egyenként legfeljebb 44.000 euróra lehetett pályázni.

A jelenlegi állás szerint 8653 jelentkező kap támogatást a rendelkezésre álló keretből.

Az üzleti környezetért, kereskedelemért és vállalkozásokért felelős ministzer korábban megigérte, hogy 2018-ban is lesz folytatása a programnak.

 

     Pályázatok a mezőgazdasággal foglalkozóknak

Mielőtt egyenként is kiveséznénk az ide tartozó pályázatokat, fontos megjegyezni, hogy egy 2013-as felmérés szerint Románia a 6. helyet foglalja el az Európai Unióban a megművelt mezőgazdasági területek szempontjából.

Az országban megközelítően 13,9 millió hektár területet művelnek meg, a szakképesítés hiánya és a gazdálkodói réteg elöregedése azonban meggátolja, hogy az ország kihasználja a terület nagyságából adódó előnyöket.

A romániai gazdálkodók 9,7%-a 24 év alatti, 49,6%-a 25 és 50 év közötti, míg 40,7%-a 50 év fölötti – derül ki egy 2015-ös felmérésből.

Ebből is látszik, hogy a fiatalok közül csak kevesen gazdálkodnak, pedig – egy elcsépelt szófordulattal élve – bennük van a jövő és számos pályázati lehetőség áll rendelkezésükre a Vídékfejlesztési program keretében.

               Mezőgazdasági létesítményekbe és állattenyésztési farmokba való beruházások (PNDR 4.1-es altengely)

A 2016 decemberében indult programra cégek, PFA-val, vagyis egyéni vállalkozással rendelkező gazdálkodók, mezőgazdasági termelők, illetve mezőgazdasági szövetkezetek és termelői csoportok jelentkezhettek.

Többek között állattenyésztéssel foglalkozó gazdaságok, valamint kertészetek létrehozására, bővítésére és/vagy korszerűsítésére is lehetett pályázni.

               Fiatal mezőgazdasági termelők támogatása (PNDR 6.1-es altengely)

Erre a kiírásra a 40 évnél fiatalabb gazdák pályázhattak, de a több fiatal gazdát tömörítő jogi személyek előtt is nyitva állt a kapu; pályázatonként legfeljebb 50.000 euró vissza nem térítendő támogatásra – állatok, telkek, gépek, berendezések stb. vásárlására – pályázhattak.

Ennek 75%-át a támogatás jóváhagyásakor kapták meg a nyertesek, 25%-ához pedig a jóváhagyástól számított három éven belül jutnak hozzá.

               Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése (PNDR 6.3-as altengely)

Ezt a pályázatot azoknak a gazdálkodóknak írták ki, akik legalább tíz éve egy kisgazdaság tulajdonosai.

Sikeres elbírálás esetén a gazdaság 5 évre szóló, maximum 15.000 euró támogatást kapott, amelyet az állam két részletben folyósított.

     Nem mezőgazdasági tevékenységekkel kapcsolatos pályázatok

A gazdálkodók gyakran szembesülnek azzal, hogy a jövedelmük nem elég a fennmaradáshoz, ezért ha nem akarnak egyik napról a másikra élni vagy esetleg csődbe menni kénytelenek több lábon állni.

Ehhez két programot is kiaknázhattak.

              Vidéken történő nem mezőgazdasági tevékenységek támogatása (PNDR 6.2-es altengely)

Egyebek mellett orvosi vagy állatorvosi szolgáltatásra, termelési tevékenységekre, kézműves tevékenységekre, turisztikai tevékenységekre, utazásközvetítésre, utazásszervezésre stb. lehetett pályázni.

A kérelmet benyújtók az együttműködés keretében vállalták, hogy mikrovállalkozások indításával serkentik a foglalkoztatást az adott térségben.

Turizmussal kapcsolatban például pályázatonként legfeljebb 70.000 euróhoz, más tevékenységek esetében pedig 50.000 euróhoz lehetett hozzájutni.

             Nem mezőgazdasági tevékenységek beindítására és fejlesztésére irányuló beruházások (PNDR 6.4-es altengely)

A pályázatot új, falusi szálláshelyek létesítésére, termelésre, műhelyek, bemutatóterek kialakítására, árusító helyek/csatornák fejlesztésére stb. írták ki.

Ezúttal 90%-ban vissza nem térítendő támogatásra pályázhattak az újonnan alakult mikro- és kisvállalkozások, valamint azok a gazdaságok, amelyek nem mezőgazdasági tevékenységgel szerették volna kiegészíteni a szolgáltatásaikat.

A kért összeg nem haladhatta meg a 200.000 eurót.

     Diaspora Start-up

Míg az eddigi kiírásokat a Nemzeti Vidékfejlesztési Program keretében hirdették meg, addig erre az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében lehetett pályázni.

A programot múlt év novemberében hirdették meg először, és azokat a külföldön élő fiatalokat célozta meg, akik Romániában, azon belül is városi környezetben szeretnének vállalkozást indítani.

A hazatérésre ösztönzött vállalkozók maximum 50.000 euró vissza nem térítendő kaphattak, emellett ingyenes tanácsadást és képzéseket is szerveztek számukra.

 

Amint a hosszú lista is bizonyítja, több lehetőség közül választhatnak a fiatalok.

Az új kiírásokért érdemes felkeresni a Nemzeti Vidékfejlesztési Program internetes oldalát (pndr.ro), illetve az Európai Alapok Minisztériumának honlapját (www.fonduri-ue.ro), de a pályázatírással foglalkozó cégek is sokat segíthetnek az érdeklődőknek.

Ajánlott felmérni, hogy melyik területen lenne esély pályázni és egy szakavatott céggel megvizsgálni ha van esély sikeresen pályázni.

 

Sok sikert mindenkinek!