Primăria Capitalei lansează un program de finanţare pentru startup-urile din Bucureşti pentru “antreprenorii care s-au simţit discriminaţi când au văzut că nu pot aplica în programul naţional Start-Up Nation”, anunţă Primăria.

Conform declarațiilor lui Florin Jianu, semnarea protocolului de colaborare între CNIPMMR și Primăria Muncipiului București reprezintă doar primul pas în vederea operaționalizării programului de finanțare.

Antreprenorii din București care nu pot aplica cu șanse reale în cadrul programului Start-up Nation ca urmare a schimbării criteriilor de selecție vor avea la dispoziție un nou program de finanțare pregătit de Primăria Municipiului București. Proiectele se vor putea depune în primele luni ale anului 2019, ajutorul financiar maxim fiind de 50.000 de euro/proiect. Bugetul anunțat este de 10 milioane de euro, ceea ce va permite finanțarea unui număr de 200 de afaceri debutante.

Conform informațiilor disponibile în prezent, programul București Start-up City va finanța întreprinderile debutante din municipiul București, fără a se ține cont de vârsta antreprenorilor. Prin urmare, pot aplica în cadrul acestui program de finanțare antreprenorii cu vârsta mai mare de 18 ani care înființează noi afaceri în capitală în domenii precum IT, industrii creative, servicii, activități medicale, producție, etc.“Vor primii finanţări proiecte din sănătate, producţie, servicii, IT etc”, anunţă Primăria Bucureşti. Deasemnea în cadrul procesului de evaluare se va ține cont de calitatea planurilor de afaceri înaintate, fără a conta ordinea depunerii proiectelor.

„Ne propunem să acordăm granturi în valoare de 50.000 de euro, faţă de România Start Up Nation, care acordă granturi de 40.000 euro. Noi vom susţine câteva lucruri în plus faţă de România Start Up Nation, în primul rând această sumă, care e un pic mai mare, dar şi rata de cofinanţare, ne dorim ca oamenii care doresc să investească să vină şi cu un risc propriu, să vedem şi apetitul propriu de investiţie. Vom fi foarte atenţi la calitatea planurilor de afaceri„, a afirmat Jianu.

În cadrul programului de finanțare, antreprenorii vor trebui să asigure și o cofinanțare proprie la un nivel ce încă nu a fost anunțat. Scopul acestei măsuri este acela de creștere a responsabilizării solicitanților și de asumare a riscurilor investiționale.

”Aceasta trebuie sa primeze, pentru ca nu e un concurs de primul venit, primul sosit, este un concurs care tine cont de calitatea afacerilor”, a declarat Jianu.

Primarul a precizat că proiectele vor fi analizate în urma Regulamentului care fi anunţat în perioada următoare şi a afirmat că bugetul este alocat de Primăria Municipiului Bucureşti, iar programul beneficiază de expertiza CNIPMMR.

Firea a estimat ca s-ar putea crea 400 de noi locuri de muncă, cu ocazia acordării acestor granturi de către PMB. Ea şi-a exprimat convingerea că programul va fi un succes şi va exista o viitoare etapă, menţionând că promovarea proiectului este foarte importantă în mediul universitar.

În luna ianuarie 2019 va fi publicată în dezbatere publică procedura de implementare a noului program de finanțare, urmând ca în perioada imediat următoare, respectiv lunile februarie și martie, să fie lansată sesiunea de primire a proiectelor. Conform declarațiilor făcute în cadrul conferinței de presă, antreprenorii selectați pentru finanțare vor semna contractele în perioada mai – iunie 2019. Din acest moment, beneficiarii vor avea la dispoziție cel mult 12 luni pentru implementarea proiectelor pentru care au primit finanțare nerambursabilă.