Románia, a különböző Uniós Programok által nyújtott európai vissza nem térítendő támogatások mellett, egyéb , hazai forrásokból finanszírozott támogatás típusokat is a vállalkozók/ vállalkozások rendelkezésére bocsát.

Pár fontosabb, állami fedezetű pályázati felhívás:

  • SRL-D – Kezdő vállalkozók számára; a program azon román állampolgarokat szeretné támogatáshoz juttatni, akik most szeretnének először alapítani egy vállalkozást (max. 10.000 euro, 50% vissza nem téritendő támogatás).
  • START Program – fiatal vállalkozások fejlesztése; a program újonnan alakult, nem több, mint két éves vállalkozásokat céloz meg amelyek nem részesültek korábban pénzügyi támogatásban – a támogatás vissza nem téritendő része 90%-a az elszámolandó költségeknek, de nem több, mint 125.000 lei.
  • ÜZLETASSZONYOKNAK -a vállalkozó nők által benyújtott legjobb pályázatot támogatják; az elszámolandó összköltség 90%-a vissza nem téritendő támogatás, ami nem haladhatja meg a 41.500 lejt pályázatonként.
  • INKUBÁTORHÁZAK – kisvállakozás technologia létrehozása és fejlesztése; helységek építése/felújitása és berendezése vállalkozói inkubátor tevekénységek céljából; a beruházás összértéke 500.000 lei, illetve 200.000 lej minden új inkubátori ciklus elkezdésekor, ha az adott épület tatarozásárol, átalakitásáról vagy felújitásáról van szó.
  • KERESKEDELM– támogatás a termékek és szolgáltatások piaci fejlesztésére és korszerűsitésére; 90%-ban vissza nem téritendő támogatás, ami nem haladhatja meg a 135.000 lejt.
  • Többéves Országos Program a KÉZMŰVESSÉG és NÉPMŰVÉSZET fenntartására – a program nyolc Regionális Vásár szervezését célozza meg a kézművesség és népművészet népszerűsítésére.
  • UNCTAD/EMPRETEC Románia Program – felkészítő program KKV-nak, melynek célja a vállalkozói készség és a verseny képesség fejlesztése hazai és nemzetközi piacokon. Jelenlegi vagy potenciális vállakozoknak, illetve top managereknek szól a Program.
  • KISIPAROSITÁS – támogatás mikróvállalkozásoknak és KKV-nak, melyek minimum 2 év régiséggel rendelkeznek, az elszámolandó költségek 90% vissza nem térítendő támogatás, de nem több mint 120.000 Ron pályázatonként- pályázati javaslat, idéglenesen pénzügyi keret nélkül.
  • VIDÉKI  KKVtámogatás mikrovállalkozásoknak és KKV-nak, amelyek nem régebbiek mint 1 év, vidéki székhellyel és munkaponttal rendelkeznek, az elszámolandó költségek 90% vissza nem térítendő támogatás, de nem több mint 50.000 euró pályázatonkánt- pályázati javaslat, idéglenesen pénzügyi keret nélkül.

A 2015-os állami költségvetés határozata alapján 166,8 millio lejt tűztek ki a KKV-k létrehozasa és fejlesztése céljából.