Uniunea Europeană ar putea furniza imediat între 28 şi 40 miliarde euro pentru susţinerea firmelor mici şi mijlocii afectate de efectele pandemiei de coronavirus, estimează Banca Europeană de Investiţii (BEI), într-o scrisoare trimisă miniştrilor europeni de Finanţe, transmite Reuters.

Însă acest ajutor nu va fi suficient pentru a calma pieţele financiare subliniază BEI, care a făcut un apel pentru “garanţii suplimentare importante” din partea guvernelor statelor membre, garanţii pe care BEI ar putea să le utilizeze pentru a menţine deschis accesul la finanţare pentru IMM-uri.

În această scrisoare, trimisă duminică, BEI avertizează că activitatea economică din Europa se restrânge ca rezultat al deciziilor guvernamentale destinate limitării răspândirii virusului şi modificării comportamentului social.

“Pagubele economice rezultate sunt imediate şi extinse”, scrie preşedintele BEI, Werner Hoyer în această scrisoare consultată de Reuters. “Avem nevoie de un răspuns economic puternic la criza coronavirusului. Evoluţiile economice şi financiare imediat în faţa noastră se apropie de un punct de cotitură. Dacă Europa vrea să îşi dovedească valoarea în situaţia actuală, trebuie să acţioneze la unison”, se mai arată în scrisoarea preşedintelui BEI.

Miniştrii de Finanţe din cele 27 de state membre vor participa luni, 16 martie 2020, începând cu ora 16:00, la o videoconferinţă în cadrul reuniunii Eurogrup extins, care are ca scop instituirea unor măsuri economice coordonate la nivelul Uniunii Europene.

sursa si mai multe detalii: agerpres.ro